Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Kvasthilda

1
Jag lade tjocka skivor skinka (typ flintastek) i marinad i söndags kväll. Tyvärr blev det ingen grillning igår, ingen ikväll heller och imorgon kommer vi inte att hinna med nån grillning heller. Hur länge håller köttet i kylen? :-[

Marinaden består av fil (hade ingen yoghurt), peppar, sambal oelek, lime och kanske nån mer krydda som har glömt. Inget salt.
2
Nyss hemkommen från min första frankrikeresa vill jag delge er en matkombination som jag tyckte var konstig:

Croque med pommes frites och sallad. En varm macka med pommes frites till alltså. En till rolig sak var att det var både ost och getost på den. Nä, jag åt inte det, jag tog dagens rätt istället som var "gris med potatisgratäng" som våran "fröken" översatte det med.  ;D

Men jag var ju tvungen att fotografera.

3
Jag vill dela med mig av våra påskägg färgade med lökskal.
4
Min barn älskar Billys. Jag har varit hårdnackad motståndare till att köpa hem Billys för jag tycker bara det är vitt bröd utan fibrer med tomatsås, lite pressad skinka och mycket ost. Man skulle lika gärna kunna göra en pizza-macka. Men barnen älskar det.... så nu har vi det hemma om inte jämnt så i alla fall med stor regelbundenhet. I morse åt till exempel lillebror och hans kompis som sovit över en varsin Billys till frukost. Bra, jag slapp kliva upp....  :)

Men min fråga är nu: är det "dålig" mat?  :-\ Oftast rör det sig om mellanmål, mer sällan middag. Dom tar en varsin när dom kommer hem med skolbussen. Och det är inte varje dag. Och det är så lättsamt....


5
På måndag fyller jag 40 år....

Jag har egentligen sagt ifrån att stå och laga en massa mat till mitt eget kalas, jag vill inte. Men jag vill ju ha kalas och jag vill äta gott så...... Tänkte mig en massa smårätter, som meze eller en buffé. Då finns det nåt som passar alla, även barnen. Men det ska vara enkelt. Jag tänkte köpa tunnbröd och baka pita-bröd och man kan köpa goda ostar. Men maten då?

Har ni några förlsag på enkla rätter, röror, sallader?
6
Min svåger säger att djupfryst kött mm tinar fortare i kallt vatten än i ljummet. 

Jag förstår ju att det mest energisparande är att planera bättre, ta fram köttet i tid och tina det i kylskåpet men om man nu har ont om tid och vill tina kött och inte har nån micro?

Kan det vara så eller är det en myt? Ska jag skriva till Mythbusters kanske? ;)
7
Jag såg nåt i mina ögon märkligt på affären häromdagen. Jag såg All-Bran Dark Chocolate.

Fullkornsflingor med mörk choklad alltså.

Ok.

Fullkornsflingor är bättre än vanliga flingor.
Mörk choklad ska vara nyttigare än mjölkchoklad.

Men jag hoppas ingen tror att det för den skull är NYTTIGT med chokladflingor till frukost?? Det KAN det väl inte vara, va?

Missförstå mig inte, jag älskar choklad. Men inte i filen..........

Tycker inte ni det är en konstig produkt?
8
Är det nån som vet orsaken till varför vi har två sorters smör? Det finns ju normalsaltat och extrasaltat. Samma med bregott.

Varför är det så? Finns det nån historisk bakgrund? Är det bara en smaksak?
9
Tänk om livsmedelstillsatserna gjorde nån nytta. Jag menar riktig nytta. På oss alltså.

> Smakförstärkare - Du får bättre smak. Du gör aldrig mer några dåliga köp. Kläderna sitter bra och är snygga. Ditt hem är välinrett och trivsamt.

> Stabiliseringsmedel - Ditt humör blir jämnare. Aldrig mer några utbrott då barnen glömt plocka av bordet eller torka upp smulorna.

> Ytbehandlingsmedel - Du behöver inte tänka på att fixa till dig på morgonen längre. Frisyren ligger som den ska. Du ser bra ut.

> Sötningsmedel - Fungerar ungefär som ytbehandlingsmedel. Du får ett mer tilltalande utseende.

> Surhetsreglerande medel - Inga sura trumpna miner. Ständigt pigg och glad. Se även "Stabiliseringsmedel" ovan.

> Konserveringsmedel - Bort med dyra antirynkkrämer som ändå inte fungerar. Du behåller ditt ungdomliga utseende utan problem. Du kan få svårare att ändra åsikt också men det är en biverkning man får ta.

> Klumpförebyggande medel - Inget mer fummel och snubblande. Du blir säker och smidig.

> Färgämne - Aldrig mer ett solariebesök. Aldrig mer dyra besök hos frissan för hårfärgning. Din personlighet kan också bli mer färgstark.

> Förtjockningsmedel - OBS! Bör undvikas om man inte vill lägga på sig några kilo.
10
Jag har djupfrysta kräftstjärtar kvar sen jag gjorde smörgåstårta. Vad kan man hitta på med dom?

Igår gjorde jag en sås på creme fraishe, vatten, havsörtsalt (med glutamat i tyvärr), vitlök och cayennepeppar som vi åt med pasta. Men dom blev lite trist sega. :(

Och såsen blev blaskig. Men jag vågade inte reda av den för hade det fått koka längre så hade nog kräftstjärtarna blivit ännu segare.

Har ni nåt förslag vad man ska göra för gott?


För övrigt kallade vår äldste son dom för "räkrumpor" när han var liten. ;)
11
Kan nån förklara varför det måste vara druvsocker i färdiga tacokryddmixar? Dessutom som första ingrediens! Det är alltså mest druvsocker i kryddmixen.  >:(

Jag har inte gått igenom alla sorter på marknaden men åtminstone i Santa Marias, Icas och Coops så börjar innehållsförteckningen med druvsocker(dextros).

Kanske inte är några jättemängder socker men ändå - varför?

Jag hoppar ibland över kryddmixen och kryddar själv istället. Spiskummin, chilikrydda, cayennepeppar och salt. Tror jag ska göra så hädanefter.
12
Detta åt vi på nyårsafton.

Himmelsk lax i ugn

Till att börja med behövs:

En hel filéad laxsida
Salt (flingsalt om man vill)
Svartpeppar
Dill (går bra med djupfryst)

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan ner i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Fettet kryper igenom pappret så disken kommer du inte undan men du slipper i alla fall gnugga bort fastbränt laxskinn från långpannan.
Gnid in fisken med salt, peppar och dill.

Sedan ska man ha:

2 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
0,5 - 1 dl riven västerbottensost

Blanda ihop yoghurt och majonnäs. Bred detta på laxen. Strö sedan över osten.
In i ugnen tills laxen är klar och täcket fått fin färg. Täck över med folie eller nåt om den riskerar att bli bränd.

Vi åt den med kokt potatis, hollandaissås och ugnsrostade grönsaker.

Detta är MUMS!

Annonser

Powered by EzPortal