Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Larsa
 - 2013-05-27 19:03
Nu har jag gjort det. Lagat egen blodpudding enl Mannerströms recept i boken Husmanskonst.
Oj va gott. Nu går det inte att köpa färdiglagat längre. Leif har i tärningar av späck och äpple samt gula russin som troligtvis gör att det blir så gott.

Det var ganska enkelt men slabbigt att göra, men mer än väl värt besväret. Enligt receptet så är det för 4 personer. Jag fick ut 28 stora skivor. 1-2 skivor räcker för mig per portion. Jag fryser in skivorna med plast emellan så är det enkelt att sprätta fram skiva för skiva allt efter hur många man vill tillaga. En teflonbelagd metallform på 2,85 L är lagom. Kocken på Kometen rekommenderade att man täcker formen med gladpack, vilket jag gjorde. Då var det lätt att få ur blodpuddingen.
Skrivet av Skogis
 - 2013-02-06 08:40
Räknas Boudin Noir?
Om så är fallet har jag gjort det några gånger. Calvadosbräserade äpple, lök och späcktärningar ger en fantastisk smak  ;)
Skrivet av Larsa
 - 2013-02-04 22:19
Jag åt blodpudding på Kometen i Göteborg (som Leif Mannerström tagit över). Det var det godaste jag ätit på länge. Blodpuddingen var gjord inne på restaurangen och var brödig och kornig. Till serverades stekt fläsk, rårörda lingon och inkokta äppelklyftor. Fantastiskt gott. Nu har jag fått blodad tand och skall göra egen blodpudding som är brödig.
Skrivet av djohansson
 - 2011-10-30 23:06
I ärlighetens namn blev det mycket "brödigare" än jag hade tänkt mig, även om det blev gott. Hmmm.
Skrivet av Tobias
 - 2011-10-30 22:53
Spännande! Hur blev det?
Skrivet av djohansson
 - 2011-10-30 12:23
Det är nog en vettig poäng. Jag har skurit dem i mindre bitar och så kör jag blodpuddingen till upp mot 80 grader så ska vi nog se att även späcket har gett med sig.

Den står inne i ugnen nu. Om ca 30 minuter borde den vara klar att ta ut, och då ska den ätas "ostekt", d.v.s. inte som restmat ;)
Skrivet av Tobias
 - 2011-10-20 18:07
Späcktärningarna var ungefär en halvcentimeter, kanske lite mindre. Vet inte varför, men de blev aldrig riktigt så mjälla som de bör vara, utan hade en aning tuggmotstånd som jag inte gillade. Tänker mig att mindre bitar hinner mjuka till sig mer.
Skrivet av djohansson
 - 2011-10-20 16:17
Hade du späckbitar som var 0,5 cm eller var de 0,5 cm för stora?

Jag ska se till att provsteka smeten innan för att kontrollera att den blir tillräckligt fast.

Nu har jag i vart fall bett ICA att beställa hem grejerna. 30 kr/kg för blodet, och samma kilopris för späcket (så jag lägger en tia extra och lyxar till det med ett halvt kilo späck, så att jag har lite extra att steka i nu när det ändå är smörbrist i landet).
Skrivet av Tobias
 - 2011-10-19 20:42
Det är det som är så synd att jag inte kommer ihåg riktigt. Jag minns att det var något som jag inte var helt nöjd med. Tror det möjligen var att konsistensen inte var lika len och stabil som köpepudding (som jag är van vid) och jag hade för stora späckbitar (halv cm kanske). Men på det hela taget så smakade det bra, men det är mycket jobb för en så pass simpel maträtt.
Skrivet av djohansson
 - 2011-10-19 17:28
Coolt. Blev resultatet lyckat? Har du några tips att ge? Gjorde du några misstag som, med facit i hand, är lätta att undvika?
Skrivet av Tobias
 - 2011-10-19 15:49
Jag gjorde faktiskt. Vet inte varför jag inte rapporterade om det i tråden. Nu är det ett par år sen och minnet sviktar, men jag minns att jag hittade späcket och blodet i frysen på Coop Forum. Gå runt i lite olika större butiker i din närhet och kolla eller be dem beställa hem. Borde väl inte vara helt omöjligt.
Skrivet av djohansson
 - 2011-10-19 12:59
Jag har en massa lingon i kylen och ett helt gäng lite syrliga, relativt nyskördade, äpplen i källaren. Dessutom lyckades jag äntligen gräva upp några bra pastejformar, så alla tecken pekar åt att det är dags att för första gången laga hemlagad blodpudding.

Jag hittade den här tråden, men det verkar inte som att någon av medlemmarna faktiskt tog och lagade den (en verkar ha gjort det, men inte i "modern" tid). Jag behöver lite praktiska tips nämligen, t.ex. var man enklast får tag i späck och grisblod. Är det bara att be ICA beställa hem lite?
Skrivet av Mimmi
 - 2008-03-16 21:06
Efter allt prat om Blodpudding har jag nu gjort slag i saken och köpt en bit, från min favorit Bergqvist Chark i Torsby (0560-10031) Innehållsförteckningen lyder:
Nötblod 31g, nötfett 9g, fläskbiprodukter 9g, späck 5g, rågmjöl, socker, skorpmjöl, E 250, kryddor.

Gott var det men nästa gång blir det från grunden.
Skrivet av Mimmi
 - 2008-03-14 19:21
Min är tryckt 1939 och har varit i min mans farmors ägo. En riktig skatt!!

Makaronirand det lät så kreativ, har inte hört talas om ngt liknande. Man gör en makaronipudding i form med hål i mitten och fyller sen med njurstuvning. Nä, kombinationen tilltalar inte mig heller.
Du kan få receptet på njurstuvningen enbart! :)
Skrivet av bryggens
 - 2008-03-14 19:03
Mimmi: Visst är det så ,tryckt 1925.

Annonser

Powered by EzPortal