Matforum

Övrigt => Övrigt om mat => Ämnet startat av: Nippe skrivet 2013-12-09 19:03

Titel: Skala ägg med ättika
Skrivet av: Nippe skrivet 2013-12-09 19:03
Det tycks vara svårt för en massa folk att koka ägg. Jag har slutat koka äggen för jag fixar inte att skala dem.

Jag kokar förloradeägg istället nu mer.

MVH!
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: kurt skrivet 2013-12-10 18:43
Man lägger det kokta ägget i ättika, så löses skalet upp
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-11 17:24
Hur många år tar det? ;D
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-11 17:30
Citat från: Nippe skrivet 2013-12-09 19:03Jag har slutat koka äggen för jag fixar inte att skala dem.
Det verkar vara väldigt vanligt nuförtiden att folk inte kan skala kräftor, bena ur en fisk eller t.o.m äta kyckling med ben. Men att inte kunna skala ett ägg, du skojar ???
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: webguide skrivet 2013-12-12 07:55
Citat från: agnetasch skrivet 2013-12-11 17:24
Hur många år tar det? ;D


En dag typ...
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-13 08:10
Hur smakar äggen då? Lite som picklade?
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: webguide skrivet 2013-12-13 08:33
Komemr inte ihåg, testade en gång för lääänge sedan... :)
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: Hasse skrivet 2013-12-13 18:40
Detta måste provas!   :)

Ett kokt ägg och ett halvt glas vatten med en matsked ättika.

Ägget blev snabbt täckt av små gasbubblor. Vad kan det vara för gas? Koldioxid, kanske?

Jag återkommer efterhand som experimentet fortskrider.
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-14 07:32
Det här blir spännande :)
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: Hasse skrivet 2013-12-14 16:48
Nu har äggsperimentet pågått i ett dygn och det har inte hänt speciellt mycket. Skalet är kvar även om man kan känna att ytan känns lite strävare än på ett obehandlat ägg.

Nu har jag bytt ut blandningen av vatten och ättika till outspädd 24 % ättika, så får vi se om det blir lite mer fart på skalandet.
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: Hasse skrivet 2013-12-14 21:53
Så här blev det!

Efter att ha lagt ägget i outspädd ättika blev det fart på processen. Fyra timmar senare var ägget mjukt och jag bestämde mig för att avsluta och provsmaka.

Trots att ägget kändes mjukt med fingrarna, kände jag vid provsmakningen en obehaglig hinna kring ägget. Kanske avbröt jag för tidigt? Ägget hade en tydlig smak av ättika, men inte jättestark och skulle nog funka i rätt sammanhang.

Min slutsats: Det var inte gott! Framförallt hinnan kring ägget var obehaglig. Jag rekommenderar därför traditionell skalning av ägg med fingrarna, vilket ger ett bättre resultat och går mycket fortare.
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-15 08:19
Tänk vad mycket ättika man spar också med traditionell skalning :)
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: webguide skrivet 2013-12-15 10:27
Citat från: Hasse skrivet 2013-12-14 21:53
Så här blev det!

Efter att ha lagt ägget i outspädd ättika blev det fart på processen. Fyra timmar senare var ägget mjukt och jag bestämde mig för att avsluta och provsmaka.

Trots att ägget kändes mjukt med fingrarna, kände jag vid provsmakningen en obehaglig hinna kring ägget. Kanske avbröt jag för tidigt? Ägget hade en tydlig smak av ättika, men inte jättestark och skulle nog funka i rätt sammanhang.

Min slutsats: Det var inte gott! Framförallt hinnan kring ägget var obehaglig. Jag rekommenderar därför traditionell skalning av ägg med fingrarna, vilket ger ett bättre resultat och går mycket fortare.


Man kan ju testa en vanlig inläggningslag och köra med vaktelägg!
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: MagnusH skrivet 2014-08-18 23:08
Ta en vanlig liten sked och skala med en.

Det går enkelt.

Enklare än ättika :)
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-08-19 06:15
Citat från: MagnusH skrivet 2014-08-18 23:08
Ta en vanlig liten sked och skala med en
Hurdå?
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: MagnusH skrivet 2014-08-20 08:04
Man tar bort lite skal och sedan för man in skeden in under skalet och för skeden runt under skalet.

Med lite träning går det jättelätt.

Använd en tesked.
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: webguide skrivet 2014-08-20 14:41
Gör så här: http://robertbirming.se/skala-agg
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-08-21 06:23
Men vad är det som är så svårt med att skala ägg?Jag hårdkokar c:a 15 ägg i veckan.Vilka ägg som helst;nya som gamla,stora som små.Tar dom ur kylen, pickar o kokar i 12 minuter.Låter dom ligga i kallt vatten tills dom kallnat,knackar dom lätt mot köksbänken.......o skalar dom.Var är problemet? ???
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: Helge skrivet 2014-08-21 10:06
Problemet för mig uppträder oftast med löskokta ägg, som kylts ned en kort stund.
/Helge
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: webguide skrivet 2014-08-21 10:10
Citat från: agnetasch skrivet 2014-08-21 06:23
Men vad är det som är så svårt med att skala ägg?Jag hårdkokar c:a 15 ägg i veckan.Vilka ägg som helst;nya som gamla,stora som små.Tar dom ur kylen, pickar o kokar i 12 minuter.Låter dom ligga i kallt vatten tills dom kallnat,knackar dom lätt mot köksbänken.......o skalar dom.Var är problemet? ???


Håller med, det är ju inte världens mest komplicerade köksteknik.
Titel: SV: Skala ägg med ättika
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-08-21 11:00
Citat från: Helge skrivet 2014-08-21 10:06
Problemet för mig uppträder oftast med löskokta ägg, som kylts ned en kort stund.
/Helge
Låt dom ligga en stund i kallt vatten. Det viktiga med löskokta ägg är ju inte värmen utan att dom blir exakt så lösa eller hårda som man önskar ;)