Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2013-08-07 17:27
Tack så mycket Gaia! Dumplings och dippsås låter ju ganska enkelt. Annars är man ju som insnöad på att det alltid skall vara grönsaker till allt... ;)

Känns som jag har ett kul projekt framför mig när jag får en stund över framöver!
Skrivet av webguide
 - 2013-08-04 09:22
Bra guide Gaia!!

Ett OT-tips:
Oriental Supermarket som ligger nere i Hötorgets tunnebanestation har ett restaurangkök där de lagar kinesiska rätter som man kan köpa med sig. De gör egna dumlings som man antingen kan köpa färska, eller frysta.
Skrivet av Gaia
 - 2013-08-03 15:31
Hej igen Andreas!

Jag är ingen dumplingexpert, men ofta äter man dumplings som morgonmål eller till lunch. Jag reste runt i Kina för två år sedan, och då beställde man in ett gäng dumplings med dippsås, inget mer. Ibland kombinerar man med olika slags dumplings.
Så här såg t ex en frukost ut som jag blev bjuden på i södra Kina: http://stribergsstation.blogspot.se/2011/05/liuzhou-den-tionde-dagen-i-kina.html

Om du får tag i vetestärkelse så behöver du en rullpinne som man kavlar ut degen med, de finns att köpa i de flesta asienlivsbutiker. Här finns en video med Andrea Nguyen där hon visar hur man gör: http://www.asiandumplingtips.com/2010/02/how-to-roll-out-asian-dumpling-wrappers-video-version-2.html. Jag har mer och mer börjat rulla de små degbitarna direkt utan att platta till dem först som i videon (en kinesisk vän har lärt mig). Du kommer säkert på en teknik som passar dig bäst efter att ha övat lite.

Här är Andrea Nguyens utmärkta recept på kristalldegen, räcker till 32 dumplings:

127 g vetestärkelse
63 g tapiokastärkelse
1/8 tsk salt
2,4 dl just uppkokat vatten
4 tsk rapsolja

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt det kokande vattnet och oljan, blanda ihop så allt mjöl sugs upp av vätskan.
Ta upp den varma degen på ett bakbord och knåda den smidig med händerna.
Dela degen i fyra lika stora delar.
Lägg tre delar i en plastpåse och rulla ut en del till en 20 cm lång cylinder.
Dela cylindern i 8 lika stora bitar. Lägg bitarna i en plastpåse och gör likadant med de resterande tre delarna.

Kavla ut degrundlarna till ungefär ungefär 8,5 cm i diameter. Inte mindre, då blir det svårt att vika.
Om du ska göra t ex Har Gow, som har en rätt smetig fyllning, kan det vara bra att vika som en liten bägare.Jag postar några bilder på hur jag brukar göra.
Jobba med en degplatta i taget. Börja med att vika 8 små veck där varje veck överlappar det föregående  halvvägs och tryck till lite så att de håller sig på plats.
När man har vikt alla 8 vecken så bildas det automatiskt en liten bägare, se bild.
Så här såg verkligen inte mina första vikningar ut, men med lite övning så blir vikningen bättre och bättre.
Kom ihåg - även om vikningarna blir lite misslyckade så blir ju smakresultatet precis detsamma ändå, det är det som är det viktigaste!
Sen tar man en tesked av fyllningen och placerar i bägaren. Försök undvika att komma åt degkanterna.
Vänd den veckade sidan från dig, och tryck ihop degbägaren i form av en halvmåne.
Sätt ner den och tryck försiktigt på den uppifrån så att botten plattas till lite och den står stadigt.
Sen är det bara att ångkoka och avnjuta :D

Det är helt klart värt besväret. De ljuvligt goda dumplings man gör själv går inte att jämföra med de trista färdiggjorda som finns i frysdiskarna.
Skrivet av Andreas
 - 2013-08-02 14:41
Tack, har mailat Ala gross för att höra om de har nån vetestärkelse-återförsäljare i mina trakter. Men ska göra som du säger och i första hand se om jag hittar färdig deg.

Tack också så mycket för receptet, det verkar ju inte alltför svårt!

Jag har bara ätit dumplings på restaurangbuffe förut. Vad ingår egentligen i en typisk måltid med dumplings, för jag antar att man inte bara äter dumplings och dippsås och inget mer?
Skrivet av Gaia
 - 2013-08-01 20:47
Andreas: Glömde skriva att jag inte hittade ngn sökfunktion i Andrea Nguyens blogg, det var därför jag länkade som jag gjorde  :-\
Skrivet av Gaia
 - 2013-08-01 20:41
Ja, det var kul att äntligen få tag i vetestärkelse Andreas :D
Importören heter ALA GROSS AB, www.alagross.se
Det är fullständigt kaos när det gäller den svenska översättningen på asiatiska livsmedel. Den vanliga dumplingdegen som är gjord på vanligt vetemjöl, vatten och salt, och som finns färdiga i frysta paket - upptäckte jag just nu när jag skulle skriva ett svar till dig att det står vetestärkelse på. Det tror jag inte ett ögonblick, det är vanlig mjöldeg helt enkelt.
Kristalldegen (stärkelsedegen) tål inte att frysas, och har en helt annan konsistens och utseende. Den måste man göra själv, och det krävs bl a att man har en rullpinne och vet hur man kavlar ut de små runda degplattorna.

Jätteroligt att du vill testa att göra dumplings, det är mycket lättare än det ser ut. Att göra kristalldeg är lite överkurs till att börja med, så jag föreslår att du börjar med vanlig dumplingdeg som finns färdig i tunna runda degplattor i frysdiskarna i varje välsorterad asienlivs.
Ser ut så här, men det är alltså vetemjöl den är gjord av, inte vetestärkelse:
http://www.easyasia.se/?product=dumpling-deg

Den allra tacksammaste dumplingen att börja med är en fläskfärs- och kåldumpling som man kokar. Jag har en gammal avsomnad blogg där jag har lagt ut receptet med Andrea Nguyens tillåtelse. Det inlägget visar rätt bra hur du ska göra:
http://stribergsstation.blogspot.se/2010/11/flask-och-kaldumplings-shui-jiao-water.html

Om du vill testa t ex Gyoza som är en dumpling som både är ångkokad och stekt, och himmelskt god, så hör av dig igen, så lägger jag ut receptet ur boken. Likaså Har Gow, kungen av kristalldeg.


Skrivet av Andreas
 - 2013-08-01 11:21
Citat från: Gaia skrivet 2013-07-30 12:42
Min dumplingbibel heter "Asian Dumplings" och är skriven av Andrea Nguyen. Jag kan verkligen rekommendera den om det är någon som blir intresserad, den finns att beställa här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1580089755
Andrea Nguyen har även en fantastisk dumplingblogg:http://www.asiandumplingtips.com/


Vad roligt att det gick bra med dumplingsarna!

Vore spännande prova göra dumplings nångång, men en bok är väl kanske inte det första man köper, finns där något bra recept på bloggen du vill rekommendera?

Förresten, den vetestärkelse du hittade på AliBaba Livs i Örebro, står det något om vem som är svensk importör på påsen?
Skrivet av Gaia
 - 2013-07-31 11:39
Tack webguide för dom orden ;)

Och ett stort tack till agnetasch, som verkar ha löst mitt pk-problem :D Jag har bara sett kungsräkorna från Australien kokta och frysta, men att det fanns råa kände jag inte till. Det här måste jag ju kunna be dom att ta in på t ex Willys hemma eller Ica i den  närmaste lilla staden. Annars får jag ladda med frysväska vid nästa storstadsbesök 8)
Det här var verkligen upplyftande!
Skrivet av agnetasch
 - 2013-07-31 11:27
MSC-märkta kungsräkor finns på Willys och Hemköp:

http://www.tyckomgarant.se/Nyheter/Garant-Kungsrakor-med-gott-samvete/

Även ICA har såna räkor. Det kanske är något du kan använda?
Skrivet av webguide
 - 2013-07-31 11:19
Citat från: Gaia skrivet 2013-07-31 10:19

Jag undviker tigerräkor till allt utom just till vissa dumplings :-[


Hehe, man måste ju få synda lite också! ;)
Skrivet av Gaia
 - 2013-07-31 10:19
Ja, jag har sett råa svenska räkor på Hötorgshallen några ggr, men tyvärr bor jag i en liten by i Bergslagen, så det är långt till välsorterade fiskaffärer.

En svensk variant av tigerräka visste jag inte fanns, det ska jag kolla upp. Det är verkligen synd att det inte fiskebåtarna fryser in råa svenska räkor.

Jag undviker tigerräkor till allt utom just till vissa dumplings :-[
Skrivet av webguide
 - 2013-07-31 08:44
Citat från: Gaia skrivet 2013-07-30 21:45

Några gånger har jag fått tag på råa svenska räkor, de är visserligen små, men så himla goda. Om de fanns att köpa skulle jag föredra dem.

Jag lägger ändå ut en räkbild från i kväll, som absolut inte är politiskt korrekt, men ...


Det borde gå att beställa i fiskaffärer, på Östermalmshallen har de nästan alltid råa räkor.
Havskräftor går ju bra att beställa också (levande) men det är dyrt.
Sen finns det en svensk "variant" av tigerräkor, kommer inte ihåg vad den heter (Kungsräka kanske) men det går att köpa den i fiskaffärer på västkusten så den borde också gå att få tag på.

Jag gör inte recept som tvingar en att använda tigerräkor.
Skrivet av Gaia
 - 2013-07-30 21:45
När jag tidigare idag länkade till min dumplingguru nr 1 så upptäckte jag att hon hade lagt ut väldigt mycket som jag inte sett tidigare. Jag gick igång rejält på de koreanska dumplingarna med hela räkor, där stjärtarna sticker upp ur degen.
Nu vet jag mycket väl att man inte ska köpa tigerräkor, men vad finns det för alternativ för oss dumplingnördar? För ett år sedan åkte jag till en föreläsning i Grythyttan, Måltidens Hus, för att just få ett svar på den här frågan men tråkigt nog hade de inga alternativ att föreslå oss, utom levande hummer. Vem har råd med det?
Jag tycker det är sorgligt att vi inte kan frysa in våra inhemska räkor råa, så att man slipper köpa de andra. Hur kul är det med färdigkokta räkor egentligen?
Några gånger har jag fått tag på råa svenska räkor, de är visserligen små, men så himla goda. Om de fanns att köpa skulle jag föredra dem.

Jag lägger ändå ut en räkbild från i kväll, som absolut inte är politiskt korrekt, men ...
Skrivet av Gaia
 - 2013-07-30 12:42
Det gick alldeles utmärkt, jag gjorde "jiu cai jiaozi", dvs ångkokade och stekta räk- och kinesisk gräslöksknyten.
Vete- och tapiocastärkelse ger verkligen en helt unik deg som inte går att jämföra med ngt annat. Jag älskar att jobba med den här degen, den är så tacksam, och sen är det så vackert när man kan skymta fyllningen genom det halvtransparenta höljet när dumplingarna är klara att smaska i sig.
Min dumplingbibel heter "Asian Dumplings" och är skriven av Andrea Nguyen. Jag kan verkligen rekommendera den om det är någon som blir intresserad, den finns att beställa här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1580089755
Andrea Nguyen har även en fantastisk dumplingblogg:http://www.asiandumplingtips.com/

Annonser

Powered by EzPortal