Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: bryggens skrivet 2008-03-18 20:03

Titel: Lammstek
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-03-18 20:03
Jag har i frysen en lammstek, benfri , har någon något nytt ,annorlunda att göra.
Vanligen brukar jag trycka in vitlök, krydda med rosmarin o.s.v.
Det skulle vara roligt att testa något nytt!
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-03-18 20:35
Det här är ett supergott recept. Låter hysteriskt med 12 vitlöksklyftor och 4 tomater - men det är kalasgott! Prova.

http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=2535
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-03-18 20:39
Gör en dubbelmarinering, först med hela steken i vatten, vinäger + salt över natten.

Stek i ugn till önskad temp. Ta ut & låt svalna.

Skiva upp tunnt. Lägg skivorna i en marinad av rött vin, pressad vitlök, rosmarin, salt & peppar en natt till...

Före servering så ljumma skivorna inslagna i folié i ugnen, spara marianden & koka upp en himmelsk god sås, red av, lite salt, peppar, en gnutta grädde osv osv... *S*

Lägg upp på ett snyggt fat och ringla såsen över skivorna! Såå gott!!

Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: Cohen skrivet 2008-03-18 22:01
Lånar tråden med en annan fråga om tillagning av lamm, känns relevant såhär i påskatider:

På ICA idag såg jag något som kallades "Lamrostbiff". Såldes två och två och vägde kanske ett kvarts kilo styck. Liknade lite en knuten näve till formen. Måste säga att köttet såg riktigt fint och gott ut.

Nu till frågan - någon som vet hur man bäst tillagar denna styckningsdetalj? Hittar inte speciellt mycket om lammrostfiff i mina kokböcker och känner att detta kanske kunde vara ett nytt och roligt alternativ på påskmenyn.
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-03-18 22:02
Skär den i munsbitar och gör en Rogan Josh.
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-03-18 22:08
Citat från: Cohen skrivet 2008-03-18 22:01
Nu till frågan - någon som vet hur man bäst tillagar denna styckningsdetalj? Hittar inte speciellt mycket om lammrostfiff i mina kokböcker och känner att detta kanske kunde vara ett nytt och roligt alternativ på påskmenyn.


Kör den som en klassisk rostbiff i ugnen, (http://kryddburken.wordpress.com/2007/06/19/att-tillaga-rostbiff/) Länge med låg ugnstemperatur. Men justera temp. efter köttet. Gnid in den med vitlök, rosmarin, finhackade nötter, olja mm.. det kan nog bli riktigt gott kallskuret sen!
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-03-19 06:19
Kryddburken: dubbelmarineringen verkar intressant, har du några mängder i receptet, förhållande mellan vinäger och vatten? vilken sorts vinäger?
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: crlhrv skrivet 2008-03-19 08:35
om du stoppar den med vitlök, glöm inte sardellerna.
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-20 08:04
Tittat lite på lammsteksrecept och lustigt egentligen hur förknippat lammstek är med rosmarin och vitlök. Och ja ofta citron också.
¤ Här är en gorgonzolafylld variant (fast givetvis med rosmarin och vitlök också...)
http://www.helsingborg.se/templates/StandardPage.aspx?id=24591&epslanguage=SV
¤ Och här är en med bacon (fast givetvis med rosmarin och vitlök också...)
http://www.smakapastockholm.se/index.aspx?Sida=107
¤ Och här är en med fetaost (fast givetvis med rosmarin och vitlök också...)
http://www.hemmetsjournal.se/hj/Recipe.aspx?id=5605&RecipeID=4165
Fast här är faktiskt några recept helt utan vitlök och rosmarin
¤ Lammstek med kaffe och messmör
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=326470
¤ Och en till kaffevariant - kaffe- och kanelmarinerad lammstek
http://www.svenskkottinfo.se/receptsamling/recept_detail.php?id=2390&avdelning=konsument
¤ Och här är en med chutney, ingefära och mynta
http://www3.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=19030

(Och Rogan Josh verkar kul, har aldrig hört talas om det men googlade rätt på ett recept http://recept.paddy.se/arkivet/indiskt/rogan-josh-avancerad-variant.html)
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-04-08 19:50
Cohen: jag har nu hittat din lammrostbiff - till superpris. Konsum säljer ut den. Hur var den? Vad gjorde du med den? Ska jag köpa tycker du? Som du skrev - det ser fint ut.

Har någon annan provat lammrostbiffen?
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: Cohen skrivet 2008-04-08 21:50
Citat från: annamaria skrivet 2008-04-08 19:50
Cohen: jag har nu hittat din lammrostbiff - till superpris. Konsum säljer ut den. Hur var den? Vad gjorde du med den? Ska jag köpa tycker du? Som du skrev - det ser fint ut.

Har någon annan provat lammrostbiffen?


Det jag minns av den (det var ett tag sedan) är att den var supersmarrig. Lagade den som kryddburken beskrev, likt en rostbiff i ugn på låg temp. Späckade de med några vitlöksklyftor och gned in med olja och lite kryddor (rosmarin och timjan? minns inte). Använde sedan termometer och tog ut dem lite innan rätt temperatur var uppnådd.

Inte för att göra smygreklam för konsum, men mitt råd är: köp! köp! köp!

Och av rent intresse, hur mycket får du betala för den?
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-04-09 19:56
Från början så var det 159 kr/kilot tror jag. Nu stod det bara en prislapp - dvs inget nytt kilopris men jag gissar halva priset. De är ju så små - känns konstigt att ha de länge i ugnen - det kan inte behövas så lång tid även om tempen är låg. Jag får nog testa...
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: Kari skrivet 2008-04-10 15:06
Kom ihåg att binda den för dom brukar inte komma i nätbrynja, skiva solovitlök 2-3mm tjocka och lägg dom i "hålet", olivolja, tomatpuré, salt och krossad rosépeppar runt om. In i kylen över natten. 150grader ugn tills inner tempen blir 71grader och sen in folie och låt vila en timme. Så gör en sås på kladdet i folien. Koka potatis och njut i tunna ljumma skivor. Pengarna tillbaka om det inte blir gott.  ;)

Blir det över kött är det gott som pålägg eller gör en pytt som nästan blir godare än orginalet. Om Du gör en pytt, tänk på att inte steka köttet utan bara värma tärningarna med/när potatis och lök är klart. Mumsflilibaba! ;D
Titel: SV: Lammstek
Skrivet av: Kocken skrivet 2008-04-10 18:54
Jag brukar göra lammstek efter "tjälknul" varianten. In i 80 graders ugn stek till "din" kärntemperatur. Ned i en saltlake med lite socker, vitlök, svartpepparkorn, färsk rosmarin och eventuellt lite soya. Låt ligga några timmar gärna över natten. Tag upp torka av och skiva, servera med hasselback och en kraftig rosmarinsky som du smörar upp lite på slutet. Grönsallad och ett gott bröd.