Surströmming

Startat av Urban, 2007-04-29 10:41

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

Jag skäms - har aldrig provat.... :-[ Om någon skulle bjuda mig så skulle jag definitivt äta men inte fixa själv.....

sarkku

Måste bara berätta...
När jag täffade  min sambos föräldrar för första gången så åt dom surströmming ( min sambo kommer från norrland)
Jag visste inte vart jag skulle ta vägen!!!
Jag hoppade över armstödet till kökssoffan och sprang ut och letade nånstans o spy, men gjorde inte det ändå  :o
Dom kunde ju se mig i fönstret hahaha
Men jag kommer aldrig testa surströmming. Det fick räcka med... doften... (stanken!!)
Jag skulle äta kycklng, och fick sitta ute och äta själv, men min sambo va "snäll" och satte sig därute med mig och åt sin surstömming.
Jag lät bli o äta kycklingen. Den smakade för mycke surströmming. :P
Men hans kompisar här nere har surströmmings skiva nån gång per år, så då åker han dit. Utan mig!!! ;D
Och han tycker oxå det är lite mesigt med klämma. Det ska va så man rensar själv och äta med potatis och rödlök och gräddfil till

helfgren

Surströmming är ju fantastiskt gott . Brukar själv äta den som den är och bara potatis och rå gullök...ja och naturligtvis tunnbröd och västerbottens ost.
Jag har hört talas om att man ska kunna göra som typ janssons frestelse fast med surströmming , någon som har provat detta ???

MVH// Henrik
Carpe diem

Tommy

Hej!

Respekt åt surströmmingen.

Jag tycker det är urgott och vilken skillnad det är på olika fabrikat!
Den bästa jag ätit var från året innan och jag fick nöjet att njuta den ihop med en kille från nordligaste norrland.
Vi åt den som klämma med riktiga mandelpärer, gul lök och gräddfil.
Han var fenomenal på att öppna burken utan sprut och skvätt.
Han lutade helt enkelt burken och satte konservöppnaren i överkanten på burken.
Där finns det en bubbla med gas och det bara pyste till och sedan kunde man lägga ner burken och öppna klart.

Jag och en kamrat har lite illvilliga projekt på gång. Hans mor är ölänning och kroppkakor är allvar för dessa.
Jag och min kamrat fick ett tokryck i somras och rökte några kroppkakor och åt med Becelgrädde.
Gissa om hans mor vart skogstokig!

Nu går vi i funderingar och undrar om man kan röka surströmming!? Vi lär nog bli först!

/Tommy


agnetasch

Citat från: helfgren skrivet 2008-12-07 20:38
Jag har hört talas om att man ska kunna göra som typ janssons frestelse fast med surströmming
Min mamma gjorde en sån på 40-talet; hon talade med fasa om den resten av sitt liv. Men prova du ;D

Rökt surströmming kan bli för salt; jämför med gravad o rökt makrill:
http://matforum.nu/index.php?topic=62.msg583#msg583

helfgren

Nej fy sjutton , då låter vi bli , vill ju inte få några dåliga minnen med surströmming inte .  ;)

MVH// Henrik
Carpe diem

Rymdsmula

Jag är uppvuxen med surströmming och när jag var liten så brukade vi ha surströmmingskalas varje år. När burkarna öppnades brukade jag sticka dit en handduk och dränka hälften i så spadet. Haha...sen gick jag runt och luktade på handduken=)
Crazy..men gott=)

agnetasch

Dags för surströmmingspremiär 2009! :D
I år såg jag till min glädje att det fanns andra märken än Röda Ulven i ICA-butiken; Kallax o Oskars. Den senare i filévariant (som jag föredrar)
Både Norrbottenskuriren o NSD gav höga betyg till Oskars i filéklassen. Så den ska jag köpa + mandelpotatis o hårt tunnbröd.Gul lök vill någon ha o klämfantasterna får väl ha lite mjukt tunnbröd.
I år tror jag att jag hoppar över testtillbehören; nu har vi provat messmör, rödbetsmarmelad o äppelmos. Ingen var någon höjdare. Tomater säger Surströmmingsakademin att man kan ha, några såna kan man ju ev plocka fram.
Funderar allvarligt på att skippa svagdrickan i år o prova Royal Red, ett danskt rött öl, istället. Det är lite sött o milt o kanske passar i sammanhanget.
Ooouuu vad det ska bli gott! Jag dreglar redan :P

Gilius

Borkbosuringen är den enda jag äter, kan rekommenderas.

http://www.thl.se/bork/

/gilius

helfgren

Får hoppas att dem inte tar bort denna underbara fisk, kan bli så om man läser detta.

http://st.nu/start/timra/1.1728390

MVH// Henrik
Carpe diem

agnetasch

Egentligen begriper jag inte artikeln ???
Vi ska inte få fortsatt dispans att tillverka o äta surströmming för att strömming innehåller dioxin. Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta strömming högst en gång per månad p.g.a detta. Surströmming äter man en gång per år, varför skulle EU stoppa oss?

Lucy

Citat från: agnetasch skrivet 2010-01-21 12:11
Surströmming äter man en gång per år, varför skulle EU stoppa oss?


Säg det till min pappa, han äter surströmming så ofta han kommer åt under säsongen kan bli upp till 10 gånger och skulle han få som han vill skulle han äta det en gång i veckan, men det går inte frugan med på  :)
Själv är jag ingen vidare surströmmingsälskare men tycker verkligen att EU kan ha bättre saker för sig än att förbjuda detta!

webguide

Citat från: Rymdsmula skrivet 2008-12-30 14:57
Jag är uppvuxen med surströmming och när jag var liten så brukade vi ha surströmmingskalas varje år. När burkarna öppnades brukade jag sticka dit en handduk och dränka hälften i så spadet. Haha...sen gick jag runt och luktade på handduken=)
Crazy..men gott=)


Urk! :)

agnetasch

Snart är det surströmmingspremiär! :D Är det någon som sett 2011 års fiskar recenseras?

kurt

Surströmmingsakademins grundare Ruben Madsen berättar att årets surströmming tyvärr inte når några höjdarnivåer, han rekommenderar i stället att man försöker finna en burk från tidigare år. Själv har han provat en 15 år gammal burk!

-?Den blir mjukare och rundare och faktiskt nästan lite gräddig.

Men det gäller att man har en kontrollerad förvaring. Det räcker inte med kylskåp, för där går temperaturen för mycket upp och ner.
Risk finns annars att mjölksyran bryter ner fiskens protein vilket bildar en fiskkräm i burken. Själv lagrar han burkarna i 1,2-2 grader.

-?Finns det fisk i burken kan man äta den, det är principen, säger Ruben Madsen.

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7082303

Andreas

Citat från: kurt skrivet 2012-08-14 13:12
Surströmmingsakademins grundare Ruben Madsen berättar att årets surströmming tyvärr inte når några höjdarnivåer, han rekommenderar i stället att man försöker finna en burk från tidigare år.


Menar han alltså att alla fabrikat av årgång 2012 är mindre lyckade, hur har det i så fall gått till, vilka faktorer är det som gör att vissa årgångar blir sämre än andra? Måste nästan vara något med själva fisken då?
Den som inte frågar får inga svar.

Tobias

Smaksak?

ST 8 juni: "Det mesta pekar på att årets surströmming blir något utöver det vanliga. Vattnet har varit ovanligt kallt och strömmingen är fetare än på många år. "

http://st.nu/medelpad/soraker/1.4785250-surstromming-i-land-rekordtidigt

Andreas

Mjo, fast Jan Söderström där som uttalar sig i ST äger ju Oskars surströmming och har alltså egenintresse av att säga att årets surströmming är toppen-toppen.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Någon som sett livsmedelsverkets annons med rubriken "för dig som älskar surströmming"? Finns det verkligen inget fabrikat av surströmming där strömmingen kommer från vatten som inte har höga halter av dioxiner och pcb?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal