Thylakoider, spenatpiller, mättnadspiller - för bra för att vara sant?

Startat av Andreas, 2009-06-03 09:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Om Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi själv får bestämma ska det heta mättnadspiller. Det i det här fallet är ett grönt piller som sägs  ge "effektiv mättnad som håller sig i åtminstone sex timmar" och till på köpet sänka både blodsocker och blodfetter.

Det började för tre år sedan när Charlotte och hennes man Per-Åke experimenterade på sig själva "de åt tylakoider och försökte bedöma om mättnadskänslan efter en måltid höll i sig längre", sen gick de över till försök på råttor som fick fettrik diet med och utan tylakoider och som visade att de som fick tylakoiderna verkligen gick upp mindre i vikt. Det senaste är en pilotstudie på en grupp feta personer som efter intag av mättnadspiller och uppmaningen att äta som vanligt gått ner i snitt 2 kilo på 4 veckor.

Ämnet som gör jobbet kallas thylakoider och utvinns ur helt vanlig spenat. "Vid tillverkningen slammas spenatbladen upp i vätska, krossas, filtreras och centrifugeras." I växterceller har thylakoider med fotosyntesen att göra, i vår mage fungerar det enligt Charlotte så att de "drar till sig fettpartiklar och gör att det går långsammare för kroppen att spjälka fett. Samtidigt frisätter de mättnadshormoner som höjer nivån av belöningshormonet serotonin."

Urpsrungsiden var att stoppa thylakoider i all möjlig mat, Erlanson-Albertsson har provat blanda dem "i kex, tabletter, shots, pajer - ja, till och med som pålägg på mackor", men eftersom försökspersonerna klagade på smaken när de fick thylakoidshots i sin juice har lundaforskarna nu gått över till thylakoidtabletter istället.

Tyvärr fungerar det inte heller att äta massor med spenat, dels måste man äta stora mängder, doktoranden Rikard Köhnke: "...om man skulle använda obehandlad spenat som källa till tylakoider, så skulle man få äta ett halvt kilo spenat om dagen" och dels kan vi ändå inte själva bryta ner cellerna så att thylakoider frigörs, Charlotte: "- Vi är inte gjorda för gräsätning, vi har nämligen inga enzymer som kan spjälka cellväggen."

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2874498
http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=2525
http://en.wikipedia.org/wiki/Thylakoid
http://nyhetskanalen.se/1.1026766/2009/06/01/gront_piller_haller_dig_matt
http://www.nyteknik.se/nyheter/article404141.ece


Ett fungerande mättnadspiller gjort på helt vanlig spenat och inte ett ord om biverkningar, visst låter det nästan för bra för att vara sant?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

För att svara på frågan "visst låter det nästan för bra för att vara sant?" - ja!
För visst vill konsumenter ha piller som ökar mättnaden? Nää... Inte jag iaf.

Kvasthilda

Om nåt låter för bra för att vara sant så är det oftast inte sant.

"Drar till sig fettpartiklar och gör att det går långsammare för kroppen att spjälka fett" - då skulle man nästan kunna tänka sig samma biverkningar som för Xenical? Xenical gör väl att kroppen inte kan ta upp fettet?

Ät rätt istället för att försöka ta genvägar med piller tycker jag.....
Det gör inget om det är enkelt.

Andreas

Hmm jo fast ingen av er har väl problem med vikten, för den som har det så måste väl ändå dessa piller vara bra?

Ang. spjälka fett, så visst, det låter Xenical men dessa spenatpiller sägs ju även frisätta mättnadshormoner, frågan är vilken effekt som är störst.

Jag undrar hur i allsin dar Charlotte och hennes man Per-Åke kom på att just thylakoider skulle ge mättnadskänsla, provade de äta lite vad som helst eller är det något som just thylakoider innehåller som fick dem på rätt spår?
Den som inte frågar får inga svar.

MiGa


Kvasthilda

Om dom uppmanades att "äta som vanligt" men pillret verkligen frisätter mättnadshormoner så beror nog viktnedgången på att försökspersonerna faktiskt har ätit mindre. Och det är ju bra? Fast "äta som vanligt" kan ju innebära precis vilken föda som helst (eller inte föda).

Jag HADE problem med vikten men åtgärdade det. Utan piller.
Det gör inget om det är enkelt.

Daerlandsson

Har läst en del Erlanson-Albertsson och Albertssons artiklar (som den biomedicinstuderande och nörd jag är) som finns publicerade och måste bara klargöra lite känns det som.

Utformingen är i princip att man använder sig av en placebogrupp och en "thylakoid-grupp" där båda grupperna strävar efter att äta en energimässigt likställd kost under en längre tid (2-3 månader). Här har man alltså sett att thylakoider (Th.) ger en större mättnad och därmed med resultatet att man småäter mindre och äter mindre i slutändan vilket ger en viktnergång som är väldigt stabil. Metoden kräver alltså ett minskat intag av energi (kalorier) och någon form av mer aktiv fysisk träning dagligen så det är alltså inget "mirakelpiller" vi pratar om.

Mekanismen bakom är förmodligen (!) att Th. tillfälligt binder till tarmväggen och gör att fett och kolhydrater helt enkelt stannar kvar längre i tarmen vilket gör att mättnadshormoner frisätts längre (för tarmen är ju full med mat). Dessutom så verkar (!) Th. "klibba ihop" med fettdroppar i tarmen vilket gör att tarmens fettnedbrytande enzym (lipas etc.) blir lite hindrade i sitt jobb. Efter två timmar så har kroppens naturliga enzym brytit ned Th. och "normalt" upptag sker. Det sker alltså ett fullgott upptag av näringsämnen, skillnaden är bara att det är fördröjt och att upptaget sker längre ner i tarmen (vilket anses vara bättre enligt en del forskare).

Intressant va? :)

Andreas

Ja det var intressant, tack.

Med "båda grupperna strävar efter att äta en energimässigt likställd kost under en längre tid" och  "thylakoider (Th.) ger en större mättnad och därmed med resultatet att man småäter mindre och äter mindre i slutändan" så menas alltså att båda grupperna får samma instruktioner med vad de bör äta men de som får thylakoider följer instruktionerna bättre dvs. fuskar mindre?
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Nu är det ju inte något naturläkemedelsblirikfort-företag som ligger bakom det här utan "riktiga" forskare. Det kan nog vara sant.

Det är ju inte så konstigt att det kommer läkemedel som fixar det mesta. Vi förstår mer och mer av hur kroppen fungerar. Det är bara en tidsfråga innan vi slipper dö - om vi vill. De flesta sjukdomar mm. kommer att kunna behandlas/botas.

Daerlandsson

Andreas:
Både ja och nej, personerna får i allmänhet inte lämna dieten. Annars kan man ju inte jämför grupperna åt om de skulle äta annorlunda. Man vill ju se hur "hungriga" och sötsugna försökspersonerna blir av att följa kosten med vs. utan thylakloider och inte beroende på hur mycket de åt. Skulle inte vilja sitta och försöka hitta ett samband där. :P Men du har lite rätt ändå. Är man hungrig, så "kan" man ju ofta inte hålla sig. Och om thylakoidgruppen skulle klara att följa dieten men inte placebogruppen så skulle det ju vara sensationellt. Får se vad Lundagruppen spottar ut för banbrytande forskning i fortsättningen  ;)

Andreas

Citat från: Daerlandsson skrivet 2012-08-02 20:32
Och om thylakoidgruppen skulle klara att följa dieten men inte placebogruppen så skulle det ju vara sensationellt.


Hur skall man annars tolka studien, vad förklarar annars skillnaden mellan placebo och thylakoid?  ???

Citat från: Daerlandsson skrivet 2012-08-02 20:32
Får se vad Lundagruppen spottar ut för banbrytande forskning i fortsättningen  ;)


Vad är det sista de publicerat? Det var ju ett par år sedan jag skrev första inlägget här i tråden.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal