Citat från: Andreas skrivet 2009-05-29 09:36Alltså om vi jämför två sådana knivar så handlar det först och främst om det skurna materialet. Dessa två slipfaser beter sig lite olika beroende på vad man skär i.
Ah jo men går det inte heller att svara på förutsatt två identiska knivar med samma bladtjocklek och stål eller kanske enklare uttryckt, precis samma kniv med konvex respektive rak slipning
Citat från: dePaul skrivet 2009-05-28 21:07
Jag hoppas att du förstår vart jag vill komma. Det finns nämligen så många parametrar att det är helt omöjligt att svara på din fråga. Man måste tyvärr jämföra från fall till fall.
Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-28 21:43
En plan betongyta fungerar också, tex. garagegolvet eller trädgårdsplattor.
Själv använder jag den här: http://www.japaneseknifesharpeningstore.com/ProductDetails.asp?ProductCode=D8C
Citat från: JC skrivet 2009-05-28 09:29
Men som Vilsjin sa, du bör ha en metod för att plana av stenarna eftersom en ojämt sliten sten leder till tråkigheter. Den billigaste metoden brukar dock vara att fästa Wet/dry-slippapper på en glasskiva, en bra planingssten kostar nämligen mer än de flesta våtslipstenar, om de är bra. Den här rosa bjässen längst upp till vänster använder jag, men priset är ju rätt avskräckande:
http://www.japanwoodworker.com/dept.asp?s=JapanWoodworker&dept_id=13122
Det billigaste sättet är som sagt slippapper på en plan yta. Du ritar ett kryss på stenen från kant till kant, ser till att stenen är rejält blöt och slipar tills allt blyerts har försvunnit. Sedan tar du ner kanterna lite extra, annars är risken stor för att kanterna under slipning kommer att sticka upp och göra "gropar" i eggen.
/jc
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-28 20:37Nu blev det här svårt .
Men den tiden har man i viss mån igen genom att eggen blir hållbarare så att mindre slipning krävs? Eller är den faktorn redan inräknad eller kanske så obetydlig att den inte behöver räknas in?
Citat från: dePaul skrivet 2009-05-28 09:35
Min gissning är det är kanske 3-4 ggr långsammare att underhålla en fullt konvex egg.
Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-28 14:21
Idel kloka ord.
En kort rättning dock, Naniwa SS är precis som Shapton pro och GS keramikbaserade och skall inte blötläggas utan endast blötas.
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-28 09:23
Skulle någon av er våga sig på att jämföra praktisk tidsåtgång för likvärdig konvex och rak egg?
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-28 09:23Oj, det är mycket svårt. Det beror på hur pass duktig man är på respektive metod. Min gissning är det är kanske 3-4 ggr långsammare att underhålla en fullt konvex egg (musmattemetoden).
Skulle någon av er våga sig på att jämföra praktisk tidsåtgång för likvärdig konvex och rak egg?
Citat från: JC skrivet 2009-05-25 22:00
1. Konvex slipning. Självklart fyller en konvex slipning sin funktion men är den extra tidsåtgången verkligen värt det? Om man inte investerar i polerpasta i riktigt höga grits och en riktigt bra strigel är ju den icke-konvexa eggen du får av traditionell våtstensslipning med höga grits betydligt mer "egg för pengarna", eller rättare sagt mer egg för tiden.
Citat från: dePaul skrivet 2009-05-27 08:51
Dessutom är som sagt en konvex egg svårare att underhålla.