Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Hobbystinsen
 - 2008-08-23 10:31
Min erfarenhet av riskokaren är att man kan inte leva utan den. :)
Den första kontakten gjorde jag i början av 70-talet då min morbror flyttade hem till Sverige tillsammans med sin japanska hustru.
Då fanns de överhuvud taget inte att köpa i Sverige men var redan då väldigt vanliga i hela ostasien, inkluderande Japan, Kina, Korea, Thailand och Malaysia.
Jag köpte min (en Sharp, utan teflon i grytan) i en Kinamatbutik här i Stockholm för dryga 15 år sedan och den har gjort god tjänst även hemma men framför allt på fältet, till exempel på jobbet, i skolan, på hotellrummet.
Det enda som behövs är ett 220V-uttag och lite framförhållning.
Ladda och sätt igång på morgonen eller på förmidagen och riset är klart (sedan länge) när lunchrasten börjar.
Jag har tillochmed kört varianten att värma tilltugget direkt i tallriken med tallriken som lock på grytan och grytans lock på tallriken.
Mycket praktiskt när det är kö till mikrovågsugnarna....

Värmelementet har två effektlägen: ett för kokning och ett för varmhållning.
När man trycker ner knappen kopplas kokläget in.
När vattnet har kokat in löser termostaten ut och varmhållningsläget kopplas in.
Den kan stå i detta läge flera timmar.
Fjädern i botten tvångutlöser termostaten när grytan inte sitter i.

Kan tillägga att min är en liten modell: 2 - 6 portioner.
Knappt en halv portion fastnar alltid i botten, men lossnar lätt efter blötläggning.
Jag har även kokat makaroner i den (potatis borde funka oxo), men då får man naturligtvis passa tiden och sila av vattnet.
Egentligen ingen vinst om det finns spis, men om det inte finns.... 8)
Skrivet av Kari
 - 2008-03-10 12:49
Vad är igenligen teflon? Plast - jo, men sen då?

Praktiskt och smart på alla sätt(?) och verkar kunna kosta både tunt och fett. Finns det ett knep för att avslöja beläggningningens kvalitét och hur väl det sitter?

En kastrull elller riskokare åker ju på lite extra med stryk i starten, stekpannan kan man vara lite snäll med på ett annat sätt. Det mjuk nätet jag grillar och varmröker med verkar hålla just allt utom kniv och öppen låga.

Rolf, hur stora delar kan dom behandla? Doppas eller sprayas teflonet? Vad för material ska det vara i "botten"? Rimliga pengar för en privat plånbok?

--

Nyfikenheten är väckt men i fel tråd?!
Skrivet av roffekock
 - 2008-03-06 01:15
Det där med att teflonbelägget släpper i aluminiumkastrullen är ett problem därför att ytan är så tunn och endsat tillverkad för att hålla en begränsad tid. Men lösning finns och man måste skicka i väg den till ett företag som brukar sälja bakplåtar till proffsbagerier dom åtar sig att lägga en sådan beläggning i teflon som garanterat håller. Jag ska genast kolla vad detta företag heter så jag återkommer med detta snarast. Detta är en i stort sätt engångskostnad och funkar mycket bra.

/rolf
Skrivet av Norfdas
 - 2008-03-05 23:29
Hej på er!
Mitt första inlägg på detta forum.
Min välanvända riskokare av billig typ har gått sönder för andra gången och teflonbeläggningen i kärlet har börjat att släppa punktvis.
Därför är jag på jakt efter en bättre än den trasiga som var av ÖB-typ likvärdig en OBH Nordica av billigaste modell.
Är det någon som testat http://www.amazon.com/Cuisinart-CRC-400-4-Cup-Rice-Cooker/dp/B0001XAG8W?
Den ser trevlig ut och har de funktioner som jag önskar.
Synd bara att billigaste priset på prisjakt är närmast det dubbla http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=138188.
Någon som kan betygsätta kokaren?

Skrivet av roffekock
 - 2007-08-22 10:22
Bra metod och ännu bättre om man ställer kastrullen på en träskärbräda efter att man svept in den.
Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-18 19:05
Om man vill spara på strömmen kan man ju använda den gamla koklåde-metoden:
"Koka (till exempel) ris i ca. 5 min. (Stäng av plattan). Ta av från plattan och sno in grytan med lock i tidningspapper, därefter en ylletröja eller yllefilt runt. Kan även göras av en pappkartong klädd med ylle/ull och utbytbart tidningspapper"
Dom verkar ju lätta att tillverka själv,ett miljövänligt julklappstips kanske?Man kan ju skriva RISKOKARE på lådan.

Skrivet av Andreas
 - 2007-07-13 11:08
Jodå, det finns lite sånt i tråden - Ekonomi i köket, snåltips här tack!
http://matforum.nu/index.php?topic=303.0
Skrivet av Martin_Blomberg
 - 2007-07-13 10:15
Citat från: Andreas skrivet 2007-07-12 15:21
Eftersom riskokare är väldigt energieffektiva så vore det en poäng om det gick.

Finns det månne nån tråd här med tips om hur man lagar mat på ett energieffektivt sätt?
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-12 21:53
Det lät avancerat med en viktavkännande fjäder tycker jag, kan det verkligen stämma? Försöker man snabbt hitta information om riskokare på nätet hittar man tyvärr bara Japanska bilar. :)

Men rice cooker gav en bra artikel:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_cooker

"A spring pushes the thermostat against the bottom of the bowl, for good thermal contact to ensure accurate temperature measurement. ... At the end of cooking some of the water will have been absorbed by the rice and the rest is boiled off. Once the heating continues past this point, the temperature exceeds the boiling point."

Så troligast är det alltså termostaten som är den fjäder du ser - när vattnet kokat bort stiger temperaturen över 100 grader och kokaren vet då att riset är färdigt.

Tycker man borde kunna koka potatis i den om man fyller i vatten och helt enkelt tar tid 20 minuter..?

Tryckkokare, ja det är ju ett intressant ämne - startade en ny tråd om sådana här:
http://matforum.nu/index.php?topic=445.0
Skrivet av Martin_Blomberg
 - 2007-07-12 21:05
Jag har inte provat så kan inte svara.  När du kokar ris så skall ju allt vatten förånga och det är en liten fjäder i botten på riskokaren som jag gissar på känner av viktminskningen i förhållande till ursprungliga vikten. När fjädern har registrerat en tillräcklig miktvinskning så slår den över till värmehållning. Med potatis krävs det ju mycket större volym vatten än för ris för själva kokningen.

Är inte en  tryckkokare en bättre grej att skaffa om du vill ha energieffektiv kokning av potatisen? Jag har iofs även "kokat" potatis i mikro. Det blir mera som en bakad potatis än kokt, men jag antar att även micro är en energieffektiv metod för kokning av potatis.
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-12 15:21
Eftersom riskokare är väldigt energieffektiva så vore det en poäng om det gick.
Skrivet av Martin_Blomberg
 - 2007-07-12 15:03
Låt mig få svara på din fråga med en annan fråga:
Varför vill du koka potatis i en riskokare?
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-12 13:51
Det lät betryggande.

Men varför inte potatis?
Skrivet av Martin_Blomberg
 - 2007-07-11 13:41
Överhettning kan nog inte hända. Den är godkänd av Elsäkerhetsverket och har väl en brytare som slår av vid risk för brand.
Jag upplever det som att värmehållningen fungerar som så att den känner av temperaturen och har högre värmehållningstemperatur i början (80C) och lägre efter ett tag (60C).

Det går att koka annat än ris i den. Jag har testat med bovetegryn och det fungerade alldeles utmärkt. Bovetegryn har ungefär samma koktid och proportionalitet massa/vatten som ris när det skall kokas. Det kan hända att större portioner Cous-Cous skulle funka men inte potatis.


Skrivet av Andreas
 - 2007-07-11 13:30
Skumt med varmhållningen om det inte finns nåt vred, hur menar de då "Varmhållningsfunktion (60-80 grader"? Pendlar temperaturen däremellan kanske?

Det finns heller ingen tidsgräns på varmhållningen? Vad händer ifall man glömmer bort sin riskokare, kan allt vatten då ångas bort varefter den överhettas och kanske tar eld?

Går det att koka annat än ris i den? Exempelvis cous-cous eller potatis?
Skrivet av Martin_Blomberg
 - 2007-07-11 13:22
Ja av på knapp och lampa som lyser i två olika färger (kokar eller klart). Ingen värmehållningstemperaturvred (jag uppfattar det som att den själv automagiskt håller rätt temperatur).
Kom till att tänka på en fördel till: vid större middagar så är det faktiskt skönt att inte riset upptar en platta på spisen. Vet inte hur ni har det men hos mig är det alltid minst en spisplatta för lite vid tillagning av större mängder mat (t.ex vid Jul, Nyårsafton, Kinesiskt nyår, Påsk etc).

Som sagt det som inte är toppen är att det är bökigt att bara tillaga 2 portioner ris i den, då portionsmärkningarna börjar från 3 portioner.

Annonser

Powered by EzPortal