Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av djohansson
 - 2011-10-30 09:58
Jag letade efter lite information kring detta, hittade tråden och bumpar den eftersom jag tror att jag kom till en ny insikt.

Den amerikanska studien visar att alkohol försvinner i logaritmisk takt, d.v.s. i en utplanande skala. Detta innebär att procentenheterna i förhållande till tid måste gälla för starksprit (troligtvis). Om man kokar vodka (utan något annat) i 30 minuter återstår alltså endast 40 procent av alkoholhalten (med andra ord har man en 16-procentig dryck efter en halvtimme).

Om man däremot startar med rödvin på 14 procent så har man (enligt siffrorna nedan) efter en halvtimmes kokning ett vin på 10 procent! Tänk då bara hur lite alkohol som försvinner i t.e.x. öl i kräftspadet.

Nu vet jag inte hur detta påverkar nyktra alkoholister. Triggas man främst av smaken eller av själva påverkan av alkoholen, när man talar om de relativt små mängder som används i matlagning? Aja, bara en reflektion.
Skrivet av jobro
 - 2007-12-02 10:27
Definitivt nytt för mig också. Tack för informationen.
Skrivet av Urban
 - 2007-06-29 17:34
Hehe!! ;D.
Skrivet av Aradil
 - 2007-06-28 14:28
Whoopsie daises! Det var nytt för mig.
Då gör det med andra ord inte så mycket ifall man råkar koka glöggen ett par sekunder.
Skrivet av Rob
 - 2007-06-28 14:20
Inte jag i alla fall, jag trodde bara smaken kvarstod efter flambering.
Man lär något nytt varje dag!!
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-28 14:03
Nej, tydligen måste man koka länge för att få bort alkohol. US Department of Agriculture's Nutrient Data Laboratory har kommit fram till följande:

Efter 15 minuters kokning återstår 40%
Efter 30 minuters kokning återstår 35%
Efter 1 timmes kokning återstår 25%
Efter 2 timmars kokning återstår 10%

(Vid flambering återstår 75% alkohol)

Läs mer här: http://www.ochef.com/165.htm

Nu är ju i och för sig alkoholen oftast ordentligt utspädd i maträtten, men ändå, hur många av er kände till detta?

Annonser

Powered by EzPortal