Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2007-05-24 00:05
Prisskillnaden på kniven Rob berättade om är 236%. Skillnaden i moms och tull du talar om är 26%. Handlar det egentligen inte om att vi har en högre allmän lönenivå i Sverige samt att fler mellanhänder ska ha sin del av kakan när vi handlar här? Dessutom gissar jag att japanesechefsknife.com får bra priser eftersom de som japaner kan företagskulturen i sitt eget land samt att de handlar med höga volymer ("less than Japanese retail prices").

Vad gäller moms och tull så är det inte mer dramatiskt än att ifall det man beställt "fastnar" så får man helt enkelt en faktura på moms & tull att betala tillsammans med det man beställt.

Kan man komma överens med den man beställer att det skall skickas som gåva utan faktura osv. så blir det hur som helst svårt att ta ut utgifter.

Men nu tror jag inte att Svenska importörer och näringsidkare behöver vara direkt sömnlösa över detta, de flesta vågar ändå inte handla från utlandet. ;)
Skrivet av Knivmannen
 - 2007-05-23 23:19
Nu kommer jag inte ihåg riktigt vad dom hade för momssats i Japan men jag tror det är 6 eller 8%. Jämför det med våra 25% så förstår ni direkt varför alla priser i Sverige är högre än i utlandet. Dessutom lägger tullen på 8,5% utöver de vanliga avgifterna. Som företagare måste man lägga på dessa priser för att helt enkelt inte göra förlustaffärer.

Nu kommer vi till kruxet:
ALLA som importerar varor från icke EU-land är skyldiga att betala moms och tull vid införsel i Sverige. Det betyder att om tullen "missar" paketet så är man ändå skyldig att betala skatt. Gör man inte så begår man ett lagbrott och riskerar straff.
Läs mer på http://www.tullverket.se/se/Privat/handla_via_internet/

Det kan vara värt att tänka på när man planerar sina inköp. Risken för att paket slinker igenom är ganska stor som privatperson men totalt obefintlig som företagare. Avgifter och kostnader kan komma i efterhand om Tullen upptäcker felet.
Skrivet av Rob
 - 2007-05-23 22:56
Du kan ju ta förhållandet mellan Tojiro PS under säljesdelen och sedan ta samma förhållande? Många av märkena säljs via en site i Holland oxå, men priserna var rejält upp jämfört med JCK. Siten inklusive lay-out är för övrigt en ren rip-off av just JCK. Har glömt vad den heter.
Det finns även en site i Danmark som säljer Tojiro, men även den var dyr.
Skrivet av Urban
 - 2007-05-23 20:33
Undras vad dom där olika modellerna skulle ha kostat i Sverige?
Skrivet av Rob
 - 2007-05-22 23:08
Vet inte om någon säljs i sverige alls, Tojirovarianterna som finns här är inte denna modell.
Lägger in plats och pris i US$ (exklusive frakt, tull mm, ej nödvändigtvis billigaste stället att köpa) för en 210mm kock om inte annat anges:

1. Tojiro DP (utan damascus); http://www.japanesechefsknife.com/DPSwdenSteelWoodenHandleSeries.html, $49.50
2. Masahiro Virgin Carbon;
http://www.knifemerchant.com/products.asp?manufacturerID=11 $79.50
3. Kanetsugu Pro M
http://www.japanesechefsknife.com/KANETSUGU.html, $70
4. Hiromoto High Carbon
http://www.japanesechefsknife.com/HiromotoHighCarbonSteelSeries.html, $45.50 (denna finns i USA med det gamla stålet och graverad kanji (text) som är snäppet bättre)
5. Murray Carter Muteki
http://www.arizonacustomknives.com/displaySearchResults.asp?type=a; det verkar inte som om Carter tillverkar mycket av dessa längre, han har för mycket att göra med mer exklusiva knivar.

Hittat dem har jag gjort via surfning och sedan chansat....
Skrivet av Andreas
 - 2007-05-22 22:34
Jag känner inte igen ett enda märke förutom Tojiro som jag hörde talas om för första gången bara för några veckor sedan. Finns alla de du nämner att köpa i Sverige? Hur hittade du igen dem?

Vad kostar respektive kniv?
Skrivet av Rob
 - 2007-05-22 13:56
Topp 5 ? Det är inte lätt, jag har ännu bara kommit till relativt budgetvarianter av knivar (inte betalat mer än 1500-2000 för en kniv)
Man måste ha mer info.
Om man skall ta "value for money", och av de knivar jag har själv (och inte ta hänsyn till om de är rostfria eller kolstål:
1. Tojiro DP (utan damascus)
2. Masahiro Virgin Carbon
3. Kanetsugu Pro M
4. Hiromoto High Carbon
5. Murray Carter Muteki

Om man bara ser på ren prestanda så ser listan annorlunda ut.

Varken Global (har 2 stycken) eller kyocera (pappa har ett par) platsar på min lista.
Global pga priset, mycket namn och design.
Kyocera pga att den är keramisk, enda sättet jag har hittat/hört talas om att slipa dem är att lägga diamantpulver (<1 micron stora) på en glasskiva och slipa. Dessutom är de för känsliga för att eggen hackas.
Skrivet av Andreas
 - 2007-05-22 13:35
Ja kunniga kontakter är förstås bra, men det är det inte så många som har... om du skulle försöka dig på att ge oss din egen topp 5 eller topp 10 på knivtillverkare, hur skulle den se ut och var hamnar Global och Kyocera då (för att knyta an till trådens orginalrubrik)?
Skrivet av Rob
 - 2007-05-22 13:22
Jag går nästan bara på referenser från folk som jag känner har koll och testat en massa knivar med samma inriktning som jag.

Hittar jag något som är intressant så köper jag, sedan säljer/ger jag bort dem till förmån för nya andra erfarenheter....
Skrivet av Andreas
 - 2007-05-22 10:40
Rob, Knivmannen: bra poänger! Men känner ni verkligen inte till ett enda knivtest som gått någorlunda rätt till?
Skrivet av Knivmannen
 - 2007-05-21 23:02
Citat från: Rob skrivet 2007-05-21 15:07
Testen på cookingforengineers är kanske inte den allra mest rättvisande då ingen av knivarna är slipade annat än som de kom. Nästan alla Japanska knivar levereras med en egg långt från deras potential. Om de skickat alla till samma slipare och bett han/hon göra det bästa hade bilden sett annorlunda ut...


Precis!!! Det där håller jag med om 100%. Det skulle vara kul att göra ett test på det sättet och se hur skärpan verkligen påverkas beroende på slipningen i förhållande till materialet.

I stort sett alla konsumentledda knivtest är missvisande på något sätt. Journalisten i fråga försöker fånga en så bred kundgrupp som möjligt och detta gör att det i slutändan ofta blir missvisande. Smak och tycke avgör nästan lika mycket som bra/dålig kvalitet gör.
Ett exempel jag såg i ett test var att en kniv från Kyocera fick högsta betyg på grund av rostskyddet. Men är det så himla konstigt att en keramisk kniv inte rostar? Alla andra knivar i testet var vanliga rostfria knivar. Jättebra gjort av testteamet!!!  :D
Skrivet av Rob
 - 2007-05-21 15:07
Testen på cookingforengineers är kanske inte den allra mest rättvisande då ingen av knivarna är slipade annat än som de kom. Nästan alla Japanska knivar levereras med en egg långt från deras potential. Om de skickat alla till samma slipare och bett han/hon göra det bästa hade bilden sett annorlunda ut...
Skrivet av Kocken
 - 2007-05-18 11:22
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-17 10:06
Calle: Jag tror inte på teorin om korrupta tidningar. OK, finns kanske enstaka fall men inte på det stora hela. Eller har du några riktiga belägg?

Om jag kommer i håg rätt så finns det en devis för jornalister.
"Det finns bara en typ av nyheter och det är avslöjanden och ALLT annat är reklam i någon form."
Skrivet av Andreas
 - 2007-05-17 10:06
Calle: Jag tror inte på teorin om korrupta tidningar. OK, finns kanske enstaka fall men inte på det stora hela. Eller har du några riktiga belägg?
Skrivet av crlhrv
 - 2007-05-13 18:37
Andreas: det är väl knappast allt för otroligt att knivtillverkare beställer test anpassade för att de ska vinna? Och sådan insikt har jag i tidnings- och tidsskiftsbranschen i alla fall att jag vet att tidningars påstådda objektivitet och trovärdighet står sig slätt mot de ekonomiska aspekterna.

Annonser

Powered by EzPortal