Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kapten
 - 2009-06-22 15:53
Man har sett att vi i de nordiska länderna har en stor andel av cancer. Det finns många studier som visar på att mat kan ha stora effekter på vad som händer i vår kropp och utvecklingen av cancer. Det finns de som hävdar att man skall äta mycket olivolja för att det är bra och andra mat livsmedel som har olika former av antioxidanter.
Men tänk om det inte är vad du äter, en ballanserad kost är grunden för detta resonemang, vart det har växt som är mer avgörande på hur bra det är mot cancer. En snabb titt, mycket ovetenskapligt, så fann jag att folk i Kina och runt medelhavet har mindre fall av cancer än oss. Det jag fann var att deras jordar innehåller mer selen än vad våra göra. En kort efterforskning visade att selen är cancerhämmande. När jag hörde att finland berikar vissa livsmedel med selen började jag söka utan att hitta nått som är riktigt mat värdigt. Det ända jag har hittat är en artikel i 2000-talets vetenskap nr2/2008juni sid 6f.
Jag vet också att selen är giftigt i höga doser. Det är så giftigt vid höga doser att det går att jämställa med arsenik. I artikeln säger de att en dos på 200mikrogram är ok och enligt EU så är doser upp till 300 mikrogram ofarligt. Livsmedelsverket sätter sin gräns vid 40mikrogram vilket är enligt artikeln straks över gränsen för vad bristsjukdomar uppvisas vid. Vidareförklarar de varför ingen vill satsa pengar på att forska om selen och det härleder de till att det inte finns några pengar att tjäna efter som selen är så billigt. Det sägs vidare att det inte har några biverkningar heller.
Så hur sant är nu detta, jag vet inte men vill få mer kunskap om det så.
???
Är det någon som vet mer och/ eller känner för att hjälpa till med lite efterforskningar så skulle jag vara tacksam.
???
Skrivet av kjpil
 - 2009-05-28 15:15
Att man ska försöka undvika kroniskt förhöjt blodsocker - vilket man inte har om man är "frisk" (fungerande bukspottskörtel och ingen insulinresistens). Motion är ett bra sätt att undvika insulinresistens, metabola syndromet, diabetes etc etc. Det finns redan i generella kostråden.
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-28 14:23
"Högt blodsocker ökar risken för cancer generellt, och flera faktorer i det metabola syndromet såsom övervikt, högt blodtryck och höga blodfetter ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det visar den avhandling som Tanja Stocks försvarar vid Umeå universitet 5 juni."

"Högt blodsocker är en riskfaktor för alla typer av cancer. Sambandet är starkast vad gäller cancer i bukspottskörtel, lever, gallblåsa och urinblåsa. Sambandet mellan blodsocker och total cancerrisk är tydligare bland kvinnor än bland män, men sambandet är tydligt även bland män när prostatacancer inte räknas in."

http://www.umu.se/om-universitetet/pressinformation/pressmeddelanden/nyhetsvisning/?contentId=62634

Hur översätter man det till generella kostråd?
Skrivet av kjpil
 - 2009-05-28 07:11
hehe, då har du mkt jobb att energikompensera
Skrivet av Kapten
 - 2009-05-28 00:15
Tja prova träna 7dagar i veckan 2ggr/dag och se vad som händer! ;)

Bara för att sätta lite sprätt på tillvaron när det gäller dieter kolla in denna länk!!
http://economix.blogs.nytimes.com/2009/05/05/obesity-and-the-fastness-of-food/
;D
Skrivet av kjpil
 - 2009-05-24 15:30
5000 kcal per dag ? why?
Skrivet av Kapten
 - 2009-05-19 12:37
Ja du Sofia. Att få i sig 500g rött kött i veckan är inte nått problem. In när man skall ha en diet som innehåller minst 5000 kalorier om dagen  ;)
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-18 19:29
Birgit Janicke vid Lunds tekniska högskola har kommit fram till att ferulsyra och p-kumarsyra, två ämnen som kan finnas i kostfibrer, har jättestor dämpande effekt på hur snabbt cancerceller från en tjocktarmstumör delar sig. "Ferulsyra finns det gott om i bland annat vetekli, fullkornsris, havre, majs, äpplen, blåbär och kaffe. P-kumarsyra finns bland annat i spenat, äpplen, citrusfrukter, tomater, persimon och tranbär."

http://svt.se/2.22620/1.1561950/minskad_cancerrisk_med_mycket_fibrer
Skrivet av kjpil
 - 2009-05-07 20:28
Jag har suttit hemma i flera veckor och bara väntat på att få tillfälle att utnyttja lmgtfy.com - sjukt lustig site :)
Skrivet av Sofia
 - 2009-05-07 20:22
Kan det inte kvitta lite? Jag tror rekommendationerna ligger på: inte mer än 500g i veckan. Hur många äter så mycket rött kött egentligen?  ??? Det måste ju mest vara äldre (kanske särskilt britter och amerikaner), den yngre generationen äter väl mer kyckling och vegetariskt. Fisk går ju dessutom bra att äta. Så det borde inte vara något större problem i realiteten.
Skrivet av kjpil
 - 2009-05-07 15:27
Här har jag ett enklare tips till dig om du har svårt att hitta referenser Kapten :)
http://lmgtfy.com/?q=%22red+meat%22+and+%22colorectal+cancer%22
Skrivet av kjpil
 - 2009-05-07 15:14
Kapten: helt korrekt så har jag inte lusläst mer än en av dem.. skumläst 3 och tittat på abstract för de andra - har inga planer på att fördjupa mig heller - det är inte direkt mitt största intresseområde, jag försökte bara hjälpa dig med din fråga. Tyckte mest det var märkligt om du inte lyckades hitta nån studie som "stödjer teorin", det finns ett stort antal och de är inte speciellt svåra att hitta. Testa söka själv och berätta vad du hittat?

Angående bröstcancer så är det som sagt nya rön, rekommendationerna handlar om colorectal tror jag.

Jaja, du är fri att äta så mkt rött kött du vill ;) Personligen tar jag det ganska lugnt med det röda köttet - alldeles för osäkert trots att jag vet att det också finns motsägande studier, har du sett cancerstatistiken? Ang. brittiska studien - visst det kan väl handla om stekmetod, grönsaker eller whatevva. Så är det med nästan all kostforskning, det är inte så mkt man kan vara säker på när det gäller mat?

Om du är jätteintresserad av att läsa och har svårt att hitta kanske jag kan leta upp vilka referenser vi har fick av skolan för länge sedan.
Skrivet av Kapten
 - 2009-05-07 11:29
Sen att du använder en brittisk studie som skrämselpropaganda är imponerande. Utgången av den studien är ganska given på grund av den kulturella aspekten. Det vill säga för gemene man är grönsaker nått som man dekorerar talriken med och inte äter.   ;)
Skrivet av Kapten
 - 2009-05-07 11:21
I denna Studen: Am J Clin Nutr. 2009 Apr 15. A prospective study of meat, cooking methods, meat mutagens, heme iron, and lung cancer risks. Är det fett som är det som de studerar och inte kött. De använder dock olika stadier av kött för att se dess inverkan.
I studien Cancer Res. 2009 Feb 1;69(3):932-9. Epub 2009 Jan 13.
Säger de själva  och jag citerar "Red and processed meat intake may increase lung cancer risk. However, the epidemiologic evidence is inconsistent and few studies have evaluated the role of meat"
Det är två av dina referenser. Detta tar jag som en indikation på att du inte har läs det du refererar till. Snart kommer du också att på stå att fibrer är bra mot cancer. ;D
Skrivet av kjpil
 - 2009-05-06 23:28
För att nämna några äldre colorectalcancer:
Am J Gastroenterol. 2005 Dec;100(12):2789-95.
Epidemiol Biomarkers Prev. 2004 Sep;13(9):1509-14.
JAMA. 2005 Jan 12;293(2):172-82.

Och nyare:
Am J Gastroenterol. 2009 Apr 14. [Epub ahead of print]
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 Jan;18(1):235-41.
Eur J Cancer Prev. 2009 Feb 20. [Epub ahead of print]

Nya rön även bröstcancer:
Am J Clin Nutr. 2009 Apr 15. A prospective study of meat, cooking methods, meat mutagens, heme iron, and lung cancer risks.
Cancer Res. 2009 Feb 1;69(3):932-9. Epub 2009 Jan 13.

etc etc.. svårt att få översikt för att det är så många studier, och vissa visar ganska skrämmande siffror - exempelvis den studien jag citerade tidigare i tråden.

Annonser

Powered by EzPortal