Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2008-09-03 12:28
Uffe Ravnskov har i dagarna en insändare i Nya Åland och Västerbottens-kuriren där han ifrågasätter Unilevers Becelreklam och varför man överhuvudtaget ska oroa sig för smör och grädde.

Det riktigt intressanta i insändaren är resonemanget om LDL-kolesterolet (det som man lärt sig är det onda). Ravnskov berättar att det finns flera sorters LDL-molekyler, dels farliga små elaka täta och dels ofarliga stora snälla fluffiga. "Om man äter mycket fläsk, smör och grädde, då ökar antalet av de snälla, fluffiga LDL molekyler, medan det blir färre av de små och elaka; alltså tvärt emot vad de flesta hade förväntat sig." Bakom denna upptäckt sägs forskaren Ronald Krauss stå (som sitter med i kommiten för amerikanska kostråd).

I vilken sorts mat de små elaka LDL-molekylerna finns framgår tyvärr ej.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-04-01 11:52
Jag börjar också ifrågasätta värdet av att sänka blodfetter överhuvudtaget.
Plötsligt knaprar alla människor över 45 år i ens omgivning på blodtryckssänkande medel.Frågar man varför får man svaret att doktorn hade tyckt att kolesterolet var lite högt så man fick simvastatin (som 50% mår pyton av) o rådet att inte äta så mycket ägg o skaldjur (vilket är en föråldrad föreställning)
Vissa förstår man att de håller på o gräver sin grav med tänderna men när min måttlighetsätande, desserthatande, jakt- o frilufts-ivrande man kom hem med en burk simvastatin trodde jag inte mina ögon.Jag börjar tro att blodfetterna höjs naturligt med åldern, det ger ingen symptom annat än klirr i läkemedelsfirmornas kassor.
Jag har för mig,rätta mig om jag har fel,att det glunkas om att någon, WHO? vill sänka den "tillåtna" kolesterolgränsen ytterligare. Oj vad det klirrar, jag hör inte vad doktorn säger.Ska jag få mer simvastatin?Tack snälla doktorn!
Skrivet av Kari
 - 2008-03-31 19:30
Chrlrvh ;): Gröt är gott. Inge fel tycker jag. Havregrynsgröt minst fem dagar i veckan. Köket serverar inte langos till frukost..  ;)

Andreas: Citatet kan vara något förvrängt men dom orden förekom i samma mening vad jag kunde förstå. Borde väl finns en repris på nätet rentav? Och jag som nästan inte kan stava till goggel, ännu mindre söka rätt på saker och ting...  8)
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-31 10:45
Citat från: elka skrivet 2008-03-30 23:05
Doktor Dahlqvist "predikade" i TV4 morgon i morse, bla bla bla, vad ska man tro? Gröt till frukost är inte bra!? Hmm..  ???

"Skräcken för det mättade fettet, det är en myt" - gärna för mig.   ;D


"Skräcken för det mättade fettet, det är en myt", Sa hon verkligen så ordagrant - det betyder ju bara att just skräcken är en myt. :) Allvarligt talat, hade hon inga nya argument för varför hon menar att mättat fett är ofarligt så tillför det inte debatten något.

Citat från: crlhrv skrivet 2008-03-31 08:06
elko: vad är det för fel på gröt till frukost?


Calle: Gröt innehåller kolhydrater och det går stick i stäv mot den LCHF-diet som Annika Dahlkvist förespråkar, läs mer här: http://matforum.nu/index.php?topic=1336.0

I dagens SvD finns nåt riktigt intressant angående fett, där skrivs om en studie som visar att världens mest sålda läkemedel mot blodfetter inte har någon effekt. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1067675.svd

Vad det handlar om är att de två stora läkemedelsföretagen Merck MSD och Schering-Plough ville visa att de nya blodfettssänkande preparaten Vytorin och Ezetrol skulle sänka det onda LDL-kolesterolet mycket mer än det gamla simvastatin och ja, LDL-kolesterolvärdet sjönk med 27% men väggarna i blodkärlen visade inga skillnader - fettbeläggningarna i artärerna ändrades inte - dvs lägre kolesterol påverkade inte risken för hjärtinfarkt och slaganfall.

"Det är denna brist på effekt som anses både dramatisk och sensationell och som fått en del experter att på nytt ifrågasätta värdet av att sänka blodfetter överhuvudtaget."
Skrivet av crlhrv
 - 2008-03-31 08:06
elko: vad är det för fel på gröt till frukost?
Skrivet av Kari
 - 2008-03-30 23:05
Så sätter vi lite fart på denna tråd igen..

Doktor Dahlqvist "predikade" i TV4 morgon i morse, bla bla bla, vad ska man tro? Gröt till frukost är inte bra!? Hmm..  ???

"Skräcken för det mättade fettet, det är en myt" - gärna för mig.   ;D
Skrivet av agnetasch
 - 2008-02-07 17:13
Citat från: Andreas skrivet 2008-02-07 12:26Jag vet inte vad jag irrierar mig mest på, att Rössner är ytterligare en kostrådgivningsperson som är insyltad i en betaltjänst eller att han är en fullvuxen karl som skriver "oxå". :(

Håller med, svårt val ;D

Men du kan väl inte påstå att fetmaepidemin har starta det senaste halvåret? Det är ju nu det håller på att vända; vi går ifrån den fetmande light-kosten o äter i stället naturligt o lagom.

Angående "fetmaepidemin" i Stockholm menar landstingsborgarrådet Birgitta Rydberg att det inte finns några siffror över hur stor andelen feta i länet är i nuläget: "Vi känner till att antalet fetmaoperationer har ökat och min bedömning är att de kommer att fortsätta att öka i år. Men det betyder inte att andelen feta i länet ökar"
Det kan hon ha rätt i. Det kan betyda att det finns ett antal påstridiga läkare som gillar att snörpa magsäckar ;)
Skrivet av Andreas
 - 2008-02-07 12:26
Frågan är vad det är som styr trenderna - är det "ät mer mättat fett"-lobbyn av pseudokostexperter som fått igenom sitt budskap eller är det alla miljarders matlagningsprogram i tv eller är det årets kock sponsrad av Arla? Eller är det Reinfeldt som gett oss för mycket pengar att göra av med?

I vilket fall som helst, om nu trenden går mot mer fett och fett nu är så nyttigt så borde vi väl inte gå upp i vikt? Men inte då, i SvD idag används ordet fetmaepidemi, de skriver att det kommer fler rapporter om att fetman ökar i landet, att antalet fetmaoperationer i Stockholm ökade med 50% förra året och att trenden är samma på andra håll. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_847959.svd

Och apropå de som ingår i livsmedelsverkets nätverk mot övervikt http://matforum.nu/index.php?topic=1109.msg12986#msg12986 så så kan man idag läsa ett chat i Aftonbladet med just en av dem, överviktsenhetens Stephan Rössner. http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/viktklubbse/article1779066.ab

Han gillar att skriva vissa ord med stora bokstäver och verkar väl allmänt glad och skojig med citat som "Ölmage (kallas oxå "Prippsmuskel")" och "Den gamla enkla principen "KISS" gäller: Keep It Simple Stupid!""

På frågan om bästa sättet att gå ner i vikt så är svaret "Tyvärr inga genvägar: Det trista är att det lågsiktiga "ät mindre, spring mera" gäller! Men man kan ju hitta motionsformer som ÄR trevliga och smalmat man gillar. Det är ju Viktklubb.se är till för!" Och på frågan om hur man ska hålla vikten är en del av svaret "...I Viktklubb.se hittar du ju sätt att få intag=utgift= oförändrad vikt. ..." Det var värst vad han pushar för viktklubb? Hmm ja där ser man, mycket riktigt så är professor Rössner avbildad som expert hos http://www.viktklubb.se

Jag vet inte vad jag irrierar mig mest på, att Rössner är ytterligare en kostrådgivningsperson som är insyltad i en betaltjänst eller att han är en fullvuxen karl som skriver "oxå". :(
Skrivet av agnetasch
 - 2008-02-04 17:35
Kostrekommendationer i all ära, men trenderna lever ju sitt eget liv;

"Den fettsnåla och sockerfria maten håller på att tappa mark. Efterfrågan på fetare mat och ekologiska produkter ökar starkt" står det i SvD "Den så kallade lighttrenden ser ut att vara förbi enligt en studie som marknadsundersökningsföretaget AC Nielsen Sverige gjort"
Fr.a ökar försäljningen av fetare mejeriprodukter; mjölk, yoghurt o margarin (försäljningen av bordsmargarin med en fetthalt under 40 procent har fallit med 7 procent under det senaste halvåret, medan försäljningen av fetare varianter har ökat med 15 procent)

Läskförsäljningen fortsätter tappa rejält och det gäller främst lightprodukterna, som drar ner försäljningen.

- Trenden är nu att konsumenterna föredrar smak och naturlighet framför de fett- och sockersnåla produkterna, säger Bo Ekström, vd för AC Nielsen Sverige.
Det ska vara mer ekologiskt och närproducerat och trenden är att det ska vara bra för både kropp och själ. Trenden bland bantningsexperter är ju också att det ska vara mer fett i maten.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_840323.svd
Skrivet av Andreas
 - 2008-02-03 12:24
Nu har jag faktiskt läst både "Fettintag och kardiovaskulär hälsa - är vi helt felinformerade?" http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8291 och "Gå inte i fettfällan - fler studier krävs" http://www.dagensmedicin.se/debatt/2008/01/29/ga-inte-i-fettfallan-fler-/index.xml och försökt utröna vad de bygger sin argumentation på.

Om vi börjar med Anders "fetfällan" G Olsson så är han inget vidare på att argumentera, i ett nötskal bygger hela hans debattinlägg på följande: "Den största orsaken torde dock vara befolkningens förbättrade livsstil: Rökningen har kraftigt minskat, motions­vanor förbättrats, kolesterolvärdet har minskat med 15 procent.... En väsentlig del av dödlighetsminskningen har man velat tillskriva denna kolesterolminskning." Torde är ett ord man använder när man inte är säker och tror gör man i kyrkan och "har man velat" - javisst det är mycket man vill men det är inget argument. Och några ordentliga referenser till relevant forskning har han inte heller. Ett svagt debattinlägg alltså, vi glömmer det.

Debattartikeln i Läkartidningen av Göra Berglund, Peter M Nilsson och Margrét Leósdóttir i Läkartidningen däremot känns desto tyngre. (Lite märkligt att det bara finns 4 kommentarer till den!?) De menar att bakgrunden till nuvarande uppfattning om fettintag och hjärt-kärlsjukdom kommer från en studie under 60- och 70 talet "Seven Countries-studien" som hävdade att "85 procent av all död, 96 procent av all kranskärlssjukdom och 55 procent av all cancer" förklaras av mättat fett. Invändningarna de har är att det är osannolikt hög förklaringsgrad, att studien inte alls tar inte alls hänsyn till livsstilsfaktorer eller genetiska faktorer samt att förutsättningen för att slutsatserna studien ska gälla är att det verkligen finns ett samband mellan högt fettintag och hög kolesterolhalt, men något sådant samband menar de inte finns och hänvisar till studierna nedan.

De studier de hänvisar till är:
1) Malmö Kost Cancer-studien de själva är inblandade i (28098 personer med kostregistrering 1992-1996, 6,6 års uppföljning) som inte visar något samband mellan intag av mättat fett och kolesterol - ja t o m en minskning vid högre andel fett i kosten hos män.
2) Två studier av "Harvardgruppen" - mansstudien "The Health Professionals´ Follow-up Study" och kvinnostudien "The Nurses´ Health Study" som visar att vare sig mättat fett eller totalt fettintag har något samband med risken för  hjärt-kärlsjukdom men att transfett ger ökad risk och fleromättat fett minskad risk.
(Till skillnad från "Seven Countries-studien" som fettmoståndarna grundar sin uppfattning på tar Malmö Kost Cancer-studien och Harvardgruppens studier hänsyn till hänsyn till livsstilsfaktorer som rökning, BMI osv samt genetiska faktorer som ärftlighet för hjärt-kärlsjukdom.)
3) Interheart-studien (15000 patienter från 52 länder med hjärtinfarkt) som visar på nio faktorer som förklarar 90% av risken att få hjärtinfarkt - rökning, diabetes, högt blodtryck, bukfetma, psykosocialt stressindex, frukt och grönsaker, fysisk aktivitet, alkohol samt höga halter av blodfetter. Totalt intag av fett och mättat fett var inte en signifikant faktor.
4) "Women´s Health Initiative Dietary Modification Trial" där 19541 kvinnor fick sänka fettintaget och öka frukt/grönsaker och fibrer för att sen under 8,1 år jämföras med en kontrollgrupp på 29294 kvinnor som fick äta som förut - men man såg ingen skillnad vare sig för risken för kranskärlssjukdom, stroke, bröstcancer eller tjocktarmscancer mellan de bägge grupperna.
5) Vidare har även en intressegrupp av dietister (UK Heart Health and Thoracic Dietitians Interest Group) gjort studier av befintliga data och inte lyckats hitta samband mellan fettintag och död i hjärt-kärlsjukdom.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-02-01 17:08
Du överskattar min förmögenhet (att jag ska ha råd att sätta privatdetektiv  8) på Livsmedelsverkets nätverksgrupp för att hitta deras garderobslik) Och min tid (att jag ska ha tid att sitta o läsa låååånga uttalanden av anti-mättatfett-gubbar)
Den senaste av dessa; Anders G Olsson, konstaterar att dödligheten i hjärtinfarkt minskat de senaste 20 åren. En av anledningarna: "Med hjälp av kostomläggning i befolkningen från en hög energiprocent mättat fett till en minskning av den totala fettmängden och övergång till enomättat och fleromättat fett"
I nästa andetag säger han: "Mot denna utveckling står i dag ett hot: tendensen till ökad fetma" Ordet tendens tycker jag nog är en understatement.
Jag förstår inte hans resonemang; Vi äter mindre (o mer omättat )fett o färre dör i hjärtinfarkt men vi blir fetare o fetare på den kosten. Alltså kan inte fetma vara något hot mot hjärthälsan. Då spelar det säkert ingen roll om man sätter i sig mättat eller omättat fett heller ;)
Skrivet av Andreas
 - 2008-02-01 11:14
Nja jag vet inte om jag startade denna persondiskussion genom "Fettintag och kardiovaskulär hälsa", eller det kanske jag gjorde, men har inte ens hunnit läsa den och än mindre ifrågasätta den, vad jag däremot ifrågasätter är grunderna för Christer Enkvist debattinlägg.

Roligt och pikant med den margarinavlönade professorn Vessby men du får nog hitta fler märkligheter än så om du ska övertyga mig om att livsmedelsverkets nätverk är lika goda kålsupare som "doktor" Dalkvists gäng. ;)

Här är förresten ytterligare något jag inte hunnit läsa - ett debattinlägg av Anders G Olsson verksam vid Stockholm Heart Center och professor emeritus vid Hälsouniversitetet Linköping i Dagens Medicin "Gå inte i fettfällan - fler studier krävs". http://www.dagensmedicin.se/debatt/2008/01/29/ga-inte-i-fettfallan-fler-/index.xml
Skrivet av agnetasch
 - 2008-02-01 10:45
Det var du själv som startade det hela genom att visa oss på Läkartidningens "Fettintag och kardiovaskulär hälsa - är vi helt felinformerade?" ;D Att vi sen började granska inblandade för- o emotgrupper var ju oundvikligt o varför ska ena sidan fingranskas o inte den andra?
Jag menade inte att kritisera Livsmedelsverkets överviktsgrupp som individer, de gör säkert ett bra jobb i vardagen, men som grupp har de inte uträttat mycket. Och är det en grupp änglar? Jag kan ju bara på rak arm nämna att 2002 när denna grupp startade kunde man läsa om en av gruppmedlemmarna i DN:

Livsmedelsverkets kolesterolexpert får lön av två margarinbolag
BENGT VESSBY ÄR adjungerad professor vid institutionen för geriatrik vid Uppsala universitet. Hans halvtidstjänst är sedan i mitten av 90-talet bekostad av margarinbolagen Carlshamns mejerier och Van den Berg Food.

Bengt Vessby hävdar att mättade fetter, som bland annat finns i smör och grädde, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I stället bör man äta fleromättade fetter, som finns i margarin.
Han medverkar som medicinsk expert i kokböcker utgivna av föreningen Svenska margarintillverkare. Han låter sig fotograferas i tidningar framför en kyldisk med margarinprodukter från Carlshamns mejerier och Van den Berg Food.

Han titulerar sig då "professor vid Uppsala universitet". Men han tiger om sin koppling till margarinbolagen.
- Det finns ingen anledning att berätta det om ingen frågar. Men om någon skulle fråga så gör jag ingen hemlighet av det, säger han ;)

Om mättat fett är skyldigt eller oskyldigt kan ingen av dessa grupper avgöra, det behövs mycket riktigt tyngre källor. Men i väntan på dem kan jag i alla fall motvilligt beundra Annikas "gäng" för att de håller liv i debatten. Livsmedelsverkets attityd att lägga locket på tycker jag är tråkig, hur ska vi lära oss något nytt när dom bara upprepar: "Våra rekommendationer har funnits så länge så dom måste vara rätt"

Jag tycker fortfarande det är spännande ;D
Skrivet av Andreas
 - 2008-02-01 09:24
Javisst hittar blinda hönor korn ibland men de flesta blinda hönor brukar ändå ha vett nog att hålla sig ifrån att liera sig med precis vem som helst med någorlunda lämplig titel för att kränga sina korn.

Ett klassiskt debattknep är att försöka vända uppmärksamheten åt andra hållet. :) Men att vissa upplever livsmedelsverket som stelbent hör liksom inte till saken och jag är helt övertygad av att majoriteten av de du räknar upp i "nätverk mot övervikt" inte svänger sig med i sammanhanget irrelevanta titlar, har märkliga kompisar, företräder särintressen i en viss diet eller har kläckt ut sig märkliga grodor. Vill du bevisa motsatsen är det fritt fram. ;)

Tråden heter i vilket fall som helst "Mättat fett oskyldigt" och vill man driva den diskussionen på ett trovärdigt sätt går inte vägen via doktor Dahlqvist med kompisar, det gäller att hitta tyngre källor, vi får väl se vad som dyker upp.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-01-31 14:53
Men här har du ett gäng spännande experter:

Gunnel Boström Socialstyrelsen
Eva Callmer Centrum för tillämpad näringslära/Hälsomålet
Anna Halén Socialdepartementet
Jenny Holm Jordbruksdepartementet
Anna Hägg Dietisternas Riksförbund
Anna Ivarsson Friskis & Svettis
Lena Kallings  Statens Folkhälsoinstitut
Thomas Kjellström NOBIS - Nätverk mot Obesitas
Sven-Åke Larsson Landstingsförbundet, avd för hälso- och sjukvårdspolitik
Bo Mårtensson Överviktigas Förbund
Finn Rasmussen Svensk Förening för Obesitasforskning
Stephan Rössner Överviktsenheten, Huddinge sjukhus
Ingrid Ström Socialstyrelsen
Claes Tollin Socialstyrelsen
Bengt Vessby Enheten för klinisk näringsforskning, Uppsala
Lars Åhman Överviktigas Riksförbund
Margareta Öhrvall Metabolenheten, Uppsala

Det är Livsmedelsverkets nätverk mot övervikt.

"Sedan 2002 har Livsmedelsverket bjudit in ett stort antal myndigheter och organisationer till möten två gånger per år med temat: Att förebygga övervikt - vad kan göras centralt och regionalt" 

Tycker du dessa experter på kost, övervikt o hälsa verkar ha lyckats i sitt uppdrag? Har övervikten minskat drastiskt i Sverige?

Det kanske är den lilla blinda hönan som hittar kornet, inte den stora självbelåtna med skygglappar ;)

Annonser

Powered by EzPortal