Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av JonasBååth
 - 2010-03-16 16:16
Citat från: agnetasch skrivet 2010-03-16 12:17
Man kanske har lagt ut kostnaden på alla City Gross varor så att alla får vara med o betala Äkta vara-märkningen, även dom som inte köper dom varorna. Nåt straff ska dom väl ha ;D

Om det ändå vore så väl, men det kan jag knappast tro.
Skrivet av agnetasch
 - 2010-03-16 12:17
Man kanske har lagt ut kostnaden på alla City Gross varor så att alla får vara med o betala Äkta vara-märkningen, även dom som inte köper dom varorna. Nåt straff ska dom väl ha ;D
Skrivet av JonasBååth
 - 2010-03-16 09:58
City Gross skulle aldrig kunna göra det här om de inte trodde att de skulle tjäna pengar på det. Undra om de varor som är märkta "äkta vara" har gått upp i pris.
Skrivet av kjpil
 - 2010-02-10 21:49
En duktig näringsfysiolog, Martin Brunnberg har skrivit en tänkvärd text kring hur Mats Eric Nilsson utformar sina texter om naturligt/onaturligt http://martinbrunnberg.blogspot.com/2010/02/ar-smor-mer-naturligt-quorn.html

Den är väldigt lustig :)
Kan för övrigt enligt mig också appliceras på den hetsiga stämningen kring margarin & tillsatser och mycket annat.
Skrivet av Yoghurt
 - 2009-11-03 20:46
Citat från: Camilla Sparring skrivet 2009-11-02 20:51
Hejsan hej det är frukt pektin som är godkännt inte bara pektin.

:) ;) :) ;)

Jag tycker att det är en bra märkning för dem som önskar handla äkta. Marie-Louise Danielsson-Tham kör samma vända igen med nitrit, och citronsyra.. hon utelämnade ju ialla fall denna gång att sjömansbiff inte är gjort på sjömänn.... ::)

Agneta Dreber gör en ordentlig dikesköring under matakuten och ingen skriver om det.  ???

Jag fick idag ett pressmeddelande: kavli har gjort en äkta majonäs som kommer stå i kyldisken, tänk det gick! ;)
Tänk att man sade att det inte gick att ta bort massa tillsatser och så har Dafgård rensat som tusan och här kommer
det även ÄKTA majonäs från Kavli........! heja heja!

Nog lär ni hålla med om att det är ju inte bara negativt att debatten lyfter.

ha dä bra så länge.   ;D




Jag vill bara säga att även om jag låter negativ så är jag i grunden positiv. Däremot ifrågasätter jag på vilka grunder en vara bedöms vara äkta eller inte och då är pektin ett bra exempel. Det mesta industriella pektin kommer nästan uteslutande från citrusskal så vad är skillnaden på pektin och fruktpektin? Sen finns det modifierade pektiner beroende på vilket syfte man tillsätter dom för, men det är väldigt sällan det märks på en förpackning att pektinet är modifierat.

Du får jättegärna förklara lite mer hur resonemanget går när en produkt bedöms som äkta eller inte, finns det några E-nummer som är accepterade nu?

Andreas: Jag blev förvirrad av att Äkta varas märkning, märkte att jag kanske var ganska otydlig där.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-11-03 10:26
Hjälp, vad innehåller då prinsesstårta, skomakarlåda, sotare o drottningsylt? För att inte tala om trolldeg!  :o
Skrivet av Sweber
 - 2009-11-03 07:56
Jag visste inte att "sjömän" var en tillsats och hade ett E-nr?
Skrivet av kjpil
 - 2009-11-02 22:55
Citat från: Camilla Sparring skrivet 2009-11-02 20:51
Hejsan hej det är frukt pektin som är godkännt inte bara pektin.

Du syftar till märkningen nu antar jag?

Använt pektin kommer väl främst från citrusfruktskal, men vad är nu den funktionella skillnaden beroende på var pektinämnet kommer ifrån?
Citat från: Yoghurt skrivet 2009-10-28 19:26
Dom påpekar bl a att vissa av dom produkter som fått märkningen "Äkta vara" faktiskt innehåller tillsatser som bakpulver och pektin.
Jag blir förvirrad för det var ju precis såna här saker som böcker slog ner på. Är pektin helt plötslig ok nu? Eller har jag missuppfattat hela budskapet...?

För att få vetenskaplig information om tillsatser så är livsmedelsverkets hemsida en trovärdig källa på internet som har information om det mesta. Får att få folks åsikt/tro, så funkar alla random bloggar/hemsidor/forum etc man kan hitta på google.
Skrivet av Camilla Sparring
 - 2009-11-02 20:51
Hejsan hej det är frukt pektin som är godkännt inte bara pektin.

:) ;) :) ;)

Jag tycker att det är en bra märkning för dem som önskar handla äkta. Marie-Louise Danielsson-Tham kör samma vända igen med nitrit, och citronsyra.. hon utelämnade ju ialla fall denna gång att sjömansbiff inte är gjort på sjömänn.... ::)

Agneta Dreber gör en ordentlig dikesköring under matakuten och ingen skriver om det.  ???

Jag fick idag ett pressmeddelande: kavli har gjort en äkta majonäs som kommer stå i kyldisken, tänk det gick! ;)
Tänk att man sade att det inte gick att ta bort massa tillsatser och så har Dafgård rensat som tusan och här kommer
det även ÄKTA majonäs från Kavli........! heja heja!

Nog lär ni hålla med om att det är ju inte bara negativt att debatten lyfter.

ha dä bra så länge.   ;D

Skrivet av agnetasch
 - 2009-10-29 11:24
Tack för den intressanta länken. Där kan man läsa:
"Livsmedelsverket har kontaktat föreningen Äkta vara för att diskutera märkningen "Äkta vara, mat utan tillsatser"
Det är ju otroligt att Äkta Vara Sverige inte kontaktade Livsmedelsverket INNAN dom drog igång sin verksamhet (försäljning av licenser) Det är ju ändå vår tillsynsmyndighet vad som gäller livsmedel och vill man gå korrekt tillväga vid ett projekt är det väl dom man i första hand kontaktar. När Äkta Vara Sverige får kritik av Livsmedelsverket klagar Mats-Eric:
"Det är sorgligt att se hur en statlig myndighet försöker stoppa ett konsumentinitiativ för färre tillsatser i maten" Är "konsumentinitiativet" det som kommer från den fem man starka konsumentföreningen (varav tre tjänar på märkningen)? David mot etablissemang-Goliat?

Det verkar lite förvirrat med den här föreningen eller företaget; vem gör vad egentligen undrar man när Mats-Eric försöker tydliggöra:
"Det är förresten inte jag, eller mitt företag, som står för märkningen, utan föreningen Äkta vara Sverige. Vi gör en noggrann prövning av varje produkt enligt de kriterier som vi har ställt upp"

Det är i alla fall någon som säljer den här märkningen. Men när man sålt den så slutar tydligen allt ansvar.
-Det är den som säljer en vara, i det här fallet livsmedelskedjan, som ansvarar för att varorna är rätt märkta.
-Det är kontrollmyndigheten, i det här fallet de kommuner där livsmedelskedjans huvudkontor eller butiker ligger, som kontrollerar att företaget tar sitt ansvar för att varorna är rätt märkta.

Vad händer om affärerna märker 500 varor istället för 166? Vem upptäcker det? Mats-Eric o hans föreningsmedlemmar åker väl inte Sverige runt o kollar ideéllt? Hälsoinspektörerna? Som är fullt upptagna med hälsovådligheter på restauranger eller djurskydd? Ska dom springa runt på affärerna o kolla en märkning som någon annan får betalt för? Den enda som inte kan kolla nåt är konsumenten, han/hon är ju omyndigförklarad o har dessutom inte glasögonen med sig.

Skrivet av Yoghurt
 - 2009-10-28 19:26
Livsmedelsverket skickade ut en pressrelease idag där dom uttalar sig om äkta vara.
Dom verkar inte helt nöjda med konceptet och jag håller faktiskt helt med dom i kritiken.
Dom påpekar bl a att vissa av dom produkter som fått märkningen "Äkta vara" faktiskt innehåller tillsatser som bakpulver och pektin.
Jag blir förvirrad för det var ju precis såna här saker som böcker slog ner på. Är pektin helt plötslig ok nu? Eller har jag missuppfattat hela budskapet...?

Länk till SLV's pressmeddelande http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Om-markningen-Akta-vara-mat-utan-tillsatser/
Skrivet av agnetasch
 - 2009-10-23 11:23
Citat från: chepplin skrivet 2009-10-22 18:10
Tycker Karin Ahlborg ibland bara är ute efter billiga poänger
Vad hon skriver får man väl ta med en nypa salt, det som är rolig läsning är artikelns kommentarer. I en stod det så här:
"Tror folk är smartare än du tror och majoriteten av Sveriges befolkning gillar märkningen "Äkta vara"
Sen kom det ett par kommentarer där man undrar hur smarta o insatta en del är egentligen:
"Karin Ahlborg verkar inte läst hans böcker. ALLA E-nummer produkter är konstgjorda och/eller kemiska kopior av riktiga produkter"
"Du, Karin Ahlborg kanske är avundsjuk på honom och vill bevisa sitt rätt. Ät sitt findus halvfabrikat som är proppat med bakterien och E-621 då vi ska hur länge du orkar leva"
E-621 är glutamat o kan ju kanske finnas i den maten, men bakterier, är det en tillsats?
Skrivet av kjpil
 - 2009-10-23 00:58
Citat från: Andreas skrivet 2009-10-22 16:39
Tänk vad det kan svänga ibland.

att det kan svänga ibland ökar trovärdighet. Sväger det ofta eller aldrig så minskar trovärdighet :) (jag syftar inte till personen i fråga eftersom jag inte kan avgöra)
Skrivet av chepplin
 - 2009-10-22 18:10
Tycker det är bra att båda sidorna lyfts fram så att folk kan skaffa sig en egen uppfattning. Det är ju viktigt att påpeka att alla E-tillsatser inte är gift (det är det ju i ingen matvara eftersom tillsatsen då inte hade tillåtits) men också att frågan väcks om alla E-tillsatser e nödvändiga och hur bra vissa är för hälsan, t ex smakförstärkarna!

Tycker Karin Ahlborg ibland bara är ute efter billiga poänger. Men bra Marie-Louise Danielsson-Tham får påpeka att visa tillsatser är nödvändiga i maten, just för att undvika matförgiftningar. Detta har kanske räddat mer liv än vad tillsatser dödar? Samma diskussion som med svininfluensan.

Personligen undviker jag smakförstärkare så långt det går och har helt slutat köpa vissa chark-produkter..det känns inte så gott när det till 75 % är E-tillsatser i förteckningen.

Det som Mats-Eric Nilsson har gjort bra är inte enligt mig att han lyft upp debatten ang E-tillsatser, utan fokuseringen på "äkta mat"! Alltså att han ifrågasätter olika produkters äkthet. T ex glass...som idag knappt innehåller varken grädde eller äggula? Tryffelolja utan tryffel? Guacamole med 1 % avocado i sig? Bearnaisesås på pulver?? osv osv. Denna debatt och ifrågasättande är bra för hela matkulturen enligt mig.
Har precis fått hem hans bok som jag inte läst än..kanske ändrar uppfattning efter den..:-)
Skrivet av Andreas
 - 2009-10-22 16:39
Tänk vad det kan svänga ibland.

I mars presenterade Aftonbladets Karin Ahlborg en lång artikelserie av Mats-Eric Nilsson om tillsatser i mat. http://www.aftonbladet.se/nyheter/hemligekocken/article4606923.ab där varenda artikel länkar till www.aktavara.org.

Idag skriver samma Karin Alborg "Mats-Eric "hemlige kocken" Nilsson och City Gross ska skämmas. Deras hemsnickrade matmärkning blåser kunderna. ... Genom att skrämma oss konsumenter för alla tillsatser, hur hemskans beskedliga de än är, förfaller Mats-Eric Nilsson till samma beteende som han anklagar livsmedelsbranschen för: Att lura och föra oss bakom ljuset." http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/karinahlborg/article5996627.ab

Dessutom har Aftonbladet en artikel med Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien på Örebro Universitet, med rubriken "Tillsatserna är livsviktiga" där Danielsson-Tham bland annat framhåller natriumnitrit som viktigt. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5998575.ab

Och så en tredje artikel där Mats-Eric Nilsson försvarar sig "- Vi vill vara väldigt restriktiva för att det inte ska bli godtyckligt. Börjar man göra många undantag närmar man sig en märkning som liknar "utan onödiga tillsatser", som många livsmedelstillverkare använder sig av för att vilseleda" ... Behåller man en modern kylkedja så behövs inte nitrit heller.... - Jag har aldrig menat att alla e-tillsatser är farliga. Jag tycker bara att det är väldigt onödigt att det finns så mycket förfalskad mat som det gör." http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6000045.ab

Någon som blir klokare? :)

Annonser

Powered by EzPortal