2024-03-29 06:00


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av annamaria
 - 2009-11-08 17:28
Hur enkelt som helst faktiskt, att man inte visste det  ;).
Skrivet av Hankki
 - 2009-11-08 16:59
Citat från: annamaria skrivet 2009-11-08 14:26
Undrar hur processen går till när laktosen tas bort i helt laktosfri mjölk?

En del av laktosen avlägsnas och resten blir enzymatiskt spjälkt :) Så enkelt..
Skrivet av annamaria
 - 2009-11-08 14:26
Jag kan också klara lite vanlig grädde i en sås ibland tex men det blir ju aldrig sådana mängder laktos som det blir i ren mjölk. Det är vanligt att vara känslig mot ren mjölk men däremot klara grädde i varm mat. Jag tror som sagt att det är just mängden som styr. Sen finns det vissa grejor som jag är mer känslig för - såsom mjukglass - som man liksom inte kan låta bli en då och då på sommaren  ;D. Det här är väldigt individuellt. Undrar hur processen går till när laktosen tas bort i helt laktosfri mjölk?
Skrivet av helfgren
 - 2009-11-07 14:16
Läser man på låglaktos mjölken från Milko står det att den är ultrahög temperaturbehandlad mjölk. Vilket måste innebära att en viss mängd laktos måste försvinna eller ? Men vad ultrahög temperatur menas har jag ingen anning om :) .

MVH// Henrik
Skrivet av Hankki
 - 2009-11-07 13:27
Annamaria:
Tror du att laktosen kan förändras vid kolatillverkning eftersom de väl har ganska hög temperatur?
Fast 7,8% laktos i dumle är ju 7,8% oavsett....

Jag skickade förfrågan till fazer och frågade om dom vet varför hon inte reagerar. Meddelar om jag får svar, jag skrev på svenska och ofta får man inget svar då :(

Ost och laktos:
Kollade in valios hemsida och där står att största delen av laktosen försvinner med vasslen och resten bryts ner under mogningen.

Skrivet av helfgren
 - 2009-11-07 12:08
Min dotter är laktos intolerant, men inte så farligt tydligen. Hon kan inte dricka vanlig mjölk, men vanlig mjölk i mat går bra. Om inte laktos försvinner vid tillagning vad kan då detta bero på  ? Likadant med vanlig grädde,mjölk och yogurt i matlagning och bakning, det tål hon.

MVH// Henrik
Skrivet av Hankki
 - 2009-11-07 05:52
Innehållet i dumle:
Från Fazer
Ingredienser: glukossirap, socker, härdad vegetabilisk olja, helmjölkspulver, kakaosmör,kakaomassa, mjölk, vasslepulver, skummjölkspulver, salt, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromer. Kan innehålla spår av nötter och mandlar.
Laktosmängden är 7,8%

Ifall ni känner till tupla från leaf så är ingedienserna nästan samma, ingen kola i denna, och laktoshalten 7,7% men detta gav direkt magknip.
Skrivet av annamaria
 - 2009-11-06 19:32
Laktos försvinner inte vid kokning. I långlagard ost är det mindre mängd laktos, dock i regel ej helt borta. I den ost som är mer "gräddig" och med kort lagringstid så är det mer laktos.
Skrivet av Hankki
 - 2009-11-06 18:11
Laktosen i ost försvinner med lagringen fick jag höra på en pizzeria en gång.

Vi började fundera på dumle hur det är med kolan, eller vad det kallas, om laktosen försvinner med kokningen. Möjligt??
Borde testa med andra kola liknande godis.
Chokladen runtomkring borde väl iallafall vara mjölkchoklad och hittils har vi endast funnit en mjölkchoklad som är laktosfri, brunberg i finland tillverkar 50g plattor.
Skrivet av Filippa
 - 2009-11-06 14:25
men är det verkligen laktos i Dumle ?! Det finns saker man tror har mjölk och laktos i sig men som inte har det. Och tvärtom.

Tex så har ju inte hårdost laktos i sig.Den försvinner när osten ystas (tror jag det var).
Skrivet av annamaria
 - 2009-11-05 19:17
För min del så varierar det en hel del hur känslig jag är. Ibland behövs det en pyttedos för att bli blurrig i magen och ibland kan det funka bra med mer laktos. Inte vet jag vad det beror på. Framförallt när jag haft magjsuka blir jag superkänslig.
Skrivet av Hankki
 - 2009-11-05 17:25
Det är nog laktosen som är problemet, har varit de senaste 15 åren, för skulle det vara proteinet så skulle hon ju reagera på annat laktosfritt som t. ex. valios mjölkdryck.
Skrivet av Pokol
 - 2009-11-05 13:33
Skillnaden kan vara att hon faktiskt inte har problemet med laktosen utan med själva proteinet. jag har en hel familj utom mig själv som jag lagar mjölkfritt till, alltså fritt från mjölkprotein samt laktos, vassle m.m. Det som man inte behöver vara rädd för är mjölksyra då detta är 100 % vegetabiliskt.
Skrivet av Hankki
 - 2009-11-05 11:15
Min fru är laktosintolerant och äter för det mesta helt laktosfritt men ibland går det med lite laktosfattigt. Nyligen var hon sugen på något sött som är absolut nejnej i dessa sammanhang, nämligen dumle. Jag köpte dumle så hon fick äta, får skylla sig själv senare tänkte jag, men hon fick inte magknip eller andra symptom av det. VARFÖR?
Annars är det "kul" att höra restaurangpersonal och liknande när det gäller laktosfritt och bästa hittils är "nej det är nog inte laktosfritt för det innehåller vetemjöl" - Detta förklarades åt oss på en bensinstation i finland som har mycket matgäster.
Skrivet av Filippa
 - 2008-01-21 10:03
Ja, pappa är också laktosintolerant och som AnnaMaria skriver så är Lactrese en räddare i nöden och Valios produkter godast  ;D Men jag måste få dela med mig av fasters kommentar när hon skulle ha pappa på middag och ringer mig för att fråga hur hon ska göra sås tex varpå jag säger att "det funkar utmärkt med laktosfritt, det är i stort sett ingen skillnad på vanlig grädde och laktosfritt" så utbrister faster:
Jaha så jag ska köpa grädde utan kossa i ?
??? ;D

Annonser

Powered by EzPortal