Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av syntetica
 - 2008-11-19 20:42
skalar potatisen sen delar jag den på mitten på tvären, sen i en kastrull med avtten som går en liten bit över potatisen sen salt och sen kokar jag det ganska kraftigt och sen är det klart :D
Skrivet av Andreas
 - 2008-11-13 19:21
Ur energisynpunkt säkert men är inte näringen viktigast..? Hade varit intressant att se siffror på hur mycket näring man tappar...

Ang. olika koktid olika sorter frånsett mandel har jag fått för mig att i stort sett alla sorters vinterpotatis kokar på ungefär samma tid, fast kanske borde man börja stå med tidtagaruret vid spisen? :) Det borde finnas nåt undantag.

AnnaMaria: Det kan man göra. Vad jag också kommit att tänka på (nu när jag tänkt på det) efter att ha kokat väldigt mycket mandelpotatis på sista tiden är att mandelpotatis känns betydligt hårdare när den är klar än rundpotatis så det är lätt att överkoka av den anledningen. Dessutom har jag också noterat att resultatet blir bättre om man ser till att plocka ut mandelpotatisar som verkligen är så jämnstora som möjligt.
Skrivet av Kari
 - 2008-10-08 16:30
Andreas: Ny potatis och rostatde skivor i ugn - skalen kvar. Vanlig "vinter" potatis skalar jag innan den äts.

---

Lite OT men, om man bortser mandelpotatis, vilken sort kokar snabbast? Är det skillnad på mjölig eller fast?

Ur energi synpunkt borde man väl skala och dela all potatis innan kokning? Och koka vattnet i vattenkokaren innan..



Skrivet av annamaria
 - 2008-10-08 13:37
Med andra ord bör de tar man av dem när de är snart klara och sen får stå avhällda i grytan en stund?
Skrivet av Andreas
 - 2008-10-08 12:59
Citat från: Elka skrivet 2008-05-27 18:52
Med skal eller utan? Blir det nyttigare med?
Någon har sagt att salta vattnet är onödigt om skalen är på för den går inte genom? Jag saltar i alla lägen..


Det sägs ju att det blir nyttigare med, men är osäker på att det stämmer. Eller menar du förresten att koka med skal eller att också äta skalet?

Saltet går definitivt igenom, potatis kokad med skal på är inte osalt.

Citat från: ingegerd skrivet 2008-10-06 22:54
jag som inte tål att skala potatis (men gör det ändå....) bara för att jag gillar potatis,funderar på att koka dem med skal,men tänker bli det inte jobbigare att skala dem kokta?!


Jag tycker det är enklare att skala kokt potatis och det blir definitivt mindre spill.

Citat från: annamaria skrivet 2008-10-07 21:56
Jag kokte mandelpotatis, hu vad svårt. går det över huvudtaget att koka dem utan skal. jag lät de koka några minuter och satte sedan av dem från värmen. Ändå blev dem mos, de var skalade. Det kanske måste vara med skal helt enkelt. vad sägs?


Enda sättet är att passa dem extremt noga, du kan inte lämna kastrullen ur sikte sista minutrarna av koktiden. Jag brukar ibland dessutom ta dem lite innan de känns helt klara med gaffeln för det är som att de blir helt klara bara genom att stå i pannan.
Skrivet av Tobias
 - 2008-10-08 12:15
Jag gav upp första gången jag kokade mandelpotatis och ångkokade den i stället. Den går inte sönder då.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-10-08 10:41
Citat från: ingegerd skrivet 2008-10-06 22:54
blir det inte jobbigare att skala dem kokta?!

Lite pilligare blir det ju att skala en kokt potatis, men det blir pilligare för ALLA som äter av potatisen, då är det ju inte bara en som skalar :D
Skrivet av annamaria
 - 2008-10-08 08:14
Förklara mer snälla....
Skrivet av Tobias
 - 2008-10-08 00:44
Ångkoka mandelpotatisen i stället.
Skrivet av annamaria
 - 2008-10-07 21:56
Jag kokte mandelpotatis, hu vad svårt. går det över huvudtaget att koka dem utan skal. jag lät de koka några minuter och satte sedan av dem från värmen. Ändå blev dem mos, de var skalade. Det kanske måste vara med skal helt enkelt. vad sägs?

Elka: jag kokar upp potatisen i vattnet, också alltid salt. Med lock utan "springa".
Skrivet av ingegerd
 - 2008-10-06 22:54
jag som inte tål att skala potatis (men gör det ändå....) bara för att jag gillar potatis,funderar på att koka dem med skal,men tänker bli det inte jobbigare att skala dem kokta?!

vad tycker ni??
Skrivet av bryggens
 - 2008-05-27 19:38
Under min lumpartid så fick jag lära mig att om potatisen blivit lite köldskadad så skulle man kunna rädda den genom att lägga i den i kokande vatten. Har inte provat...
Skrivet av Kari
 - 2008-05-27 18:52
Spinner på lite blygsamt här..

Med skal eller utan? Blir det nyttigare med?
Någon har sagt att salta vattnet är onödigt om skalen är på för den går inte genom? Jag saltar i alla lägen..
Lägga pärena i kokande vatten eller låta koka upp från start?
Skrivet av Andreas
 - 2007-09-29 07:27
Diskussionen om roffekocks LÅGTRYCKSPANNA Mod 101b blev så pass lång att jag flyttade den till en egen tråd:
http://matforum.nu/index.php?topic=893
Skrivet av Millan
 - 2007-08-31 13:50
Jag ångkoker allt från potatis till broccoli, blomkål, brysselkål och morötter. Dock så ångkoker jag inte på samma sätt som roffekock  ;)

Annonser

Powered by EzPortal