Citat från: agnetasch skrivet 2008-03-14 18:50
En oväntad skada som uppstod hos en chilifrälst bloggare:
"Dagen efter fick jag vara med om en ny intressant upplevelse, det är nämligen så att om man äter väldigt stark mat, nu menar jag riktigt stark mat, då känns maten (eller resterna av den) fortfarande lika ohyggligt stark när den kommer ut!!!!!!! om ni förstår vad jag menar!!"
Citat från: jelvis skrivet 2008-03-12 19:57
Jag har läst någonstans (inte i de två kokböcker jag trodde så jag hittar inte referensen) att capsaicin gör smaklökarna känsligare och att man på så sätt uppfattar andra smaker starkare.
Citat från: jelvis skrivet 2008-03-12 19:57
min mage havererade för några år sedan så drog jag ned på chilin och känsligheten återkom snabbt.
Citat från: jelvis skrivet 2008-03-12 19:57
Jag använder capsaicin lite som salt
Citat från: jelvis skrivet 2008-03-12 19:57
Att jag uppfattar thaimat som en ljuv symfoni medan andra uppfattar den som en "Death Metal"-konsert ärF väl i grunden ett uttryck för olika tycken och smak.
Citat från: agnetasch skrivet 2008-03-12 18:33
Det var på bloggen "argumentum ad ignorantiam" jag hittade capsaicin-uttalandet på:
http://nihonshu.blogsome.com/2007/09/25/
men beroende av starka kryddor har jag läst/hört på andra ställen också.
Citat från: annamaria skrivet 2008-03-12 13:45som har cayennepeppar - mycket! på allt
Citat från: agnetasch skrivet 2008-03-12 09:12
Att du tycker att maten är smaklös kanske inte beror på att maten saknar smak utan på att just du inte känner nordiska smaker längre. Jag hittade i en blogg (noterade tyvärr inte vilken):
"Husmanskost har mildare smaker - och därför är en palett som är van vid heta kryddor en palett som kan tycka husmanskost för att vara smaklös och trist. Smaklökar sönderfrätta av capsaicin kan helt enkelt inte uppskatta glädjen med kalops, kåldolmar med kokt potatis och brunsås, ungstekt falukorv med mos eller en smörstekt panerad spättafilé. Anledningen är inte bara psykologisk eller palettbaserad heller. Faktum är att capsaicin har en beroendeframkallande effekt som gör att man vid lång exponering för det kräver att maten ska innehålla det för att bli nöjd"