En matbild

Guider

Matbloggat


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn:
E-post:
Ämne:
Meddelandeikon:

Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska


Ämnessammanfattning

Skrivet av: webguide
« skrivet: 2018-04-20 09:21 »

Anledningen till att inte tina i varm atmosfär, t.ex. i rumstemperatur eller i jummet vatten är att då kommer livsmedlet att befinna sig relativt lång tid i det temperaturspann som är gynnsamt för bakterietillväxt. Om man tinar i varm atmosfär så skall livsmedlet tillagas så snabbt som möjligt efter att det har tinats. När det gäller sous vide så går det bra att lägga det frysta livsmedlet direkt i vattenbadet.

Om man tinar i kallt vatten eller i kylskåp (vid 4-5 grader C eller lägre) så kommer livsmedlet aldrig upp i den temperaturzon där risken för bakteriertillväxt är som störst. Det är orsaken till att man tinar livsmedel långsamt.
Skrivet av: Julle
« skrivet: 2018-04-19 08:56 »

Jag ska tina grillade rostbiffstekar som väger ca 1,6 kg styck. Imorgon ska jag skiva dessa och göra exotiskt fat för fest till lördag. Hur gör jag det på bästa sätt? Kan jag lägga fram dem över natten så de är tinade fredag morgon? Tacksam för svar!
Skrivet av: matbenn
« skrivet: 2013-06-17 10:36 »

Jag misstänker ironi. Men är inte hundra. :)
Skrivet av: Hasse
« skrivet: 2013-06-14 14:45 »

Men allvarligt talat, fruset kött direkt i pannan? Jag är ytterst tveksam till denna metod, för att uttrycka mig milt.    ;)
Skrivet av: webguide
« skrivet: 2013-06-14 12:48 »

Bäst av allt, frys aldrig in köttet till att börja med, så slipper du tina det! :)
Skrivet av: matbenn
« skrivet: 2013-06-14 12:07 »

det bästa är och bäst samt lättast, släng frysta köttet direkt i stek pannan ,har du inget smör ta vatten ,men aldrig margarin ,det gör att proteinerna blir till maskar .hehe 8)

Tack sigge. :)
Skrivet av: siggetomaten66887
« skrivet: 2013-06-10 21:29 »

det bästa är och bäst samt lättast, släng frysta köttet direkt i stek pannan ,har du inget smör ta vatten ,men aldrig margarin ,det gör att proteinerna blir till maskar .hehe 8)
Skrivet av: Skaft
« skrivet: 2012-10-06 17:35 »

Man tinar långsamt för att bevara kvalitén på köttet.. därför är kallt vatten att föredra... Det går däremot snabbare att tina med varmt vatten.

Måste tyvärr meddela att motsatsen är en myt.

MVH

Skaft
Skrivet av: Chrrr
« skrivet: 2012-01-18 14:52 »

Att det skulle gå snabbare att tina i kallt vatten än i varmt faller på sin egen orimlighet.

Experiment: Lägg fruset kött i ljummet vatten. Efter en stund är vattnet kallt. Den värmeenergin har väl till största delen gått till köttet.

Vad är det för 45 års praxis du hänvisar till?
Skrivet av: roffekock
« skrivet: 2008-02-21 11:35 »

Men du menar väl inte att 45 års praxis skulle ljuga. Om du nu ser dej omkring lite ska du finna att kallt vatten fördras överallt,det måste väl ändå betyda något.
Tack för din redogörelse av näsans små egenheter. ;)

/rolf
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2008-02-21 09:39 »

Hasse: Jag tror det kliar för att huden är torr eller har en beläggning av något som irriterar dina hudreceptorer och så skickas signaler till din hjärna som gör att du upplever att det kliar. ;)

Håller med om att det låter orimligt att det skulle tina snabbare i kallt vatten men det är så klart ett skonsammare sätt att tina enligt det Hasse skriv först här i tråden om "längre tid är bättre".

Fast å andra sidan - djupfrysningsbyrån har en sida om upptining http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/upptining.html Där står att man inte ska tina i oöndan och att man kan skicka ner lösfrysta grönsaker direkt ner i grytan och "Likaså kan kött- och fiskprodukter läggas direkt i stekpannan eller stoppas in i ugnen. För panerade och vissa andra produkter är upptining direkt olämplig."

Och när jag tänker efter gör man tjälknul genom att stoppa köttet direkt i ungen från frysen.

Direkt från frysen i stekpannan eller ugnen - det innebär ju snabb upptining... hur går det ihop?
Skrivet av: Hasse
« skrivet: 2008-02-20 19:09 »

Aha! Men jag kan inte få in i min fysikaliska världsbild varför det skulle gå snabbare i kallt vatten jämfört med ljummet. Fast å andra sidan så begriper jag inte heller varför det kliar på näsan.     :D
Skrivet av: roffekock
« skrivet: 2008-02-20 18:40 »

Än varmt eller ljummet.

/rolf
Skrivet av: Hasse
« skrivet: 2008-02-20 16:26 »

Rolf, i kallt vatten går det snabbare än vad då? Jag förstår inte.    ???
Skrivet av: roffekock
« skrivet: 2008-02-20 12:36 »

Om man ska snabbtina gör jag det i kallt vatten jag tycker att det går snabbare.
Varför? Vet ej. Det är som när det kliar på näsan man kliar men varför gör man det? Reflex? ;)
Men det finns svar på detta ANDREAS kan du kolla?

/rolf
- Annonser -