En matbild

Guider

Matbloggat


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn:
E-post:
Ämne:
Meddelandeikon:

Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Johan_
« skrivet: 2016-04-14 18:23 »

Är det någon som testat trä från rosenbuske? Ska skära ner våra snart och har några lite kraftigare gamla grenar och funderade på om man kunde använda det i smookern? samt hur smaken blir?
Skrivet av: nissenhj
« skrivet: 2016-02-21 22:30 »

Väcker forat igen!

Jag har rökt med en Bradley, alltså med deras färdiga puckar.
Det jag kom fram till blev goast smak var när jag blandade hickory med al.
Jag laddade magasinet med varannan puck. Blir dyrt med puckar, därför köpte
jag en färdig rökgenerator för spån http://borniak.pl/wedzarnie/12-generator-dymu-gd-01-5902114270025.html
Finns även svenska återförsäljare, har modifierat den lite med större magasin och justering av temperaturen på värmeslingan, är helnöjd med den!
Men var tusan hittar jag Hickory spån i lite större mängder som 25 eller 100 liters säck?
Kör nu med 50/50 av al och bok men det blir inte det samma.
Skrivet av: spenaten
« skrivet: 2015-07-06 11:31 »

Smaksak, själv gillar jag äpple och al. Äpple är ganska förlåtande, risken att få en bitter smak är inte så stor.
Dessutom är äpple lätt att få tag i.
Skrivet av: agnetasch
« skrivet: 2015-06-27 08:11 »

Sitter fästingar så högt upp som i alar?
Något som jag inte gillar är alkottar, det gör URONT att trampa barfota på ett par sådana >:(
Skrivet av: Lars Carlen
« skrivet: 2015-06-22 19:15 »

Alarna växer vid stränder och våtmarker och brukar vara fulla med fästingar
Skrivet av: kurt
« skrivet: 2012-08-02 18:10 »

På Dansk TV går en serie på 8 program där de i varje program fångar och röker fisk (de röker även alla annan mat som de äter):

http://www.dr.dk/dr2/storrygeren#/48499/00:21
Skrivet av: Hankki
« skrivet: 2012-08-02 02:05 »

När det gäller björk så är det väl främst för att det sotar så det kan ge sotflagor på köttet/fisken
Skrivet av: Skogis
« skrivet: 2012-08-01 21:16 »

Alved och alspån, enved och kvistar är vedertaget, men sen då?

Gran och tall går bort, hälsofarligt sägs det med terpentin och sånt. Bark, kottar och björknäver likaså.

Har läst i en bok om en upplevelse utöver det vanliga efter rökning eller om det var grillning med vinrakeved, vars hittar man en vinranka att ta med hem?

Vinranka är vanligt att röka med i Frankrike, egentligen inte så konstigt. När jag var i Franrike förra gången såg jag att det låg säckar med vinranksved bredvid grillkolen i butikerna så det är nog vanligt att sätta lite piff på köttbiten med vinrök.
Danskarna använder nästan uteslutande Bok, så det verkar som att man använder vad man har till hands. Dock verkar inte Alm vara ett lyckat alternativ, synd för det har jag gott om :(
Skrivet av: Gruvjon
« skrivet: 2012-08-01 15:45 »

Alved och alspån, enved och kvistar är vedertaget, men sen då?

Gran och tall går bort, hälsofarligt sägs det med terpentin och sånt. Bark, kottar och björknäver likaså.

Har läst i en bok om en upplevelse utöver det vanliga efter rökning eller om det var grillning med vinrakeved, vars hittar man en vinranka att ta med hem?

Någon som provat päron, äpple eller rosenträ? Eller nypon? Blåbärsris?  ???

varför krångla med spån???...elda röken med alved...;-)
Skrivet av: Sigma222
« skrivet: 2012-06-29 21:57 »

Hej, fångar upp denna gamla tråden och frågar om minkar erfarenheter från rökning med ved från al eller andra träd? Har precis byggt en rök och vill helst inte använda spån (inte optimalt med min konstruktion).

Tack på förhand

Hälsningar
Peter
Skrivet av: helfgren
« skrivet: 2011-08-25 20:40 »

Personligen tycker jag att enbart enris ger för stark smak om man röker varor länge, sedan om man röker fläsk och bara använder enris kan jag uppleva en lite bitter smak som jag inte får om jag använder alspån.Till fisk som man inte röker så länge funkar det bra, sedan brukar jag använda enris på slutet av rökningen.

MVH// Henrik
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2011-08-25 12:56 »

Jag har ätit en hel del med enris direkt på grillen i sommar, blir mycket gott och färskt ris behöver inte blötläggas eftersom det ju redan innehåller fukt. Vad finns det egentligen för anledning att använda spån när det är både gott och enkelt med färskt ris?
Skrivet av: helfgren
« skrivet: 2011-08-24 21:46 »

Kan meddela att spånet funkade precis som allt annat spån i den dimensionen, väldigt bra. Enda skillnaden är som sagt priset.

MVH// Henrik
Skrivet av: helfgren
« skrivet: 2011-07-23 00:35 »

Måste tipsa om ett spån, var på djurkompaniet och köpte en kanin till barnen. Då får jag se att dem säljer alspån för att ha i buren till djuren, spånet är 2-4 mm i storlek och kostar 100:- för 25 liter. Betydligt billigare än vad man kan köpa "rökspån" för . Ska prova det i helgen, dem hade även 10 liter för 55:- och 100 liter för strax över 200:-.

MVH// Henrik
Skrivet av: Christine
« skrivet: 2009-11-29 20:46 »

Det lilla vi har hunnit röka här..
"I ett rökskåp från Jula" så har vi använt spån som vi köpt från
www.gamecall.se
Klicka på vildmarksprudukter och skrolla till längst ner.

Har funkat bra.


Ska ta ner ett äppleträd i trädgården och torka bitar till rökning.
Har provat lite med ek, men det blev..."rökigt" stark doft och rökutveckling, men det kanske är meningen.

Får testa mer.
Har blivit biten av det här med rökning.
Trevligt och med bra resultat.

Rökte ett oxhjärta till 70 grader.
Tyckte det blev lite för blodigt.
Nästa gång högre temp.
Lade det i ugnen på 60grader i 12-14 timmar på torkning.
Kalasgott.

Mvh
Lennart
"Christines gubbe"
- Annonser -