En matbild

Guider

Matbloggat


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn:
E-post:
Ämne:
Meddelandeikon:

Verifiering:
Segt som?:
Allting har en ände, men vad har två?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Kari
« skrivet: 2010-12-06 16:47 »

Se där :) Bra att det är samma namn iaf ;)
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2010-12-06 11:23 »

I Carlsbergs pressrelease står det inte att Roberts tog fram receptet i Örebro utan att han hämtade det från Tyskland! "Dagens julmust har sitt ursprung i Tyskland där kemisten Harry Roberts hämtade hem receptet på mustextrakt som är grunden till vår julmust." Dessutom framhåller Carlsberg att "Apotekarnes Julmust är svenskarnas favorit bland de alkoholfria alternativen under julhelgen."  Tänk vad bryggerierna är snälla som ger oss all denna spännande information om julmust! :)

En röst på Wasabryggeriers. Så god, så god.

Nu har jag smakat Vasas julmust, ja den har fyllig och god mustsmak men kunde gärna fått vara något mindre söt och haft aningen mer kolsyra.

Dricker aldrig sötdricka annars men julmust är ett julmåst.

Det skriver jag under på, jag dricker också sällan sötläsk men just julmust vill jag gärna ha några flaskor i december.
Skrivet av: Kari
« skrivet: 2010-12-03 11:34 »

Lite kul siffror saxat ur en pressrelease från Spendrups:

"En av våra populäraste favoriter på julbordet – julmusten – fyller 100 år i år och dess popularitet visar inga tecken på att dala. Svenskarna dricker alltmer julmust och är dessutom öppna för nya smaker – Spendrups ekfatslagrade julmust blev en succé på julborden i fjol. Den kryddiga, skummande drycken med det hemliga receptet står med all säkerhet tryggt på våra julbord i många decennier till.

Spendrups med sin klassiker Nygårda Julmust ser tydligt hur drycken förblir en av favoritdryckerna vid jul. Dessutom tycks julmusten få fler och fler anhängare: försäljningssiffror visar att vi dricker alltmer julmust. Varje år säljs drygt 40 miljoner liter must och hela 80 procent konsumeras under julen. Förra året stod julmustförsäljningen för över 11 procent av den totala läskförsäljningen och under veckorna vid jul sjunker läskförsäljningen markant till förmån för julmusten.*

Hemligheten bakom den karakterisktiska mustsmaken ligger i det extrakt som 1910 togs fram av far och son Robert och Harry Roberts i Örebro. Receptet är hemligt och endast ett fåtal känner till det exakta innehållet bestående av malt, humle, olika kryddor, aromer och örter. Musten lanserades först som ett alkoholfritt julöl, men klassades tio år senare som läsk och fick då namnet julmust.

*Källa: Nielsen, 2009 (dagligvaruhandeln och servicehandeln)"
Skrivet av: Per
« skrivet: 2010-12-03 10:23 »

En röst på Wasabryggeriers. Så god, så god. Dricker aldrig sötdricka annars men julmust är ett julmåst.
Dessutom djupbojkottar jag Cocacola som inte kan hålla fingrarna borta från jultraditionerna.
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2010-12-01 11:14 »

Då förstår jag, det du och Krista är inne på är alltså inget som egentligen har med just julmust att göra utan det handlar om att föredra konstgjord sötning av dryck i största allmänhet.

Har precis druckit Spendrups Nygårda Ekfatslagrad Julmust.

Ekfatslagrad, se där, på den must jag skrev om i #18 står ju ""Exklusivt lagrad", är det något slags trend för i år att julmusten ska vara lagrad?
Skrivet av: Mickan
« skrivet: 2010-11-30 15:29 »Det här är ingen åsikt :), men jag blir nyfiken, dricker du lightmust för att den smakar godare eller för att det är nyttigare?

Jag dricker inte socker och har vant mig vid en anna typ av sötma. Gäller även coladryck.
Skrivet av: MiGa
« skrivet: 2010-11-30 15:05 »

Har precis druckit Spendrups Nygårda Ekfatslagrad Julmust.
God blandning av svagdricka och julmust kanongod.
Kan nog bli en bra julmust till julmaten.
Skrivet av: Krista
« skrivet: 2010-11-30 12:29 »

Jag dricker i alla fall lightmust för att jag inte gillar dricka socker (föredrar att äta det :)). Apotekarnes tycker jag är godast.
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2010-11-30 09:32 »

Det här är ingen åsikt :), men jag blir nyfiken, dricker du lightmust för att den smakar godare eller för att det är nyttigare?
Skrivet av: Mickan
« skrivet: 2010-11-29 11:40 »

Ser ju charmig ut. Jag har inte sett den i min butik.

Själv dricker jag bara lightmust (Håll inne med era åsikter om detta tack!) så det blir att kolla in läget där. Tyckte att Lidls var riktigt bra förra året.

Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2010-11-29 10:40 »

På väg mellan Luleå och Umeå svängde jag in på på Coop Forum alldeles bredvid E4 i Skellefteå, där hittade jag en för mig ny julmustsort fån Vasa bryggeri.

Se bara vad det står på flaskan: "Exklusivt lagrad", "Gammeldags", "..VASA-dryckerna är unika, då dessa innehåller mera fruktsafter och smaker än vad som marknaden överlag erbjuder ... regionalt närproducerade ... högkvalitativt vatten i kombination med generösa mängder av omsorg och hög smakkaraktär", "unikt orginalursprung", "Dubbelt så gott!", "miljö - nostalgi - kvalitet - trygghet - tradition"

Nån som testat denna? Har inte smakat på den själv än... men snart så. Känns nästan som man måste spara den exklusiva drycken till något speciell tillfälle. :)
Skrivet av: Thomas2
« skrivet: 2008-12-03 17:41 »

Tackar för länken. Skall djuptesta detta recept!

Thomas
Skrivet av: crlhrv
« skrivet: 2008-12-03 07:07 »

den som söker skall finna: http://matforum.nu/index.php?topic=931.0 (mumma-recept alltså)
Skrivet av: Thomas2
« skrivet: 2008-12-02 22:23 »

Är det förresten någon som har ett gammaldags recept på just Mumma?
Ursprungligen var det ju (tror jag) svagdricka och öl + lite olika kryddor som var just Mumma.

Det jag beskrev ovan, alltså julmust och öl blandat, drack vi alltid till Jul i mitt föräldrahem, det kallades Mumma - men är en enklare form av den riktiga Mumman.

Thomas
Skrivet av: Marie
« skrivet: 2008-12-01 09:17 »

Det ska jag prova, låter gott. Annars är det Apotekarnas julmust som gäller i vår familj OBS! Ej light
- Annonser -