En matbild

Guider

Matbloggat


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn:
E-post:
Ämne:
Meddelandeikon:

Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Gruvjon
« skrivet: 2012-08-01 15:41 »

Efter att ha läst om Elkas 895-kronors Jula-rök här http://matforum.nu/index.php?topic=267 blev jag rätt sugen på att köpa mig en själv. Men jag skulle vilja veta mer vad som går att röka.

"böckling, sik, abborre, lax, fläskfilé, kottlettrad" nämns i tråden ovan - men vilka andra matvaror kan man egentligen röka själv med behållning?

det går att röka all mat som man kan tillreda på annat sätt...ia nästan..;-)....kyckling, skinka, musslor(ska ångas först iofs)...testa och lyckas....blir det inte bra är det ju bara att göra om...
Skrivet av: Skogis
« skrivet: 2012-06-18 11:15 »

Skulle man röka en hel ost så tror jag att man måste lagra den betydligt längre, men genom att skiva upp den i lagom bitar så får man mer yta för röken att penetrera och det går fortare för osten att mogna. Egentligen smakar osten inte rökt utan bara mycket fylligare, intressant är också att när osten är nyrökt smakar den mest aska och med en markerad bitter smak från röken. Inte gott alls!
Osten tar inte heller färg av rökningen, ja inte mer än ränderna från dåligt rengjorda galler iallafall ;)
Så tipset är att ställa ostskivorna på högkant.
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2012-06-18 09:08 »

Kul tips! Jag tänker ost är väldigt tät, kompakt, homogen, hur långt in i osten går röksmaken in?
Skrivet av: Skogis
« skrivet: 2012-06-17 13:46 »

Rör lite i denna tråden  :)
Något ni måste testa är rökta kåldolmar, när ni väl gjort det är det kört. Förväll kålen och rök bladen 1 timme innan ni gör dolmarna som vanligt.
Att röka ost är inte speciellt svårt, köp den billigaste Goudan, skär upp den i 2cm tjocka skivor som ni sen kallröker i 3 timmar. Om möjligt vakumpacka den och låt den ligga i minst 3 veckor, gärna längre. Då har röksmaken satt sig och hela ostbiten smakar rökt. Den blir bara bättre om man kan hålla sig, har provat med lite olika sorters hårdost men tycker nog att Gouda eller vanlig hushållsost blir godast. En rökt brietårta är inte heller dumt, men den behöver man inte lagra.
Skrivet av: Astridoa
« skrivet: 2011-03-06 13:54 »

Efter som vi har turen att gott om älgkött och vissa delar ofta anses som sega bl a älgrullen så låter vi numera alltid röka den med  mycket gott resultat. Gott inte minst som smörgåspålägg men även att servera till äggröra, potatisgratäng mm
Astrid
Skrivet av: roffekock
« skrivet: 2011-03-03 22:36 »

Och här har vi lite rådjur som ska in i krematoriet :o 8)
Skrivet av: roffekock
« skrivet: 2011-03-03 22:25 »

Här är hemlagad korv som ska in i röken.
Skrivet av: Sofia
« skrivet: 2009-07-09 13:35 »

Det låter lovande! Måste testa någon gång.
Skrivet av: agnetasch
« skrivet: 2009-07-09 09:47 »

Det går nog bra att röka morötter o p-nackor. Kanske på samma sätt som man röker färskpotatis; koka mellanstora potatisar nästan färdiga i saltat vatten (3 ggr normal mängd salt) Rök dem i så svag värme som möjligt i upp till en timme.

PS Grönsakerna ska varmrökas

Äter man quorn kan man kanske röka det?
Skrivet av: Sofia
« skrivet: 2009-07-08 18:21 »

Det där med rökta grönsaker/rotfrukter låter intressant. Tror ni det skulle gå att röka (varm- eller kall-, jag vet inte) hyvlade morots- eller palsternacke-skivor eller något liknande?

Tycker nämligen det skulle vara kul om man kunde hitta något vegetariskt alternativ till den kallrökta laxen, som dyker upp vid flera svenska högtider. (Eller kanske man kan grava sagda rotfrukter?)
Skrivet av: agnetasch
« skrivet: 2009-03-01 09:23 »

Hur blev de olika ostarna? Vilken blev bäst?
Skrivet av: Tom
« skrivet: 2009-02-28 21:21 »

Agnetasch, jag läser mellan raderna att du är lite tveksam  ;)

Idag rökte jag kokt potatis, röd paprika, gul paprika, sockerärtor, salladslök, halloumi, fetaost och mozzarella. Tänkte göra en rökt potatissallad, tänkte även ha i vanliga salladsblad, jag rökte dock inte dem, man ska ju inte överdriva  :D
Skrivet av: agnetasch
« skrivet: 2009-02-17 18:04 »

Rökta KÖTTBULLAR ???
Skrivet av: Tom
« skrivet: 2009-02-17 12:58 »

Till lunch idag blev det dillstuvad potatis med rökta Mamma Scans köttbullar och rökt Scans falukorv - Delikat  :) Fast jag kan tänka mig att det finns delade meningar i den bedömningen  ;)
Skrivet av: Tom
« skrivet: 2009-02-08 17:44 »

Jag lät dem ligga med grovsalt, vitpeppar och vitlökspulver i två dygn (de var så tunna så det blev lite för salt) sen sköljde jag bort kryddorna, hängde in dem i det kalla rökskåpet och startade värmeelementet, efter ca. 45 minuter så hade det torkat till på ytan så då lade jag in första laddningen med enrisspån. Jag körde dem i 4 timmar! (kunde nog räckt med 3 timmar men jag ville vara på säkra sidan)
- Annonser -