En matbild

Guider

Matbloggat


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn:
E-post:
Ämne:
Meddelandeikon:

Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska


Ämnessammanfattning

Skrivet av: k@ty
« skrivet: 2012-03-08 12:26 »

Det nog tålamodet det sitter i, jag börjar nog ofta strimla sakta och metodiskt med kniven men sen blir jag otålig och då blir det vips inte alls så finstrimlat. Med osthyvel kan man veva på frenetiskt och det blir alltid lika fint. Fast mest använder jag förstås matberedaren.  ;)

Jo det är som vi sagt förut, det är omöjligt att komma överens om mat, men det är roligt diskutera tillvägagångssätt och varför.

Det har du nog rätt i, inte mycket tålamod för att skiva o skära, det låter dock inte så lätt med osthyveln :P väntar bara på att jag blir friskare för att prova :)

Det är jätte roligt att ge varandra tips och dela med sig av hur man gör ;) vi behöver inte göra alla tips och inte heller håller med med allt, men de som letar efter nya tips kan ju välja vilka som passar dem bäst :)
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2012-03-08 10:51 »

Jag är inte speciellt duktig med kniven, men jag tycker det är kul att skiva tunt och hacka fint. Sedan får det ta den tid det tar. Det bästa vore nog en mandolin, men en sådan äger jag inte.

Det nog tålamodet det sitter i, jag börjar nog ofta strimla sakta och metodiskt med kniven men sen blir jag otålig och då blir det vips inte alls så finstrimlat. Med osthyvel kan man veva på frenetiskt och det blir alltid lika fint. Fast mest använder jag förstås matberedaren.  ;)

Andreas, när det gäller dressingens ingredienser tror jag inte vi kan enas om att vare sig ditt eller mitt sätt är "det rätta". Jag ser det helt enkelt som två varianter av samma maträtt.

Jo det är som vi sagt förut, det är omöjligt att komma överens om mat, men det är roligt diskutera tillvägagångssätt och varför.

Är det alltid olivolja tror ni i pizzasallad?

Ingen aning. Jag skall försöka komma ihåg att fråga vad de använder nästa gång jag köper pizza. Tyvärr(?) köper jag inte pizza så ofta.

Jag måste säga att jag föredrar rapsolja (eller annan neutral olja) framför olivolja i min pizzasallad. Just i sån dressing tycker jag olivoljan ger för mycket smak.
Hur pizzeriorna gör, har jag dock ingen aning om...

Fast hur framträdande oljan är beror på hur hårt kryddad dressingen är i övrigt. Jag brukar som sagt göra en ganska hårdkryddad variant och då är inte oljan så framträdande.
Skrivet av: Sara W
« skrivet: 2012-03-08 09:34 »

Jag måste säga att jag föredrar rapsolja (eller annan neutral olja) framför olivolja i min pizzasallad. Just i sån dressing tycker jag olivoljan ger för mycket smak.
Hur pizzeriorna gör, har jag dock ingen aning om...
Skrivet av: k@ty
« skrivet: 2012-03-08 09:01 »

nja, om det är alltid vet inte men det godaste o nyttigaste ;)
Skrivet av: annamaria
« skrivet: 2012-03-07 21:15 »

olivolja i jättedunkar,

Är det alltid olivolja tror ni i pizzasallad?
Skrivet av: k@ty
« skrivet: 2012-03-07 15:59 »

Jag är inte duktig på att skiva fint :( Men struntar i kvantitet, och satsar på kvalitet :) Och älskar pizzasallad från pizzerian. Det är ingen roligt med icke-tunna... men men

Sista gång jag gjorde blev bara katastrof :/
Skrivet av: Hasse
« skrivet: 2012-03-07 15:43 »

Jag är inte speciellt duktig med kniven, men jag tycker det är kul att skiva tunt och hacka fint. Sedan får det ta den tid det tar. Det bästa vore nog en mandolin, men en sådan äger jag inte.

Andreas, när det gäller dressingens ingredienser tror jag inte vi kan enas om att vare sig ditt eller mitt sätt är "det rätta". Jag ser det helt enkelt som två varianter av samma maträtt.
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2012-03-07 11:22 »

Jag tror Hasse är duktig med kniven, jag tycker då det är betydligt lättare att få det tunt med osthyvel.

som jag skrev tidigare i tråden, så är jag inne på att hålla kostnaderna nere. Inte för att jag är snål, utan för att försöka efterlikna hur man gör på pizzerian. Det är klart att man kan göra en utsökt vitkålssallad om man använder rikligt med fin olja och vinäger, men det blir liksom inte samma sak.

Mjo. Fast så hemskt fin vet jag inte om oljan och vinägern måste vara. Är verkligen pizzerior i allmänhet så supersnåla? Och de köper väl förresten in olivolja i jättedunkar, kan inte kosta många tior per liter för dem.
Skrivet av: k@ty
« skrivet: 2012-03-06 17:14 »

Är det inte ganska svårt att strimla lika tunt och snabbt med en kniv som med en osthyvel?

Det är precis vad jag har undrat :P

Som jag skrev ovan, det är viktigt att salta och krydda rejält och inte snåla på olja om pizzasalladen skall bli riktigt god. Strunta i recept och smaka av ordentligt.

Det ska jag tänka på, tack :)
Skrivet av: Hasse
« skrivet: 2012-03-06 13:21 »

Vad jag då menar är man lika gärna kan balansera vinägern med olja. På köpet blir det fetare och godare.

Visst kan man balansera med olja. Men, som jag skrev tidigare i tråden, så är jag inne på att hålla kostnaderna nere. Inte för att jag är snål, utan för att försöka efterlikna hur man gör på pizzerian. Det är klart att man kan göra en utsökt vitkålssallad om man använder rikligt med fin olja och vinäger, men det blir liksom inte samma sak.

Är det inte ganska svårt att strimla lika tunt och snabbt med en kniv som med en osthyvel?

Jag tycker inte det. Men det fordrar en stabil och vass kniv.
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2012-03-06 13:11 »

Ser att det många bra recept här men jag ville verkligen kunna göra pizzasallad som vi köper på pizzerian.....

Som jag skrev ovan, det är viktigt att salta och krydda rejält och inte snåla på olja om pizzasalladen skall bli riktigt god. Strunta i recept och smaka av ordentligt.
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2012-03-06 13:04 »

Andreas, med skarp i smaken avsåg jag inte oljan, utan vinägern.

Jo det förstod jag. Vad jag syftade på var min egen fråga om varför man skall ha vatten i dressing. Du svarade att man använder vatten för att få dressing som inte är för skarp i smaken. Vad jag då menar är man lika gärna kan balansera vinägern med olja. På köpet blir det fetare och godare.

Osthyvel har nämnts, och det fungerar. Men jag rekommenderar en bra, vass kniv. Det blir bättre än i matberedaren, eftersom strimlorna blir längre. Men var noga med att strimla riktigt tunt.

Är det inte ganska svårt att strimla lika tunt och snabbt med en kniv som med en osthyvel?
Skrivet av: k@ty
« skrivet: 2012-03-05 19:06 »

Innan jag köpte min mandolin, använde jag osthyveln för att få riktigt tunna strimlor av vitkålen. Funkar finfint, om osthyveln inte hyvlar tjocka skivor förstås...

Det var också en bra tips :) tack

Ska prova kanske nästa vecka :)
Skrivet av: Hasse
« skrivet: 2012-03-05 18:09 »

Vet ni nån bra metod för att skiva vitkålen tunt utan matberedare?

Osthyvel har nämnts, och det fungerar. Men jag rekommenderar en bra, vass kniv. Det blir bättre än i matberedaren, eftersom strimlorna blir längre. Men var noga med att strimla riktigt tunt.

En god pizza sallad behöver inte vara så himla smått strimlad . Lagar du pizza sallad en timme innan servering, blir den tillräckligt mjuk.

Detta håller jag inte med om. Tunt strimlat ska det vara!   :)

Om man aldrig provat att slaka vitkålen, så gör det! (Jag rekommenderar att slaka med salt.) Mer information finns tidigare i tråden. Salladen vinner också massor på att stå i kylen över natten.
Skrivet av: Sara W
« skrivet: 2012-03-05 15:30 »

Innan jag köpte min mandolin, använde jag osthyveln för att få riktigt tunna strimlor av vitkålen. Funkar finfint, om osthyveln inte hyvlar tjocka skivor förstås...
- Annonser -