En matbild

Guider

Matbloggat


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn:
E-post:
Ämne:
Meddelandeikon:

Verifiering:
Segt som?:
Allting har en ände, men vad har två?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Hankki
« skrivet: 2012-10-10 09:02 »

Siklöja säljs stekta som snacks på många marknader runt om i Finland. Jättegoda! De behöver inte rensas, de äts med huvud och inälvor vill jag minnas.
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2012-10-10 08:10 »

Tycker inte det framgår helt klart av artikeln varför siklöjan bränns.

Men att döma av meningen "Norrbottensfiskare har skaffat en särskild maskin som försiktigt klämmer ur rommen ur löjan, vilket gör att den kan säljas som hel oskadad fisk." så bränns honorna alltså för att de blir skadade (hur skadade?) då rommen kläms ut?

Och hanarna, varför bränns de? De borde väl direkt kunna säljas som "hel oskadad fisk"?

Och gäller detta resonemang bara siklöja? Det säljs ju rom från annan fisk också.
Skrivet av: Robert021
« skrivet: 2012-10-09 20:16 »

Genast efter genomläsning av inlägg och artikeln började jag kolla upp recept. Jag behövde inte kolla länge för att komma fram till att detta är en resurs som borde nyttjas till  något bättre än eldning. Ett sådant slöseri.
Skrivet av: kurt
« skrivet: 2012-10-09 11:06 »

90% av den siklöja som fångas i norra Vänern hamnar i ett värmeverk i Karlstad. Och fiskarna får då betala 80 öre per kilo för att bli av med sin fullt ätbara fisk.

http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/toms-pa-rom-blir-vardelos-enligt-industrin_7555558.svd
- Annonser -