En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Andreas

Sidor: [1] 2 3 ... 362
1
Apropå att härskna. Här https://parmacrown.com/making-prosciutto/ under steget "Step Seven: Final Curing" står att paramaskinka ska mogna i minst 400 dagar, men ibland får mogna upp till 3 år.  I det perspektivet är ett par månader ytterligare efter bäst-före-datum inte så länge...

2
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« skrivet: 2018-10-17 14:10 »
Jag tänker på anaeroba bakterier. Sådana borde väl kunna finnas i jord också?

3
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« skrivet: 2018-10-15 14:25 »
Behöver morötterna tvättas innan vacuummaskinsinpackning? Jag tänker så att inga jordbakterier som älskar den miljön växer jättebra i påsarna.

En god anledning till att vilja förvara morötter länge är att man odlat dem själv och att de är mycket godare än affärens!

4
Har aldrig provat göra mos med assistent, men har för mig jag hört nånstans att man på nåt vis ska köra igenom moset flera gånger för att få ut allt?

Det är mer jobb förstås, men jag kokar urkärnade skalade äpplen och kör med mixerstav.

5
Råvaror, halvfabrikat / SV: Frysa in morötter?
« skrivet: 2018-09-23 19:08 »
Aha. Blir pappret mellan såpass blött att det behöver bytas nångång, eller brukar det klara sig utan byte?

6
Allt om grillning & BBQ / SV: Fläskkött 63 grader
« skrivet: 2018-08-23 19:28 »
Var kan man läsa om 60 grader och fläskkött hos livsmedelsverket?

Det man bör tänka på är att ju lägre i temperatur man går, desto viktigare blir det att termometern verkligen visar rätt och att man mäter på rätt ställe...

7
Restauranger / SV: Max hamburgare ätbara?
« skrivet: 2018-08-16 15:14 »
Jag tycker tvärtom att såserna är en anledning att välja bort Max, de är erbarmligt söta! Och brödet likaså, jättesött! Tänk på det nästa gång du äter en Maxburgare, hur mycket socker den smakar. Har verkligen inget emot socker, men skall det vara i mängder skall det vara i kardemummabullen, inte i hamburgaren!

8
Du menar att du bröt mot eldningsförbudet? Borde det inte vara ok att elda om man har en tillräckligt lång skorsten så att inga gnistor kan komma ut?

9
Det låter ju som om ventilationen genom övre spjället inte räcker till, har du provat glänta ett par cm på locket? Antar det också är en fråga om mängd kol du använder hur mycket syre som behövs, du kanske har i för mycket kol?

10
Maträtter, recept, tillagning / SV: Risotto alla milanese
« skrivet: 2018-06-01 15:04 »
Aha, ja det kan man förstås tänka sig. Och även om det nu inte gör märkbar skillnad så är det en intressant fråga i vilken mån det går att "massera ut" stärkelse ur ris. Man sköljer väl annars ris ibland just för att skölja bort stärkelse. Fast på tal om att skölja så är det ju även det här med den tråkiga arseniken i riset, och då ska man väl egentligen koka riset i mycket vatten och sen hälla bort vattnet. Hur nu det går ihop med risottomakeri.

11
Det var olika bud! Men frågan kvarstår; går det att tillsätta något för att få bort den gröna färgen?

12
Maträtter, recept, tillagning / SV: Risotto alla milanese
« skrivet: 2018-05-29 08:08 »
Bra länkar och roligt med olika bud...

kayakers länk: "Next there's the stock, which must be "tasty, tasty, tasty" ... "Toni's risotto follows the same well-worn path as Locatelli's, up until the point where the stock is added when, with a fine disregard for convention, he instructs me to pour it all in at once, bring it to a simmer, then cover the pot and pop it in a moderate oven for 15 minutes"

webguides länk: "Until very recently, a good stock was believed to be essential but today many chefs see it as being superfluous: Carlo Cracco, for instance, recommends the use of water. They all agree, however, that the rice must be barely covered with a boiling hot liquid added a little at a time."

Så alltså buljong är inte nödvändigt. Och jag har aldrig fattat varför man ska späda i omgångar. Nån som har nån trovärdig teori till varför det skulle göra skillnad?

13
Slänga mat är trist! Men om det nu är en kemisk reaktion, kan man inte tillsätta nåt för att få bort den gröna färgen?!

14
Woll, är inte det en ganska dyr rackare? Och borde det inte vara garanti på den så du kan reklamera?

15
Jösses amalia, nu blev jag imponerad!

Vad äter du alla de där sorternas vitlök till för något?

16
Går det att göra tvärtom, dvs baka med smörgåspapper, eller fastnar det jättemkt. då?

Var tvungen att kolla vad jag har, jag har en Icas egen smörgåspappersrulle 20 meter. Har Ica slutat med det? Var inte precis igår jag köpte den...

17
Har inte vitlök annars väldigt lång hållbarhet, om man förvarar dem rätt?

18
Findus lanserade fryst hackad vitlök 2012 "- Vitlök och chili kom fram som de vinnande smakerna i våra konsumenttester så vi tror att detta kommer att bli två efterfrågade produkter. Vi tror också att många gärna slipper starkt doftande och svidande fingrar..." http://www.mynewsdesk.com/se/findus/pressreleases/hett-i-frysen-findus-lanserar-fryst-hackad-vitloek-och-chili-729846

Deras förhoppningar om den frysta vitlökens efterfrågan verkar dock ha slagit slint, för Findus har inte längre hackad vitlök i fryssortimentet...

Men det borde alltså gå finfint att hacka och frysa vitlök. Gäller kanske bara att packa den väldigt ordentligt så att allt annat i frysen inte smakar vitlök sen.

19
Vad kul med olika åsikter, det här med dammsmak i hembakt bröd har jag aldrig hört nån säga förut! Jag som tycker industribröd är så erbarmligt enahanda både i smak och konsistens. Det enda köpebröd jag tycker är riktigt gott är från mer eller mindre småskaliga småbagerier. Och det kostar då inte 25:- utan 40-50-60 kronor på tal om ekonomin i att baka själv.

Sen om en pratar om ekonomi och att färdigrätter kostar 20 så är handlar det väl också lite om vad en får för pengarna, är inte de färdigrätter du får för 20 kronor rena skräpet, och är det ekonomi att betala 20 kronor för skräp?

Apropå korv så då ska man väl relatera den egna korven till hantverksmässigt lokalproducerad korv snarare än industrikorven i butiken? Då blir prisbilden lite annorlunda...

Bra anledningar Cathy! När du skriver om findus färdiga köttfärssås så funderar jag direkt på var köttet i den kommer ifrån. Så ytterligare en anledning att laga själv:
- Bättre koll på vilka råvaror som används

20
Frågan är varför man vill göra själv.
1) För att det är godare?
2) För att det blir billigare?
3) För att det är roligt?
4) För att det är status?
5) Fler anledningar?

Matbröd och fikabröd tycker jag i princip alltid är godare hembakt och då har man ju inte så mycket val annat än att baka om man hinner och har ork.  :)

Men köpt gravad lax och hemgravad lax är jag inte så säker på att jag kan säga om det ena eller det andra är godare. Men det är ju roligt med egen. Kanske sparar man en slant på att grava lax, men det försvinner ganska mycket vätska så nån jättebesparing kan det inte vara även om färdiggravad kostar det dubbla mot färsk laxfilé.

Sidor: [1] 2 3 ... 362
- Annonser -