En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Äppelförsäljare

Sidor: [1]
1
Jag förstår vad du menar, men jag skulle nog inte kalla det godis, utan gormetmat, snacks eller liknande. För mig är godis sött och äts oftast för sig självt och i munsbitar, ungefär som snacks fast sött. Jag antar att det finns godis i bredare mening, och godis i smalare mening, eller godis-godis så att säga, och att man vanligtvis menar godis i smalare mening. Jag har iallafall inte hört någon kalla torkat kött eller liknande godsaker för godis förrän nu. :) Jag skulle nog däremot kunna kalla det för snacks.

Men betydelsen man lägger i orden man använder beror väl i mångt och mycket på erfarenhet. Min upplevelse är att man ibland tenderar att ge ord som finns inom ett område bredare betydelse ju mer erfarenhet man har av det området. Jag kanske bara inte är tillräckligt erfaren inom gormet-världen ännu. :)

2
Ja, jag håller med om att om man bara äter glass så är det ingen efterrätt. Men om man har en meny, hur avgör man utifrån resten på menyn vad som passar som efterrätt då?

Det verkar minsann som att det finns olika uppfattningar om vad godis är. Jag håller nog med om att minidamsugare skulle kunna gå som godis då de blir mer som munsbitar. Men allt som är gott? Skulle ni kalla hela menyn för godis då om allt på den var gott? Själv har jag aldrig hört någonting som inte är sött kallas godis, inte heller större kakor och bakverk såsom bullar, pajer, tårtor etc. även om de flesta tycker att det är gott. Att man i vissa kulturer äter frukt som godis var intressant, är det då frukt som är hackad till mindre bitar och/eller behandlad på något speciellt sett, till exempel torkad?

3
Vad jag menar är snarare, hur vet man vad som skulle passa att användas som efterrätt, vad som skulle passa som fikabröd och vad som skulle passa/klassas som godis?

Att man äter efterrätt efter en måltid och fikabröd till fikat håller jag med om och det var nog underförstått i min fråga. Jag skulle däremot inte kalla allt som är gott för godis, bara vissa sötsaker, dessutom tycker jag inte att allt godis är gott.

4
Ja, som titeln lyder, vad är skillnaden på fikabröd, efterrätter och godis? Hur avgör man om någonting är det ena eller det andra? Till exempel, glass skulle jag inte säge var fikabröd eller godis utan en efterrätt, medan lussekatter är fikabröd och inget av de andra. Men varför det är så vet jag inte. Har någon en förklaring på det?

Något jag kom på var att efterrätter i stort sett alltid äts med en sked eller en gaffel, medan fikabröd och godis oftast kan hållas i handen. Även om det känns som ett ganska vagt test för att avgöra om något är en efterrätt eller inte. Och sen förklarar ju inte det skillnaden på fikabröd och godis. Håller ni med eller finns det undantag?

5
Jag vet inte hur mycket chili-pulver jag hadde i, kanske 0,01 krm eller något i den stilen. Mitt chilipulver är väldigt starkt. Det faller inte alla i smaken men jag tyckte det blev lyckat. Så min variant:

Blanda ihop:
4 msk mjöl
2–3 msk socker
1 msk vaniljsocker
2–3 msk kakao
2 krm bakpulver
Eventuellt väldigt lite chilipulver

Rör ner ett litet ägg (eller ett stort ägg till två satser)

Häll sedan i:
3-4 msk mjölk (1 msk mer än kakao)
40 g smält smör

Blanda ordentligt och kör i mikrovågsugnen på 1000 W i 2 min eller på 800 W i 2½ min. Stjälp upp kakan på ett fat och servera.

Jag orkade inte vispa grädde till min kaka, annars är nog frusen grädde gott till som du sade.

6
Igår var vi o grattade svågern som fyllde år. Vi fick smörgåstårta, MEN INGEN FÖDELSEDAGSTÅRTA!
Hjälp vad gör man? Jo, man bakar en 5-minuterskaka när man kommer hem så klart
Det här blev perfekt för mig:

Vispa lite grädde o ställ i frysen så länge.

Smält 40 g (eller 3 msk) extrasaltat Bregott i mikron

Blanda ihop:
4 msk mjöl
4 msk socker
2 msk kakao
1 krm bakpulver
2 krm vaniljsocker
Häll sedan i:
3 msk mjölk
Smält Bregott

Kör 2 minuter på högsta effekt (1000W)
Stjälp upp kakan omedelbart o ät den ljummen med den halvfrusna grädden.
Kakan blir inte gummiartad eftersom det inte är något ägg i, men den är lite krämig i botten (som blir toppen)
Muuuuummmmmmsssss :D

Jag utgick ifrån det här receptet, bra idé med valinjsocker där. Mängden vaniljsocker kan faktiskt med fördel ökas till 1 msk utan att det märks att kakan smakar vanilj, man får ju minska mängden vanligt socker med lika mycket istället.

Man kan också ha ett litet ägg i, eller ett stort ägg till två satser, utan att det blir för gummiaktigt, så håller kakan ihop lite bättre, men jag hade av mistag i en extra msk mjölk, det kanske gör den mindre gummiaktig. Ökade också mängden bakpulver till 2 krm (eller knappt ½ tsk) utan att det smakade för mycket bakpulver, fast jag vet inte om det finns någon riktlinje egentligen för hur mycket bakpulver man ska ha i?

Jag som gillar saker som smakar mycket ökade mängden kakao något (till 2½ msk), men man får se till att öka mängden mjölk med samma volym, eftersom det krävs ungefär samma volym mjölk som kakao i en kakao-mjölk-blandning för att kakaon ska kunna lösas ordentligt. Sedan hade jag även i en väldigt liten mängd chili-pulver för att ge kakan lite extra karaktär.

Sidor: [1]
- Annonser -