En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Skogis

Sidor: [1] 2 3 ... 23
1
Tackar för responsen.

Köpte frusen vitlök på Willys i 1kg påse för många år sedan. Var mycket nöjd med att ha tillgång till skalade klyftor utan insats men man fick använda dom i grytor eller liknande. Dom var inte roliga som tinade.

Vitlökspasta låter som en väg att gå och vitlöksgroddar har jag att tillgå lite då och då när förbrukningen inte varit tillräcklig, eller när jag förköpt mig.

Hittade hur man kan göra fermenterad (svart) vitlök, absolut inte svårt. Fyll en lergryta med hela oskalade vitlökar, slå in hela lergrytan i folie så det blir tätt och ställ in grytan i ugnen. Ställ ugnen på 60°, klara efter 40dagar i ugnen. Det faller på det sista, men hade jag haft en ledig ugn så vette fasen om jag inte hade provat, men det ska nog göras på vintern.

Ett annat tips jag fått är vitlöksgelé, tydligen vanlig äpplegelé med skivad vitlök.

Kommer nog att prova röka några, men om det blir varm eller kallrök vet jag inte ännu.

Återkommer med vad som det blev gjort när det väl händer.

2
Maträtter, recept, tillagning / Förädla/konservera vitlök
« skrivet: 2018-05-23 18:44 »
Då har man trillat dit igen och köpt lite väl mycket av något bara för att det är prisvärt och kan bli något gott.
1,5kg vitlök / 30st vitlökar, vad kan man göra på dom??

Tänker sylta en del och förmodligen ugnsbaka ett gäng men det finns över för andra äventyr, har ni några förslag?
Förvälla och frysa in kanske, det går åt en hel del vitlök i vårt hushåll så det kanske hade varit bra.

3
Kvalitétsmärket Eldorado saluför fortfarande smörgåspapper på rulle. (38cm bred)
I ett sista försök innan ett besök hos Harald Nyborg fick det bli en vända på Willys.

Med 3 rullar i korgen har jag så det räcker för ett tag framöver.

4
Nu har jag varit i alla affärer i min omnejd som skulle kunna tänkas sälja smörgåspapper, men det finns bara varianten med ark.

Nog för att jag kan tänka mig att jag inte är den mest framåtskridande matlagaren, men används inte smörgåspapper längre?? Är jag så gammal :(
I nödfall får jag köpa vanligt vitt inslagspapper på rulle hos någon kontorsgrossist, men visst borde marknaden för smörgåspapper på rulle inte vara stendöd.

Skulle det gå med bakpapper istället eller är det behandlat på något sätt? Det har jag hittat på rulle.

5
Det är något som är fel när korvbröd är dyrare än korv.

6
Det finns en anledning till att dessa färdigrätter finns och säljs i stort antal. Målet för de som köper dom är nog att bli mätt för minsta möjliga kostnad, både i kronor och tid. Smak och kvalité är förmodligen inte något som prioriteras.

Håller med om argumentet att man vet vad maten innehåller när man lagar den själv, men främsta anledningen för min del är nog att det är kul.

Man har väl ätit en och annan macka på hembakt bröd som krävt mycket smör och inte allt för brett pålägget för att slinka ner. Men sen har jag också smakat butiksbakat som bara varit klibbigt och luktat jäst, inte gott.

7
För egen del är det 1 och 3 som gäller.

Det kommer aldrig att bli ekonomi i att laga mat själv, inte när färdigrätter kostar 20:- eller lägre per portion, och om man skulle räkna ihop vad som inköpts för att laga maten lär man också gå back.

Prinskorv kostar mer för mig i råvaror än vad färdiga kostar men smaken är en helt annan. Mina smakar kött, vilket inte är så vanligt bland mina kommersiella kolleger i branchen.
Samma med både Matjesill och bacon, sillfiléer är ingen billig mat och sidfläsk är oftast dyrare än fläskfilé ???

Jag undviker kallrökt lax i butiken, de gångerna jag ätit köpelax har den varit mycket kostnadseffektiv med tanke på att jag ätit om den både två och tre gånger. Av någon anledning händer detta inte med den hemrökta.

Men det är förbaskat kul att laga mat, blir det sen gott också är det en ren bonus. Jobbar med stål dagarna i ända så att få röra i en gryta är bara ett trevligt avbrott  :)

8
Det finns lite olika saker som jag slutat köpa och numera gör själv.
Visst blir det stödköp ibland, men jag ångrar mig var gång.

Bredgott
Majonnäs
Kallrökt lax med tillhörande hovmästarsås
Prinskorv
bacon
Matjesill
Öl

Funderar inte ens på att köpa färdiglagade kåldolmar, kålpudding, köttfärssås, lasagne, köttbullar eller färdiga hamburgare heller.
Mat är för roligt att laga för att köpas färdig.

9
Konsumentfrågor / Jag vill ha mer info i streckkoden!
« skrivet: 2018-04-07 15:01 »
Nu har det hänt igen. Var i butiken och blev sugen på hamburgare, grabbade tag i en högrevsbit, betalade och körde hem. När sen kassen packas upp inser jag att högreven var bäst före igår! Tillbaka till butiken för att reklamera men nu hade suget efter hamburgare försvunnit. Det fick bli grillad korv istället, det låg några hemstoppade i frysen ;)

Borde man inte kunna få in sista försäljningsdag i streckkoden, som då larmar när kassören blippar den?

10
Det är ingen sås man dränker potatisen med precis.
Den blev tjock som bea och efter att ha haft den i kylen går det att skära kuber av den :)
Tycker nog att det mer liknar smör än sås nu.

11
Detta kommer att göras fler gånger!

Bägge fyllningarna funkade bra. Ostfyllningen var nog godast men det ska nog gå att blanda bägge sorterna och fylla i en ficka också.

Men såsen blev ju för j..la god :)
1 liter vispgrädde, 0,5l creme fraiche, en skvätt kalvbuljong och lite salt röktes först i 90° i 3 timmar, sen lät jag såsen stå kvar i grillen när kotletterna grillades så den fick även 45min i 170°. Skinnet som blev på såsen behövdes röras ner några gånger bara.

Det är svårt att misslyckas med vispgrädde ;)

12
Det blir 2 fickor i varje kotlett, en med ost/ädelost och en med lök, svamp, vitlök och baconröra.
Får se om jag drar på mer ost på slutet, har inte bestämt mig ännu.
Men innan matlagningen börjar behöver jag tillverka ett kotlettställ, tror inte att det finns att köpa.

Hittade också att man kan göra grillad gräddsås :)
Givetvis måste jag prova det.
Grädden varmröks i ett fat och på så sätt reduceras samtidigt som den smaksätts av röken.

13
i morgon och tar gärna emot förslag på fyllning.

Har införskaffat en pelletsgrill som är förnäm för att man inte behöver vända det man grillar/röker. Tänker därför försöka att fylla kotletter och grilla dessa stående.

Grönsaksröra, lök, champinjoner, paprika?
Oströra, riven ost, ädelost?
Eller kanske med något mer stuns i?

Ska även göra ett gäng ABT (Atomic Buffalo Turds) som vi ska ha som lite snacks innan maten. Baconlindade Jalapeno fyllda med färskost, riven ost och kryddor.

14
Majsonnäs!
Majs, majonnäs och rejält med nymald svartpeppar.

15
Jag har inte gjort något mer än just att stoppa dom i ättikslag, det kom en sats prinskorv emellan.
Det mest djärva receptet jag hittade på engelska var spicy pickled peas. Men det enda som var spicy där var lite cayennepeppar vilket inte är så spännande.

Skulle det funka med chipotle? Då får man ju lite röksmak också.

Picklade jalapeno för några år sedan, man skulle ju kunna fylla upp med ärtor i den lagen tillsammans med några skivade jalapeno.

16
Blev med en del gröna ärtor efter att jag picklade en påse frusna grönsaker och funderade på om man inte skulle pickla även ärtorna.
Efter en sökning på nätet inser jag att det gör man inte, inte i Sverige iaf, inte en träff på svenska men en del på engelska. Vanligast verkar det som att man picklar hela sockerärtor med skidor och allt.

Kokte/förvällde lite ärtor och la i 1-2-3 lag, ingen speciellt spännande smak men skulle man kunna piffa till ärtorna med lite kryddor? Eller kanske använda vinäger istället?
Djävulens ärtor låter rätt kul :)

Kan ju alltid stoppa med några jalapeno, men har ni några kul förslag på kryddning?

17
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-02-13 12:47 »
För egen del vet jag sällan vad som ska tillagas förrän jag varit och handlat.
Men det blir oftast på andra hållet istället, kan inte bestämma mig för en rätt utan köper på mig både två och tre olika som tillagas senare.

18
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« skrivet: 2018-01-22 11:21 »
Absolut parallella slipvinklar har nog ingen betydelse mer än kosmetiskt. Kniven lär vara vass ändå om du bara slipar på rätt sätt.

Jag uppfattar det som att man kompenserar mer eller mindre med handleden för att få ett rakt snitt med vilken kniv som helst, mycket beroende på vad man skär i, ost eller en hård lufttorkad korv. Det är nog därför man har sina favoriter i knivlådan.

Det borde därför gå att slipa kniven så att den känns bättre om man är höger eller vänsterhänt. Men då snackar vi absolut inte parallella vinklar, nog mer åt hur man slipar ett stämjärn.

19
Skulle till att grilla revben för någon dag sedan. Plockade fram min egna version av CajP (som separerar när den står) skakade flaskan och hällde upp en knapp dl i en skål. Tillsatte 2msk flytande honung och började vispa med en sked. Efter ett tag blev grillsåsen redd och separerade inte under hela tiden jag grillade.

Är detta vedertaget att man kan reda olja och kryddor med honung?

20
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« skrivet: 2018-01-20 19:03 »
Har jobbat i ett sliperi så att hålla knivarna vassa är inte något större problem för mig. Kanske därför jag inte är så intresserad av för hårda knivblad.
Min favorit bland knivarna jag har i min låda är en gammal kolstålskniv från 50-60talet som rostar om jag inte torkar av den direkt när den har blivit diskad. Slipas kanske var annat år men hålls skarp med ett knivstål däremellan.

Men att slipa upp skärpan med en kaffemugg vet jag inte, skulle vara som ett Mac Gyver trick isåfall ;)
Har förvisso slipat knivar på vanliga gråstenar i brist på annat, det blev bättre men inte bra.

Sidor: [1] 2 3 ... 23
- Annonser -