En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - crlhrv

Sidor: [1] 2 3 ... 7
1
När jag är ute och vandrar och paddlar under flera dagar eller veckor är det ofta knepigt att ha med mjölk/grädde till morgonkaffet.

Men något jag upptäckte förra helgen var följande:
Valios matgrädde laktosfri 10% höll sig fräsch i FYRA dagar i utomhustemperatur efter öppnandet (temperaturen låg mellan 25 på dagen och 15 på natten). Köpte den på torsdagen och kunde använda den till två koppar kaffe på söndagen (sen åkte vi hem och den behövdes inte mer).

Den grädden är högpastöriserad (ca 80 grader i 5 sekunder).

Så min fråga är: Har någon erfarenhet av att förvara öppnade högpastöriserade och/eller UHT behandlade (ca 140 grader 1-4 sekunder) produkter i rumstemperatur med gott resultat?

Att oöppnad UHT behandlad mjölk/grädde håller sig i rumstemperatur vet jag, men gäller det även öppnad förpackning samt produkter som även är högpastöriserade?

Valios matgrädde 10% innehåller även en del annan skit, modifierad majs och tapiokastärkelse. Kan detta ha betydelse för hållbarheten?

2
Köpte ett nät blåmusslor idag där jag redan innan kokningen fick kassera 9 st pga trasiga skal. Hur många trasiga musslor ska man acceptera i ett nät?

Edit: Av 40 musslor fick 10 slängas pga trasigt skal. Resterande var ok även efter kokning. 25% fick kasseras, är det normalt?

3
Råvaror, halvfabrikat / Köpa helt grishuvud - vart?
« skrivet: 2012-05-01 19:49 »
Var på Bastard i Malmö i helgen och smakade panerat grishuvud. Tänkte nu försöka mig på det själv. Men..  :o

Var får man tag i helt grishuvud? Saluhall? Bondgård?
Bor i Göteborg..

4
Råvaror, halvfabrikat / Var finns utbud av färsk chili?
« skrivet: 2011-12-28 12:37 »
Finns det någon som känner till en bra åf eller hemsida som saluför ett lite bredare utbud av färska chilisorter?  ;D

5
Restauranger / Helsingfors: Tips på bra (och odyr) mat?
« skrivet: 2010-08-07 21:54 »
Eftersom semestern håller på att regna bort här i Göteborg tog vi beslutet att lämna landet för ett besök i Helsingfors. Varken jag eller sambon har tidigare varit i Helsingfors (eller Finland heller för den delen).

Man kan väl säga att vi åker på en ganska tight budget, så några större kulinariska utsvävningar blir det nog inte.

Kan någon tipsa om bra budget/medel restauranger eller matställen? Vart käkar man bäst lunch? Bra ställe för vegetarianer? Något bra och hyfsat billigt till middag? Finns det någon typisk finsk snabbmat? Vi har 4 dagar att spendera, vad bör man se och göra (förutom allt som står i guiderna).

Jag vet ju att det finns några med finländska rötter här inne på forumet, kan man tänka sig få ta del av lite inside tips?

Vi åker i morrn kväll  ;D

6
Restauranger / Bra lunch i Malmö?
« skrivet: 2010-05-24 20:46 »
Ska till Malmö en sväng i veckan och behöver lite lunchtips. Falafeln är avklarad och nu är jag sugen på något annat. Kök, prisklass, läge spelar inte så stor roll så länge det är bra!

Rekommendationer?

Tänkte också svänga förbi Ängavallen och se om allt är så bra som det låter. Någon som varit där?

7
Råvaror, halvfabrikat / Gödkalv - bra eller dåligt?
« skrivet: 2010-03-05 20:50 »
Jag blir inte riktigt klok på det här med gödkalv.

Att det är en kalv som föds upp på främst mjölk(ersättning), slaktas vid 3 månaders ålder och huvudsakligen föds upp på mjölk(ersättning) har jag förstått. Även att uppfödningen också verkar medföra att djuret utvecklar järnbrist och att det bl.a. är detta som bidrar till att köttet blir så ljust.

Men...ett par frågor som snabbt väcks när man läser om gödkalv:

* Vissa hävdar att djuret också utvecklar anemi (blodbrist), och att det främst är detta som är orsak till att köttet är ljust. Stämmer det?
* Vissa hävdar också att djuret endast under sina 3 månader vistas inomhus och att anledningen är att dagsljus kan förmörka köttet. Stämmer även detta?
* Varför är gödkalvsuppfödning så ovanligt i Sverige? Enligt t.ex. Wikipedia är den svenska uppfödningen mycket liten. Hur kommer det sig?
* Min uppfattning är hittills att gödkalv (oavsett gastronomisk betydelse) är en, även i sammanhanget, relativt vidrig uppfödningsform. Vad tycker ni?


8
Restaurangrecensioner / Göteborg: Fond (lunch)
« skrivet: 2010-02-27 15:26 »
I fredags begav vi oss till Fond för att käka lunch. Fond ligger högst upp på Götaplatsen, granne med Konstumuseet och Stadsteatern och är en av Göteborgs fem Guide Michelin-krogar. Krogen drivs av Stefan Karlsson som knappast behöver någon vidare presentation. Bord bör bokas minst en vecka i förväg. Med sådana förutsättningar kan alltså förväntningarna knappast vara högre.

Vi var fem personer och fick ett runt bord precis bredvid entrén och hovmästarpulpeten. Gäster och personal var ständigt i närheten antingen väntandes eller på väg. Det kändes nästan som om bordet placerats på en överbliven yta som man inte visste vad man skulle göra med. Jag vill påstå att bordet är malplacerat med tanke på dess storlek. Kanske hade ett mindre bord för 2 personer passat bättre än ett runt för 6 gäster i just den här delen av lokalen.

På det ljusa träbordet (ingen duk) stod en "hink" med bestick invirade i vanliga pappersservetter (hallå, vägkrogen ringde och vill ha tillbaka sina bestick). Så fort vi satt oss kommer varsin liten skål med sallad in. Salladen bestod i princip av salladsblad och någon slags slantad pressgurka (?). På bordet står också en korg med mjukt och hårt bröd och smör.

Samtliga i sällskapet beställer varsin Entrecôte med lökglaserade haricots verts, ugnsbakad tomat samt bearnaisesås och friterad potatis (195 kr). Salladen äts upp och efter lite väntande kommer maten in. Serveringen går snabbt och smidigt. Bearnaisesås och potatis serveras separat i små skålar. Köttet ligger på bädd av haricots verts och rödlök med en rödvinssky över i princip hela köttet (vilket det inte stod något om i menyn). Köttet är perfekt stekt och smakar underbart. Potatisen består av potatisklyftor och plötsligt inser man hur bearnaisesås ska smaka. En bit in i måltiden kommer Stefan Karlsson och frågar om det smakar bra och om maten räcker. Trevligt.

Några detaljer:

Mitt under måltiden börjar servitörerna duka av förrättsskålarna. Oerhört irriterande att bli störd mitt i en tugga. Varför kunde inte detta göras i samband med att huvudrätten serverades?

Tre i sällskapet beställde uttryckligen Ramlösa och fick svaret "ja bubbelvatten" från servitören. När dryckerna serverades fick vi vanligt kolsyrat kranvatten istället. Dåligt att inte tydligare upplysa om vad man serverar. Om jag ville dricka SodaStream-vatten hade jag åkt hem och gjort en liter. Som tur var tog de inte betalt för det kolsyrade vattnet. Beställer jag Ramlösa vill jag ha Ramlösa och har de inte Ramlösa vill jag tydligt bli upplyst om detta.

En kollega uppmärksammade i det tysta att hovmästaren ogenerat stod och kliade sig i skrevet/låret en halvminut innan han hjälpte till att servera vårt bord (ja han använde skrev-handen). Dessutom hade han en hel del fläckar på sina byxor vilket kanske kunde vara OK om han jobbat en hel kväll, men att serveringskläderna är smutsiga kl 11:45 är oförståeligt.

När vi gick för att hämta jackorna passerade vi bardisken. Mitt på disken, på ett litet fat ligger en gästs kreditkort. Helt obevakat och det hade inte varit några som helt problem att sträcka ut handen 20 cm och ta kortet utan att någon skulle märka det. Oförsvarbart.

Mina egna upplevelser av Fond är inte i närheten av den allmänna uppfattningen om att det är en av Sveriges 12 främsta krogar. Stora förväntningar kan resultera i ännu större besvikelse, men av en restaurang i klass med Fond tycker jag att man har rätt att vara petig, även med detaljerna. Maten var utsökt, men för 195 kronor kände vi alla att vi förväntade oss något lite extra. Detta tillsammans med märkligt beteende främst från hovmästare och serveringspersonal drar ned betyget ytterligare. Och jag trodde att det bara var pizzerior och kvarterskrogar som fortfarande rullade in besticken i mossgröna pappersservetter.

Betyg: 2/5 (jag skulle vilja ge 2,5 men om jag måste välja mellan 2 och 3 blir det 2)

9
Ett företag har presenterat ett system där kundvagnar utrustas med RFID-taggar som gör det möjligt att följa hur vagnen, och kunden, har rört sig i butiken. Intrång i den personliga integriteten eller system för skräddarsydda reklamutskick och kundkartläggning?

http://www.gp.se/konsument/konsumentratt/1.309875-kundvagn-pejlas-i-butik

10
Restaurangrecensioner / Göteborg: Swedish Taste (lunch)
« skrivet: 2010-02-12 14:53 »
Efter att ha ätit medhavd matlåda hela veckan satsade jag och ett par kollegor på en lite bättre lunch så här inför helgen. Efter mycket skriverier i media och på många vänners rekommendation föll valet på Swedish Taste vid St Eriksgatan 6, mitt emot GöteborgsOperan. Swedish Taste har funnits sen 2000 och drivs av bl.a. Magnus Lindström, årets kock 2003 samt guldmedaljör i matlagnings-OS. Restaurangen har utsetts till Guldkrog av Sveriges Bästa Bord, årets stjärnskott av White Guide och är ständigt i toppen i div. restaurangtester. Förväntningarna kunde alltså knappast vara högre.

Jag beställde "Sörmländsk kyckling med syrad kål och äpple" (175 kr) och direkt kom varsin skål med blandande grönsaker in, det var en mix av alfalfagroddar, majs, gurka och lite annat lätt smaksatt med curry. Låter inte så speciellt men det var riktigt smaskigt, och curryn var oväntad. Till det också stora skivor nybakad och luftig baguette, perfekt gräddad.

Egentligen kan jag bara beskriva min kycklingrätt på ett sätt: underbar. Två bitar kyckling; en bröstfilé och ett lår, kokt potatis, mycket fint strimlad syrad kål, stekta äppelbitar och allting toppat med små små bitar stekt rökt fläsk. Kycklingfilén var mjäll och fin medan kycklinglåret smakade helt annorlunda, nästan som det legat och dragit i saltlag? En oerhört smakrik bit kyckling. Runt maten en fin skyspegel med frisk men mustig citrusaktig smak. Finns inte så mycket mer att säga än att det var ren toppklass.

Kollegorna beställde in bergtunga & pilgrimsmussla med betor & rökt fläskbog (295 kr), dagens fångst; kolja med potatis (195 kr) och en biff ”minute” dragoncreme, tomat & haricot vertes (205 kr). Alla var överens om att just deras rätt bara måste vara restaurangens bästa. Men självklart var det ju kycklingen som var bäst ;).

Lunchbesöket gjorde mig verkligen sugen på att äta middag på Swedish Taste - snart. Och jag misstänker starkt att à la carten inte gör någon besviken.

Betyg: 5/5  :D

11
Restauranger / Restaurangtips Norrköping
« skrivet: 2010-01-12 20:52 »
Jag ska till Norrköping i februari och funderar på om man ska våga lämna hotellet och prova någon av stadens restauranger.

Vad finns det för bra restauranger i Norrköping?

12
Så här lite sent om sider vill jag bara tipsa om den begränsade utgåvan av O.P Andersson som fortfarande finns kvar på vissa bolag. Totalt säljs 10 000 flaskor där varje flaska är individuellt numrerad. Det fina med den här O.P:n är att den legat på cognac-, sherry och whiskyfat de senaste 9 åren. Smaken är fortfarande omisskänlig O.P men den är här betydligt fylligare och maffigare än den vanliga O.P.

Du pyntar 299 kr för 500 ml och den har varunummer 10196.

Skynda köp om du som jag gillar O.P Andersson! Tillsammans med ett par sillmackor behöver du inte mer för att uppskatta livet!

Systembolaget: http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=10196

13
Vår diskmaskin börjar bli lite bångstyrig.
Häromdagen satte vi igång ett vanligt program och åkte för att shoppa. När vi kom tillbaka 3 h senare stod den fortfarande igång och höll på att skölja. De olika funktionerna verkar fungera (spolning, tömning etc.) men programmet fortlöper in av sig självt. På något sätt har programväljaren/vredet slutat att röra sig självt och för att hoppa mellan de olika funktionerna måste man själv vrida på vredet. Till råga på allt så lossnade vredet när jag höll på att meka med den så nu vet jag inte vilket läge den ska vara i.

Finns det någon elektronikkunnig här som vet vad som kan vara fel? Är det värt att börja fixa med den själv eller är det bara tack och hej som gäller? Den är ju rätt gammal, säkert 10 år (fanns här när vi flyttade in) så det är kanske helt enkelt dags att börja handdiska istället.  8)

Maskinen är en Electrolux BW 407


14
Råvaror, halvfabrikat / Matjessill som inläggningssill?
« skrivet: 2009-12-20 18:45 »
Jag var ute efter inläggningssill men råkade istället köpa 8 burkar matjessill. Kan man använda matjessillen till vanliga sillinläggningar, typ curry osv eller kommer det att bli helfel med smakerna? Kan man "skölja" av sillarna och använda dem som vanligt?

15
GP (via TT) rapporterar att butikerna höjer priserna på mjölk när producentpriset höjs, men att priserna sedan inte sänks när producentpriset går ner.

Pengar rakt ner i butiksägarnas ficka?

http://www.gp.se/konsument/1.253188-mjolkpris-foljer-inte-producentpris

16
Maträtter, recept, tillagning / Torr stek - vad göra?
« skrivet: 2009-10-31 07:31 »
Hej!

Idag fyller svärmor 50 och ska ha stort kalas. Igår informerade hon om att en av stekarna (okänt kött) var inne lite för länge och blev riktigt torr. Mot obegränsade mängder alkohol erbjöd jag mig att hjälpa till att styra upp det havererade köttstycken.

Vad gör man med en torr stek?

För flera år sedan hade jag ett recept på tjälknöl, där man efter tillagningen skivade köttet så tunt det bara gick och sedan lät det stå och dra tillsammans med vätska och kryddor. Det blev jättegoda skivor som man kunde gå och plocka av i nästan en vecka.
Problemet är bara att jag har glömt bort alla ingredienser i marinaden förutom chili. Och det är kanske inte så roligt att bara marinera med chili.. vad kan det ha varit mer? Jag tänkte olja, men jag har för mig att det inte alls var speciellt fett. Någon med idéer?

Någon som har andra idéer på vad man gör med en för torr stek som ska serveras på buffébord till ca 30 gäster?

17
Nyheter uppsnappade från media / Matdagar - vilka är dom?
« skrivet: 2009-10-14 18:34 »
Snart går det inflation i matdagar i almanackan. Ett dumt påhitt från (inte längre så) finurliga PR-byråer och lobbyorganisationer eller ett roligt tillskott till en annars rätt trist almanacka? Vissa matdagar verkar vara mer lokala företeelser medan andra får stor uppmärksamhet i nationell media.

Januari
22 januari - vinets dag

Februari
25 februari - grapefruktens dag. Instiftad av Florida Grapefrukt.

Första tisdagen efter fastlagssöndagen - fettisdagen. (Februari / mars)

Mars
5 mars - ostbågens dag
7 mars - punschrullens dag
25 mars - våffeldagen

Juli
18 juli - ölets dag

Augusti
23 augusti - köttbullens dag. Instiftad av Mikael Johansson (s) 2008.

September
5 september - ostronets dag
19 september - messmörets dag

sista onsdagen i september - skolmjölkens dag - http://www.mjolkframjandet.se/aktuellt/nyheter_om_mat_och_halsa/notiser/fn_firar_skolmjolkens_dag_for_elfte_aret

Oktober
första söndagen i oktober - gräddtårtans dag
tredje torsdagen i oktober - måltidens dag
4 oktober - kanelbullens dag. Instiftad av Hembakningstådet 1999.
8 oktober - äggets dag
14 oktober - räkmackans dag (i alla fall på Arlanda). Instiftad av Arlanda Shipol Development Company 2009.
15 oktober - fetaostens dag. Instiftad av Fontana(?) 2007.
16 oktober - världsbröddagen
25 oktober - internationella pastadagen
26 oktober - potatisens dag. Instiftad av Potatisakademien 2009.

November
1 november - internationella vegandagen - http://www.worldveganday.org/
7 november - kladdkakans dag
14 november - ostkakans dag
30 november - kåldolmens dag - http://kaldolmensdag.wordpress.com/

Vilka matdagar fattas? Vilka kan tänkas dyka upp i framtiden? Nationella köttdagen? Nationella kaffedagen? Vad är vi svenskar riktigt stolta över? Kroppkakor? Mmm.. nu blev jag hungrig.

 8)

18
Maträtter, recept, tillagning / Hållbarhet hemmagjord aioli
« skrivet: 2009-09-12 18:29 »
Hur länge kan man tänka sig att en hemmagjord aioli med äggula, olja och vitlök håller sig i kylen?

19
Maträtter, recept, tillagning / Gädda - recept önskas
« skrivet: 2009-08-18 13:59 »
Så har jag äntligen lyckats landa min andra gädda i livet. De har huggit här alldeles vid bryggan under någon veckas tid, men alltid tappats precis innan de landat på bryggan (efter sista misslyckandet införskaffades en håv vilket visade sig vara ett bra köp). Så nu sitter jag här med en urtagen gädda på dryga kilot och kliar mig i huvudet.

Nu behöver jag tips på vad jag ska göra med den. Gärna helstekt/-bakad/-grillad.

20
Råvaror, halvfabrikat / Köpa kattfisk i Sverige?
« skrivet: 2009-06-21 20:35 »
jag såg just the f-word med gordon ramsey och han tillagade en rätt med kattfisk som verkade supergod.
kan man köpa kattfisk i sverige? havskatt känner jag ju till, men det är ju en helt annan slags misse?

uppdatering 1
hmm.. tittade på de latinska namnen, och kattfisk bör vara samma sak som mal?

uppdatering 2
och den är visst fridlyst. dags att tänka om.

Sidor: [1] 2 3 ... 7
- Annonser -