En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Gotish

Sidor: [1]
1

För 3-4 år sedan började jag upptäcka de nya Bradley Smoker produkterna som började komma in på marknaden. Ett par år har gått nu och jag är lite nyfiken på vad ni som köpte dom tycker och hur de har hållit ihop? Går i köpetankarna och väger fördelen med en Bradley Smoker mot hemmabyggen.

Jag röker mycket fisk, vilt, korv och både kall och varmröker. Det jag är mest nyfiken på är ifall Bradley´n har tillräckligt med "kraft" för att varmröka de lite tyngre köttbitarna, exempelviss ytterlår av vildsvin eller en rådjurskank?

Hur är tillgängligheten på puckar nuförtiden? Har hört lite till och från att de ska vara slut hos återförsäljare och hur kommer det att se ut i framtiden. Jag vill ju inte gärna ha en rök som står och skräpar på tomten och inte går att använda därför att puckarna inte säljs längre.

//Mattias

2

*Jag planerar att ha en sommarbjudning för min umgängeskrets, då jag inte kommer fira midsommar med dem.

* Jag vill inte servera traditionell midsommar buffé i och med närheten till midsommarafton.

* Jag vill ändå att maten ska ha "Sommar" över sig utan att ligga för nära just midsommarmat

*Kräftskiva har vi i Augusti så inga räkor eller kräftor

Från början hade jag tänkt ha Musselplock med Västerbottenpaj som huvudrätt men en av vännerna är gravid och en annan ammar. De flesta musselrecept som jag funnit innebär att musslorna skall kokas i vin, hur funkar det med gravidet och amning? Är det någon som har något beprövat recept på musslor utan vin som fungerar?

Eller ska man tänka om helt? Någon som har nått annat förslag på en huvudrätt som passar att möta sommaren till?

//Mattias

3
Köksredskap, utrustning och maskiner / Rengöra saftsil
« skrivet: 2011-03-21 10:54 »
Hur rengör ni era saftsilar i tyg?

//Mattias

4
Allt om knivar & skärbrädor / Knivteknik
« skrivet: 2009-08-16 16:05 »
Det börjar bli dags att ta tag i knivkunskaperna lite. Dom är skrämmande dåliga. Grunden i vanlig snabbskärning har jag redan fått, klon, tummen och den tryckande handledsrörelsen. Men så fort jag skall skiva säg till exempel lök så sprutar grönsakerna åt alla möjliga håll. Därför hade jag tänkt att inföskaffa en bättre kniv. Min nuvarande är en Hackman. Hur som helst tips på knivar modeller, samt teknik är mycket tacksamt. Prisklassen kan vara någonstans mellan 500-1200:-

//Mattias

5
Fikabröd, efterrätter och godis / Toppa Pannacotta
« skrivet: 2009-05-22 12:44 »
Ofta serverar resturanger pannacotta med någon god creme ovanpå. Någon som har något tips på en god topping till en pannacotta?

//Mattias

6
Maträtter, recept, tillagning / 4,5 liter mjölk över.
« skrivet: 2009-04-26 15:09 »
Jag har 4,5 liter mjölk som går ut i dagarna. Någon som har nått förslag vad jag kan göra med den?

//Mattias

7
Ofta hör man whiskey fanatiker propagera för gammal ordentlig whiskey. Enligt experterna skall smakerna framträda ur en lång och mogen lagring. Är jag den enda som inte köper detta? Jag tycker att ungwhiskey är den allra bästa. Ta två olika märken, så tycker jag oftast att den yngre smakar bättre.

Vad anser ni själva? Blir Whiskey bättre när den lagras?

//Mattias

8
Kaffe, the, läsk, juice, saft, öl, vin, whisky / Hpnotiq
« skrivet: 2009-01-17 20:27 »
Hpnotiq  (nr 788)
 
Land Frankrike
 
Distrikt Frankrike
 
Alkoholhalt 17,0 %
 
Färg Neonturkos färg.
 
Doft Fruktig doft med inslag av citrus och tropisk frukt. 
 
Smak Söt, mycket frisk smak med inslag av mandarin och tropisk frukt.
 
Användning Serveras kyld som drinkingrediens.

Källa: Systembolaget. Pris: 199:-

Jag brukar inte vara överdrivet förtjust i frukt och bärlikörer men detta var en höjdare. Lagom sött med mer åt det syrliga hållet. Citrus smakerna slog bra igenom framförallt var mandarin väldigt tydlig, vilket gav den en härlig twist. Smaken är inte helt olika Gin and Tonic med en lite mildare bitterhet. Likören kommer nog vara väldigt tacksam att använda till sommriga drinkar, dels pga av färgen (turkos) och dels för att smaken är fräsch och somrig. Nu under vintern njuter jag av den som ren.

//Mattias

9
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / Basturök
« skrivet: 2009-01-14 14:11 »
Ute på tomten står en gammal basturök som en gång i tiden varit kopplat till ett charkeri här i huset. Jag har som målsättning att få igång den till våren. Nu undrar jag hur man röker i en sådan. Information som jag hittat säger att basturökning bör ske i högtemperatur omkring 80grader i flera timmar. Oj då, jag har testat och eldat i botten av röken men jag tyckte mig aldrig komma upp i några 80grader. Jag måste göra något fel. Skall man elda direkt på botten eller bör man lägga in en tunna som man eldar i röken? Alla tips angående den här spännande rökformen mottages med glädje!

//Mattias

10
Maträtter, recept, tillagning / Ostar sökes
« skrivet: 2009-01-14 13:58 »
Jag letar efter namnet på två stycken ostar. Bägge två träffade jag på vid min resa på Azorerna. 

Den första är en Soft-cheese med rätt så neutral smak. Den lades på vitt bröd och sedan hälde man en röd stark chiliaktig sås över osten och brödet. Serverades som förrätt på alla resturanger. Osten verkade vara väldigt vanlig där nere. Jag tror att den heter : Requijado eller något liknande. Om någon vet något om såsen man har på vore det också tacksamt.

Den andra är lite svårare. Det är en chevre ost som säljs på Azorerna, men tillvärkas på det portugisiska fastlandet. Inslaget i ett vitt papper med en get på under geten så står det chevre. Osten har en väldig framträdande salt smak. Jag tror inte den är någon delikatessost då den var rätt så billig och vanlig i deras supermarket.

//Mattias

11
Maträtter, recept, tillagning / Sutare och Braxen
« skrivet: 2009-01-14 13:34 »
Sutare är en vanlig insjöfisk. Här i Sverige rynkar man på näsan åt den. Har aldrig hört någon som ätit den och fisken ser bra slemmig ut. Däremot så vet jag att i Polen anses den som en delikatess och äts här i Sveriga av många invandrande polacker. Då jag har mitt eget lilla mat moto: Provsmacka eller håll käft är jag lite nyfiken att pröva på denna gastronamiska upplevelse. Dessutom har jag mina misstankar om att anledningen till att fisken inte har blivit någon sensation i Sverige är att det återfinns enbart i insjöar vilket gör att den är ointressant ur kommerciell synpungt. Däför finns den inte hos fiskhandlar = Går inte att få tag på. Jag har däremot inte en aning om var jag ska börja smak mässigt eller hur den skall tillagas. Någon som har några erfarenheter eller kanske rent av tillagat sutare?

Braxen. Är en annan fiskart som jag är nyfiken på. Vad jag förstått så var den populär i dom gammelsvenska hushållen men minskade när det kommerciella fisket tog fart. Skulle vara kul att provsmaka. Någon som har några erfarenhetr här på området?

//Mattias

 

Sidor: [1]
- Annonser -