En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ayhan

Sidor: [1]
1
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Edgepal Chef
« skrivet: 2010-08-01 12:05 »
Har du pratat med han som gjort den om ditt problem? Jag har också en edgepal chef och när jag skaffa det grövre brynet så fick jag helt plötsligt en vass kniv. Jag har en helgjutetn global som jag aldrig varit riktigt nöjd med men nu när jag slipade om den till 20 graders vinkel så blev det en riktigt fin kniv. Jag har helt plötsligt börjat lära mig lite om knivar och förstå att det är exaktheten man betalar för.

Det enda problemet jag haft  är att slipa smala filéknivar. Men det problemet löser man säkert snart. För supporten av han som gjort systemet är väldigt bra. Han är beredd att fixa de problem man har på direkten.

2
Maträtter, recept, tillagning / SV: öl i maten
« skrivet: 2010-08-01 01:47 »
Choklad till kött är en ganska klassisk kombo,
men vad för kulör är du ute efter och vilka mer tillbehör ska du ha.

3
Maträtter, recept, tillagning / SV: öl i maten
« skrivet: 2010-08-01 00:33 »

håller på att fundera ut ett bra recept på en ölgele som passar till stekar mm ...

behöver ha en krafrtig aromatisk öl sen en bra smaklös färäme som ger gelen lite färg tänker på morot som bas ..Testa med någonslags porter, choklad öl, eller någon fatlagrad öl.
Varför vill du inte ha gelen brun? och morot är väl ganska smakfull och inte så bra färggivare?
Köp färg.

4
I Stockholm är det ofta svårt att hitta produkter av högkvalitet från mellanöstern. Det finns ingen yoghurt värt namnet. Ok två undantag Arlas naturella men lite för lös och nibbles yoghurt men det är alldeles för lös. Nibbles smak är dock det närmsta jag har smakat på medelhavsinpsirerad yoghurt. Den som säljs som turkisk och grekisk som ska vara gjort i sverige smakar inte som den typ av yoghurt den påstår sig smaka som. Jag fattar fortfarande inte hur man låter sig gå på den här typen av felaktighet. Den som säljs ifrån dodoni eller vad det nu är för grekisk märke är ok.

Köper man andra produkter råkar man ofta utför att de är bombaderade med socker.
Eller bara dålig kvalitet. 
Det finns undantag , Munirs livs i Skärholmen har god kvalitet på sina egenförpackade produkter, typ bulgur.
Så klart finns Hötorgshallen där säljer de bra utländska produkter som parmesan t ex
Omni food

I stockholm är det svårt att hitta bra Sherryvinäger till och med.5
Maträtter, recept, tillagning / SV: öl i maten
« skrivet: 2010-07-31 16:22 »
En liten enkel  grund man kan jobba runt till lite vad som helst. Jag brukar spruta in denna vätska i helstekt kyckling.


Confitera kycklingvingar och sivribiber aka turkisk peppar/ pimento padron (spansk variant) i smör och sedan häll ner oppigårds amarillo eller någon annan öl med tydlig amarillo smak, helst bara den sorten humle.
Låt sjuda på mycket svag värme och sedan sila.


6
Sjukt intressant med tryckimpreneringen.Har något labbat med detta än? Men man ska fråga sig varför över huvudtaget marinera. De gånger man använder bra kvalitet då märks det och alla undrar vad man haft i. Säger man kvalitet säger de flesta aha. Jag brukar dock injicera smaksatt fett i kött och det ger oftast det man associerar marinering med. Grill kyckling t ex och sedan injicera den med smör som confiterat kycklinvingspettsarna.


7
Råvaror, halvfabrikat / Karragenan -var finns det att köpa?
« skrivet: 2010-03-05 15:50 »

Jag undrar om någon vet var man kna köpa karragenan i sverige eller beställa från utlandet.
Dessutom hur mer stabliserande är agar agar jämfört med karragenan.


8
Medieavdelning / SV: Bra vegetarisk eller vegansk kokbok?
« skrivet: 2010-03-05 15:46 »
Min nya favorit vegan kokbok heter great chefs cook vegan samanställd av linda long.
Det är finare matlagning endel molekylärt. Otroligt kul om man är duktig på mat och tröttnat på att vegan är lika med jordnära.

Sinfully vegan av Lois dieterly är en bra dessert bok.

9

Ok, ingen verkar ge ett tydligare svar än jag själv givit.
Men ingen som kan det med temperaturer lite närmare.

Alltså Mailardreaktionen är den närmsta förklaringen. (det sker smakförbättring och en brunfärgning när kolhydrater och protein finns närvarande)

Men har fettlösliga vitaminer alls något med detta att göra. (struntar i om man mister något näringsvärde i denna diskussion)


10
tack krista.

Vet du hur det är med temperaturer vad det gäller fettlösliga ämnen?


11
Råvaror, halvfabrikat / senapsfrö
« skrivet: 2010-01-14 19:25 »

Undrar lite om senapsfrö.
Jag har fått höra att man ska rosta senapsfrö innan användning i varmrätter. Stämmer detta?

Undrar dessutom hur många sorter det finns. Jag känner till svart, brun och gul. En vän har nämnt vit, om den finns var kan man köpa den då.
Jag bor i stockholmsområdet

12

Jag kollade lite mer om mailardreaktionen och såg att det dessutom gäller socker. Jag hade fått för mig att det bara gällde protein av en dum anledning.
Så när det överstiger 80 grader så förändras livsmedlet.
Det är alltså det som gör att nötter får en tydligare smak.

men vet någon var den ultimata temperaturen är att få ut smak på nötter? eller när man rostar tomatpurén?


13
Vetgirig, frågelåda / beskt-bittert
« skrivet: 2010-01-14 12:03 »

Är orden beskt och bittert samma sak. De beskriver ju samma smakämnen men används lite olika. Bittert uppfattar jag mer som inte alls bra att äta i stora mängder så som bittermandel.  Det jag som gjort mig lite för är när man i öl säger att det är mycket beska och kunde lika gärna säga bittert men när man ska prata beska spritsorter säger bitter och ej besksprit.
Det skulle vara lite fint att få begreppen utredda.

14


Jag och några vänner har diskuterat mycket över vad som skrivs i kokböcker. Oftast så skriver de att man kan göra vissa saker för att uppnå mer smak men man får nästa aldrig redan på varför. Vårt senaste undran är där det i ett recept står att man kan upphetta tomatpuré i olja för att uppnå mer smak. Det som jag undrar är vad är det som gör att det blir mer smak av det. Har det med att kolhydraterna ska värmas över en viss temperatur, eller för att det hettas upp i fett först.Sidor: [1]
- Annonser -