En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - webguide

Sidor: [1] 2 3 ... 54
1
Jag har väldigt mycket äpplen o päron och tänkte koka marmelad och mos. Någon som vet om det går att koka utan att skala frukterna eller om det inte blir gott?

Heston Blumenthal kokar med potatisskalet när han gör potatispurré för att få mer potatissmak på den... Samma sak gäller nog t.ex. äpplen.

2
Dieter, kostråd & hälsokost / SV: Alkohol orsakar cancer
« skrivet: 2018-08-28 10:28 »
Som allt annat handlar det om dos-respons.
Håller man sig till rekommendationerna, så är sannolikheten att den har en negativ effekt väldigt liten. 

Länk till ett inlägg som kommenterar senaste rapporten:
https://medium.com/wintoncentre/the-risks-of-alcohol-again-2ae8cb006a4a

Håller man sig till rekommendationerna så får man ändå skadeverkningar...

3
Allt om grillning & BBQ / SV: Fläskkött 63 grader
« skrivet: 2018-08-24 11:54 »
Var kan man läsa om 60 grader och fläskkött hos livsmedelsverket?

Det man bör tänka på är att ju lägre i temperatur man går, desto viktigare blir det att termometern verkligen visar rätt och att man mäter på rätt ställe...

De har ändrat om på siten så jag hittar det inte.
Det är ingen fara, så exakt är det inte och dessutom kan man ju sejfa genom att köra köttet längre.

Här är tabeller från Australiens motsvarighet, tjockleken på köttet avgör tiden.
Kolla sidorna 10, 11 och 12
http://www.foodauthority.nsw.gov.au/_Documents/scienceandtechnical/sous_vide_food_safey_precautions.pdf

4
Allt om grillning & BBQ / SV: Fläskkött 63 grader
« skrivet: 2018-08-23 10:25 »
Om du kör fläsk i 60 grader i 1 timma så räknas det som sterilt. Det är godkännt av livsmedelsverket.

5
Dieter, kostråd & hälsokost / SV: Alkohol orsakar cancer
« skrivet: 2018-08-13 12:42 »
Jo, alkohol är verkligen inte nyttigt att hälla i sig, det slår de mesta i drogväg vad det gäller skador på kroppen.

6
Maträtter, recept, tillagning / SV: Matambre a la pizza
« skrivet: 2018-07-25 11:52 »
Det där är nog gott att göra på Secreto!

7
Råvaror, halvfabrikat / SV: Tryffel för nybörjare
« skrivet: 2018-07-03 09:44 »
Hej
Jag tror jag har hittat vit tryffel på min tomt.
Vart vänder jag mig för att få den kontrollerad?
den är vit på utsidan och svart inuti
mvh
irene Söderman

Det kan nog vara en tryffel, men inte "vit tryffel" (som Albatryffel, den växer nog inte här och den är inte svart inuti), lukta på den så känenr du ju om den är bra.

8
Maträtter, recept, tillagning / SV: Texturas
« skrivet: 2018-07-02 08:11 »
Hej!

Har precis börjat experimentera med texturer och då med särskild fokus på ”spherification”. Första försöken har gått från ”inte så bra” till ”jättedåligt”...

Försöken med att ha sodium alginate i vätskan som det ska göras pärlor av och calcium lactate i vattenbadet är väl de som har gått bäst förutom att pärlorna blir genomhårda. Att göra tvärtom med alginatet i vattenbadet och calcium lactatet i pärlingsvätskan blev katastrof. Misstänker att de inte fungerar med kranvatten utan att jag måste köpa batterivatten/destillerat vatten innan jag blandar i alginatet.

Tack för tipset ang. att göra pärlor av ämnen med redan mycket kalcium
i! Kommer att prövas!

Jo det går bra att köra med kranvatten. Kan du beskriva exakt hur du gör, ingredienser, mängd etc. etc.

9
Maträtter, recept, tillagning / SV: Risotto alla milanese
« skrivet: 2018-06-04 06:11 »
Man sköljer väl annars ris ibland just för att skölja bort stärkelse.
Ja, men wftersom man inte gör sig av med sköljvattnet när man gör Risotto så kommer stärkelsen att vara kvar i risotton.

Här är ett intressant avsnitt om Risotto från Heston Blumenthals program "in the search of perfection": https://www.dailymotion.com/video/xndw20

10
Maträtter, recept, tillagning / SV: Risotto alla milanese
« skrivet: 2018-05-28 11:37 »
Här finns en del bra information om Risotto: https://www.finedininglovers.com/stories/what-is-risotto-italian/
Om du förutom att läsa artiklen söker på siten så kommer du att hitta bra recept också. ... såhär alltså: https://www.finedininglovers.com/search-box/?risotto

11
Gör en massa vitlökssmör eller vitlöksolja... Mycket Tzatsiki är ju trevligt att ha också.

12
Må så vara att Tjusiga Bageriet skummar grädden o tar ut ett kilopris för bröden som är 10 ggr råvarans pris. Men folk som inte har råd/tid/lust/fallenhet för att baka själva är ju ändå tvingade att köpa hutlöst dyra butiksbröd (om dom inte går till Lidl) ;)

Det konstiga är att när Brödinstitutet (på 70-talet) gömde sig bakom Socialstyrelsen o rekommenderade oss att äta 6-8 skivor bröd/dag sänktes inte priset på bröd. Här snackar man bara piska, ingen morot. Och svenska folket protesterade så klart inte utan bara lydde o tuggade i sig det fortfarande dyra brödet.

Ingen är tvungen att köpa bröd och om det skulle vara så att hela ens ekonomi faller med att man köper bröd så får man ju avstå från att äta bröd helt enkelt. Om det handlar om att inte har tid eller lust att baka själv, så kan man ju verkligen inte ha några åsikter, om man vill äta bröd men inte baka själv så får man ju köpa till det pris som finns.

13
Äh, jag tror inte ett ögonblick på att bagerierna "måste" ta ut så ohemult mycket för sina limpor. Men det är en nördstämpel ;) på typ surdegsbröd som gör att man kan höja priserna.

Hur kan det vara så billigt med bröd i andra länder? Redan på Lidl här i Sverige kostar ju bröden nästan ingenting ???

Nä det stämmer att det är bra påslag... Men hutlöst vet jag inte, jag tycker inte att man kan säga hutlöst eftersom man inte måste köpa det. Det är ju fritt upp till vem som helst att sätta ett pris på något och om det finns kunder som är villiga att betala det priset så är det ju helt ok.

I Frankrike regleras brödpriset av staten (vet inte om det gäller allt bröd eller bara Baguetter) och det finns nog liknande regler i andra länder. Sen är bagerikulturen starkare i många länder än i Sverige och med mer konkurrens sjunker också priset.

14
Jag tycker inte att man ska underskatta den ekonomiska sidan; en påse mjöl kostar 10:- o ett butiksbröd 25:- Sanslöst! Som sovel gör man "lättsmör"=halva priset av Bregott. Man lagrar en 39 kronors-ost ett år o vips blir den värd en hundralapp. Julskinkor för 29:-/kg varmröks o blir prisvärt både som pålägg o middagsmat osv, osv Sätter man det här i system blir det en bra slant till slut.
Sen är det inte fel att få känna sig duktig. Jag är inte världens vackraste o jag är inte världens intelligentaste men jag är en hejare på att trolla i köket  ;D

Det är klart att det blir billigare att baka själv, men jag tycker att det blir lite fel att säga hutlöst om priset på butiksbröd (eller bageribröd som kan kosta bortåt 70 sek/kg och ibland mer). Om man kallar de priserna för hutlösa så får man nog tänka efter lite. För om priserna skulle ligga i paritet med vad det kostar att baka själv så skulle ingen kunna tillverka bröd eftersom det inte skulle vara lönsamt, det skulle innebära konkurs för den som försökte sig på det.

15
När det gäller bröd så tycker jag sällan att det är godare med hembakt (oavsett vem som bakar det), butiks- eller bageribakat smakar oftast bättre tycker jag. Jag tror att det har med ugnen att göra. Hembakat bröd får lätt en dammig smak som jag inte tycker man får i kommersiellt bröd (och ja jag menar allt från ultramegasupersurdegsbrö dfrån värstingekologiskabagare till superfabriksproducerat). :)

16
Vetgirig, frågelåda / SV: Att tina djupfryst - hur?
« skrivet: 2018-04-20 09:21 »
Anledningen till att inte tina i varm atmosfär, t.ex. i rumstemperatur eller i jummet vatten är att då kommer livsmedlet att befinna sig relativt lång tid i det temperaturspann som är gynnsamt för bakterietillväxt. Om man tinar i varm atmosfär så skall livsmedlet tillagas så snabbt som möjligt efter att det har tinats. När det gäller sous vide så går det bra att lägga det frysta livsmedlet direkt i vattenbadet.

Om man tinar i kallt vatten eller i kylskåp (vid 4-5 grader C eller lägre) så kommer livsmedlet aldrig upp i den temperaturzon där risken för bakteriertillväxt är som störst. Det är orsaken till att man tinar livsmedel långsamt.

17
Informationen om att man steker i återanvänd frityrolja har jag fått av en kock som jobbar på kinakrog. Detta efter mycket om och men.
Man smaksätter ibland med sesamolja men man steker inte i den. Den ger vissa rätter en något nötig smak.

Jo då man steker i sesamolja, man måste bara vara försiktig med hur man gör det. Att använda gammal frittyrolja, well, de felsta svenska kinakrogar är knappast kända för sin höga kompetens inom matlagning. Att använda nått som eventuellt är direkt farligt för gästen är väl inte en smart köksteknik. Jag tror inte heller att det är smaken av gammal frittyrolja man är ute efter när man vill hitta "den där speciella kinamatssmaken".

18
Har forskat angående denna sås i 30 år! När jag frågar på kinakrogarna runt om i landet blir många servitriser förvånansvärt nervösa och ger undvikande svar. Detta är känsligt! på en krog där man fräste köttet i en wok medan man såg på använde kocken en olja (enbart) Detta gav den karaktäristiska smaken. Jag frågade vad detta var för olja. Han svarade att detta fick han inte tala om??? Efter 30 år har jag kommit fram till:
Soja, ostronsås,buljong. Jag har även fått insidertips om att man använder gammal återanvänd frityrolja att steka i.
Detta kan förklara att man inte vill avslöja det tvivelaktiga att använda alltför gammal olja.

Det finns inga "hemligheter" med något sådant, jag är inte helt med på vad det är ni letar efter men det lär finnas mängder (verkligen mängder) med youtubeklipp, receptsiter osv med alla möjliga varianter på wooksåser för alla smaker och varianter.

Vanligt är att man steker i sesamolja, gammal olja lär de inte använda för det ger varken god smak eller doft + att det inte är särskilt hälsosamt att äta.

19
Konsumentfrågor / SV: Jag vill ha mer info i streckkoden!
« skrivet: 2018-04-08 09:09 »
Nu har det hänt igen. Var i butiken och blev sugen på hamburgare, grabbade tag i en högrevsbit, betalade och körde hem. När sen kassen packas upp inser jag att högreven var bäst före igår! Tillbaka till butiken för att reklamera men nu hade suget efter hamburgare försvunnit. Det fick bli grillad korv istället, det låg några hemstoppade i frysen ;)

Borde man inte kunna få in sista försäljningsdag i streckkoden, som då larmar när kassören blippar den?

Det skulle ju gå, men då skulle man vara tungen att ändra hela standarden. Däremot jobbar ju ett par företag på "intelligenta" prislappar/märkningar som själva känner av det och meddelar hur det ligger till t.ex. genom att ändra färg och visa en text.

20
Eftersom du har packat om den så finns det risk för bakterietillväxt. Men 1 vecka vid +4 grader kanske är säkert.

Sidor: [1] 2 3 ... 54
- Annonser -