En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - lmannheimer

Sidor: [1]
1
Vettiga priser är väl just problemet i Sverige när det gäller mason jars. Finns att köpa på en del ställen, t ex här (http://klaraform.se/mason-jars-och-mjolkflaskor/) och här (http://www.leilasgeneralstore.com/sv/articles/2.38.2758/ball-widemouth-047-liter), men billigt är det verkligen inte.

Visst borde det finnas några bra svenska motsvarigheter, men jag har tyvärr dålig koll på vad det skulle vara. Men det används absolut glasburkar inom sous vide-matlagning, till exempel i det här receptet på Crème Brûlée: http://www.chefsteps.com/activities/creme-brulee.

2
Matbröd / SV: Var hitta vört?
« skrivet: 2014-12-21 17:27 »
Jag utgick också ifrån Martin Johanssons recept på vörtbröd, fast från ett något nyare blogginlägg: http://paindemartin.se/2012/12/lucka-7-julens-viktigaste-brod/

Jag hittade flytande vörtextrakt på Cajsa Warg på Renstiernas gata i Stockholm, de hade mängder kvar när jag var där för någon vecka sedan.

Hittar man inte vörtextrakt finns det också flera alternativ, bland annat:
  • Byta ut vattnet i degen till julmust och öl.
  • Koka ner svagdricka/öl
  • Köpa färdig vörtmix (finns flera olika märken)

3
Nu har jag i alla fall pytsat ihop en hemgjord glögg utifrån recept lite här och där. En dags framförhållning behövs men arbetsinsatsen är mycket liten. Gott blir det också!

http://matfrosseri.se/recept/hemgjord-glogg-med-sprit

4
Haha, just precis! Ett lock är verkligen bra att ha tillgängligt.

5
Ett bra tips är att fritera i en wokpanna (om man har en). Formen gör att man inte behöver använda lika mycket olja.

6
Jag har vid flera tillfällen gjort mor och dotter Anna och Fanny Bergenströms glögg med portvin. Den är suveränt god.
Den hittar du här: http://www.recept.nu/anna_och_fanny_bergenstrom/varma_drycker/alkohol/farfars_portvinsglogg/

Jag kommer också att lägga upp ett rom-baserat recept på min blogg inom den närmsta veckan, så håll utkik. Kan återkomma när det är klart. :)

7
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Nån som testat Knivbrev?
« skrivet: 2014-10-30 23:59 »
Jag provade också Knivbrev för första gången nyligen. Det fungerade väldigt smidigt och knivarna blev rejält vassa, vilket i och för sig är det minsta man kan begära.  :D

Priserna varierar beroende på hur många knivar du har och hur ofta du vill ha dem slipade. Det finns betydligt billigare alternativ, men att Knivbrev är dominerande på marknaden beror nog på att de är överlägsna på att marknadsföra en produkt som är enkel att använda.

Men priserna lär gå ner om andra förstår hur man lockar kunder.

8
Allt om sous vide / SV: Bra cirkulator till rimligt pris!
« skrivet: 2014-10-10 19:21 »
Jag har den första modellen från Anova, och har beställt deras nästkommande modell också. Den borde dyka upp under de närmsta veckorna.

Det blir så klart lite dyrare än 199 dollar med frakt osv, men att man kan köpa cirkulatorer för sammanlagt under 2 000 kr känns ändå väldigt prisvärt, vill jag påstå.

Utan att ha testat de andra i samma prisklass (Sansaire, Nomiku) kan jag bara säga att jag är mäkta imponerad av Anovan. Den första modellen har visserligen en jobbig begränsning vilket är att kärlen man tillagar i måste vara nästan 20 cm höga. Det problemet har de dock löst till den nya modellen, där man kan reglera fästanordningen.
Den nya kan man dessutom styra via en app på telefonen.  :o

9
Låter ändå som att du verkar ganska nöjd med MCM5540. :)

Att lite fastnar på sidorna tror jag är gemensamt för de allra flesta matberedarna. Men en bra slickepott/degskrapa löser det mesta.

10
Köksredskap, utrustning och maskiner / SV: Soppamaskin
« skrivet: 2014-10-10 18:12 »
Ja, drömma kan man ju.  ;) Creative-maskinen skulle förmodligen innebära att jag aldrig lämnade hemmet(köket). Till och med glass kan man alltså göra med den. Jojo.  ::)

11
Köksredskap, utrustning och maskiner / SV: Soppamaskin
« skrivet: 2014-10-09 18:33 »
Ja jäklar, Hotmix Gastro ser riktigt fräsig ut. Liknar Pacojet i designen, är det samma företag bakom?

12
Hellre mer kraft än många tillbehör, tycker jag personligen. Det är så sällan, i alla fall för min del, som tillbehören kommer till användning ändå. Hellre stark motor och vassa blad än juicepressar, köttkvarnar och allt som kan ingå.

Själv satsade jag stort, på en Magimix 5200XL. Jag är medveten om att den är i dyraste laget men som investering tror jag ändå att den vinner i längden. Som matberedare är den magnifik och tanken är att den ska vara kvar i mitt kök i många decennier.

Å andra sidan är det som du skriver, många gillar Bosch och jag tror säkerligen att båda maskinerna duger alldeles ypperligt för de flesta. Chokladbollsdegar lär de nog fixa båda två, däremot blir det vanskligare med tunga bröddegar.

13
Medieavdelning / SV: Svenska matbloggar
« skrivet: 2014-10-07 21:47 »
Matfrosseri är min nystartade blogg med matnyheter, köksknep, recept, recensioner och kanske ett och annat recept från Finland:

http://matfrosseri.se

14
Maträtter, recept, tillagning / SV: Kalakukko
« skrivet: 2014-10-07 20:19 »
Haha, vilken fantastisk tråd!

Jag har precis startat upp en blogg där jag bland annat vill lyfta upp just finländsk mat i allmänhet och karelsk mat i synnerhet (eftersom jag vill göra mamma stolt).
I mitt inledande inlägg om finländsk mat (http://matfrosseri.se/recept/finland-varldens-samsta-matland) konstaterade jag underhållande nog att just kalakukko hörde till sakerna jag INTE var särskilt sugen på att testa.

Men jag får väl helt enkelt ompröva det. Ser ju kul ut!

15
Köksredskap, utrustning och maskiner / SV: Soppamaskin
« skrivet: 2014-10-07 19:42 »
Märkligt, vad är det för något?
En superbudgetvariant av Thermomix?

16
Råvaror, halvfabrikat / SV: Hästkött
« skrivet: 2014-09-22 23:17 »
Bar Central på Skånegatan i Stockholm serverar de hästtartar. Testade den häromdagen - mycket, mycket gott. Serveras med mögelost, hasselnötter och inkokt päron.
Rekommenderas om man är i krokarna. Gärna med ett glas palinka furmint till.

Sidor: [1]
- Annonser -