En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Gotish

Sidor: [1] 2 3 ... 7
1

För 3-4 år sedan började jag upptäcka de nya Bradley Smoker produkterna som började komma in på marknaden. Ett par år har gått nu och jag är lite nyfiken på vad ni som köpte dom tycker och hur de har hållit ihop? Går i köpetankarna och väger fördelen med en Bradley Smoker mot hemmabyggen.

Jag röker mycket fisk, vilt, korv och både kall och varmröker. Det jag är mest nyfiken på är ifall Bradley´n har tillräckligt med "kraft" för att varmröka de lite tyngre köttbitarna, exempelviss ytterlår av vildsvin eller en rådjurskank?

Hur är tillgängligheten på puckar nuförtiden? Har hört lite till och från att de ska vara slut hos återförsäljare och hur kommer det att se ut i framtiden. Jag vill ju inte gärna ha en rök som står och skräpar på tomten och inte går att använda därför att puckarna inte säljs längre.

//Mattias

2
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Laxkorv
« skrivet: 2013-04-18 17:31 »
Känns som om det borde bli torrt? Vanlig korv har ju oftast en hög andel späck i korvsmeten. Tror man behöver ha till någon form av fett för att inte korven ska bli för mager och sträv. Ister/Ost brukar man ha i köttkorvar men med laxkorv!?

3
Jag brukar bara göra min med äggula och socker, som jag sedan spetsar men en blended whiskey. Funkar bra :-)

4
Maträtter, recept, tillagning / SV: gelé av päronsaft?
« skrivet: 2011-06-03 13:04 »
Är det bara saften hon tål eller tål hon päron också? I såna fall funkar ju alla sorters päronpaj med laktosfri vaniljsås. Inkokta päron är ju också ett förslag.

Måste efterätten innehålla frukt? Det finns ju många desserter som inte har med frukt. Är hon allegisk mot citrusfrukter också? Annar kan du ju ta en titt på den här: http://www.recept.nu/1.232211/recept.nu_redaktionen/efterratter_godis/efterratter_godis/laktosfri_chokladtarta_med_citruskram och bytt ut vinbären mot annan dekoration. Annars gör bara botten och bytt till smör/kola/choklad kräm istället och marmeladen mot något gott och klettigt emellan.

//Mattias

5

*Jag planerar att ha en sommarbjudning för min umgängeskrets, då jag inte kommer fira midsommar med dem.

* Jag vill inte servera traditionell midsommar buffé i och med närheten till midsommarafton.

* Jag vill ändå att maten ska ha "Sommar" över sig utan att ligga för nära just midsommarmat

*Kräftskiva har vi i Augusti så inga räkor eller kräftor

Från början hade jag tänkt ha Musselplock med Västerbottenpaj som huvudrätt men en av vännerna är gravid och en annan ammar. De flesta musselrecept som jag funnit innebär att musslorna skall kokas i vin, hur funkar det med gravidet och amning? Är det någon som har något beprövat recept på musslor utan vin som fungerar?

Eller ska man tänka om helt? Någon som har nått annat förslag på en huvudrätt som passar att möta sommaren till?

//Mattias

6
Köksredskap, utrustning och maskiner / Rengöra saftsil
« skrivet: 2011-03-21 10:54 »
Hur rengör ni era saftsilar i tyg?

//Mattias

9
Maträtter, recept, tillagning / SV: Gädda - recept önskas
« skrivet: 2010-02-27 14:17 »

Som inbiten sportfiskare gillar jag att ta till vara på det man får upp, i alla fall någon enstaka fisk hit och dit. I vanliga fall gillar jag fisk men gädda har jag väldigt svårt med. Jag har prövat gäddbullar och ugnstekt gädda. Inget föll mig i smaken, jag tycker att fisksmaken är för påträngande. Enligt vad jag har hört så skall gädda vara bäst när den är runt kilot i storlek, någon som kan bekräfta detta? Nu letar jag alltså efter ett nytt recept på gädda som jag kan föra in i min receptsamling. Några förslag?

//Mattias.

10
Råvaror, halvfabrikat / SV: Köpa kött direkt från bonden
« skrivet: 2010-02-27 10:34 »
Citera
Uppskrämd vet jag inte, men vi är idag vana vid att ha lite svängrum med säkerheten, och jag tror inte att alla har klart för sig hur farligt kött kan vara. Kött skördade många liv innan vi lärde oss allt om patogenerna.

Självklart är det härligt med nyslaktat kött! Fast jag vill nog se hur slakten går till.
Har alla bönder verkligen klart för sig hur man ska hantera t ex inälvor? För jag antar att man inte knider in köttet med salpeter och koksalt som man gjorde förr i tiden. 

Visst! Kylskåpet är en välsignelse, och så länge tillagningen är tillräcklig så är det ju i regel inga problem. Frågan är hur man hanterar resterna?

Att frysa ner köttet är ju en bra förvaring, men då tycker jag nog att man har tappat poängen, eftersom man till stor del förstör strukturerna i köttet. Modifierad atmosfär är en tät förpackning fylld med koldioxid, så att bakterierna inte ska kunna tillväxa lika fort. På så sätt tål köttet bättre ett avbrott i kylkedjan.

Mjao, ni har båda rätt. Hemslakten i sig själv är ju inte lika hygienisk som butiksköpt kött och kommer aldrig att bli. Det faktum kommer man aldrig ifrån. Å andra sidan är det en avvägningsfråga. Jag tycker den intressanta frågeställningen är: "är hemslaktat kött tillräckligt ohygiensikt för att butikskött skall vara att föredra"? Egentligen är hemslaktat kött inte alls så farligt, bara inte lika sterilt som kött i butik. Om man verkligen vill reda i ohygien med kötthantering skall man titta på kötthanteringen vid viltkött. Först här anser jag  att man kan börja bekymmra sig för ohygien och otjänligt kött. Min egen erfarenhet är att även om jag har ett rådjur i kylen som har tillvaratagits på ett klassiskt vi (skjuten på en åker, släpad i lera några hundra meter, lastad i en skuffen på en bil, hängmörad i ladugårn, flådd med jaktkniven och putsad på de sista hårbitarna vid styckningen på bänken i källarn) så håller det högre klass i mina ögon än butikskött.

För övrigt visade en undersökning att en tredjedel av det svenska viltköttet hos svenska jägare var otjänligt som föda enligt livsmedeslverket standard. Ändå har jag alldrig hört om någon som har fått matproblem, genom att äta viltköt. Det är inte bakterierna som är boven, det är skiten vi föder våra djur med som är ohälsosamt.

//Mattias

11
Konsumentfrågor / SV: Vad betyder gourmetmörad?
« skrivet: 2010-02-25 14:37 »
Citera
Där har du en bra poäng, men visst är det väl ändå en väldigt ful marknadsföring att använda gorumet som positivt förstärkningsord om en produkt som inte verkar vara "mörad" (vattnad) på något annat sätt än allt annat?

Klart det är, men det är ju marknadsföring. Det är lite som fällningar i fotboll, det är fult men det hör till sporten. Med rätt kunskap om köttet så går man inte in i de här fällorna.


12
Konsumentfrågor / SV: Vad betyder gourmetmörad?
« skrivet: 2010-02-24 16:14 »
Gourmet, Filé, Mörat, Delikatess etc är klassiska marknadsförings uttryck. Då vi i Sverige inte har några regler eller lagar för definationen av dessa ord kan företagen i princip applicera dem på vad som heslt så länge de kan motivera vad de betyder.
Det vill säga det finns inga regler för vad som är "Gourmet". Kronägg kan kalla sina ägg för "Gourmet ägg" och Sibylla sina varmkorvar för "Gourme korv". Alltså ett adjektiv som endast syftar till att ge produkten PR och inte att beskriva kvaliteén på maten. De flesta (mest troliga alla) styckare är överens om att hängmörat kött har bäst kvalité. Hängmörat kött kostar pengar, därför hittar man det inte i frysdisken på willy.

Inget att lägga vikt på, kommer alltid att finnas fusk i den branschen. Det man kan göra däremot är att lära sig vilka metoder som finns för mörning och kvalitets bedömning av kött. Till´det rekommenderar jag Jonas Borséns bok "Eat the meat" samt den här tråden:  :)  http://matforum.nu/index.php?topic=1653.0

//Mattias

13
Medieavdelning / Min nya blogg - Grytan och Skogen
« skrivet: 2010-02-24 14:41 »
Har precis startat upp en ny mat/jakt/fiske blogg som heter Grytan och Skogen. Den är lite torftig nu i början men jag hoppas få fart på den rätt så snart. Kolla in den och kommentera om ni vill.

http://grytanochskogen.blogspot.com/

//Mattias

14
1.Framför tvn en fredagkväll efterjobbet
2. Sommarutflykten
3. Efter brakmiddagen där en vanlig dessert är lite för mycket
4. Till tvkvällen med vänner
5. I olika desserter
6. Bästa drinkingrediensen om man vill ha något sött
7. Bästa presenten när man blir bjuden på middag.

Har motsatt problem med alla mina drycker i bardisken. De tar alltid slut  :o

//Mattias

15
Prova systembolagets importavdelning. Där kan du special beställa drycker som inte finns i deras sortiment.

För övrigt är det därför vi inte skall ha monopol på öl :-)

//Mattias

16
Råvaror, halvfabrikat / SV: Sichuan
« skrivet: 2010-02-24 14:23 »
Sichuan är en pepparsort gjord på blommor från olika träd ur "pepparträdsläktet" "Zanthoxylum" (vilket för övrigt är samma släkte som bonsaiträd). På kinesiska kallas dem hu?ji?o vilket bokstavligen betyder "blom peppar". Sichuan peppar är en av de mest  markanta kännetecknen för vad som kallas det Sichuanska köket. Sichuan är alltså en provins i Kina med ett eget säkrskilt kök där just den här pepparn har en betydande roll. Sichuanska kökets andra kännetecken är att de använder mycket konserverade råvaror, inlagda, rökta, saltade, och torkade. Framträdande kryddor är ingefära, stjärnanis, vitlök och sichuan pepparn förstås. Det Sichuanska köket är det kinesiska köket som använder mest biff, förmodligen på grund av en lång tradition av boskapskötsel.

Nu har jag inte prövat pepparn själv. Men smaken brukar beskrivas som lätt citronaktig  som skapar en liten dövhet i munnen. Alltså inte stark. Den brukar oftast användas tillsammans med stjärnanis och ingefära. Tydligen skall den göra sig bra med tillsammans med chilipeppar i olika kryddblandningar. Självka kännetecknet är dock den dövheten som kryddan framkallar i munnen. Oftast skall de stekas lite lätt innan de krossas i morteln.//Mattias, via engelska wikipedia.

17
Allt om knivar & skärbrädor / Knivteknik
« skrivet: 2009-08-16 16:05 »
Det börjar bli dags att ta tag i knivkunskaperna lite. Dom är skrämmande dåliga. Grunden i vanlig snabbskärning har jag redan fått, klon, tummen och den tryckande handledsrörelsen. Men så fort jag skall skiva säg till exempel lök så sprutar grönsakerna åt alla möjliga håll. Därför hade jag tänkt att inföskaffa en bättre kniv. Min nuvarande är en Hackman. Hur som helst tips på knivar modeller, samt teknik är mycket tacksamt. Prisklassen kan vara någonstans mellan 500-1200:-

//Mattias

18
Fikabröd, efterrätter och godis / Toppa Pannacotta
« skrivet: 2009-05-22 12:44 »
Ofta serverar resturanger pannacotta med någon god creme ovanpå. Någon som har något tips på en god topping till en pannacotta?

//Mattias

19
Konsumentfrågor / SV: All världens fisk innehåller plast
« skrivet: 2009-05-22 12:42 »
Tyvärr är det just det här som gör att jag reagerar. Genom okunskap förflyttas fokus från ett riktigt problem till ett fiktivt. Ett praktexempell är ditt argument om isbjörnarna. Isbjörnen är inte ensam om att hotas av PCB många andra arter belastas också av CPB via födo och andningsintag. Det är även cancerframkallande för människor. Däremot kommer det inte varken från luften eller plast utan från hydralolja, kylskå, kemiska sprayburkar etc.

Sedan förstår jag inte vad det har med plast att göra? PCB är förbjudet sedan 70-talet och används inte i plast tillvärkning idag.

Ditt argument om att all världens fisk innehåller plast är fortfarande obevisat.

Att vi männsikor har klantat till det stämmer, men det krävs att man har på fötterna för att uppmärksamma problemen annars är det lätt att fel problem lyfts fram.

//Mattias


20
Vetgirig, frågelåda / SV: Möglig mögelost
« skrivet: 2009-04-26 16:59 »
hmm en en snabb googling visar att du har rätt. Viker mig här.

//Mattias

Sidor: [1] 2 3 ... 7
- Annonser -