En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - kurt

Sidor: 1 ... 21 22 [23]
441
Nån som vet vilken slags olja som finns i tonfiskburkarna?

Abba har sina i solrosolja.

442
Medieavdelning / SV: Litteratur - både kockböcker och annat
« skrivet: 2007-11-04 10:06 »
Den skönlitterära författaren Barbara Kingsolver flyttade med sin familj från Tucson, Arizona till Appalacherna, för att under ett år leva på vad de själva kunde producera:

"ANIMAL, VEGETABLE, MIRACLE A Year of Food Life"

http://www.kingsolver.com/home/index.asp
http://www.nytimes.com/2007/05/11/books/11book.html?_r=1&ref=books&oref=slogin

443
Hon citerar bara vetenskapliga rapporter, det bör ju i alla fall vara bättre än den som bara fiskar inom ett litet område.

444
(Flyttade de intressanta OT-inläggen om matfettstillverkning i hemmet från Varför stänker det fett när man steker i olja men inte i smör?-tråden till egen tråd så att de går att hitta via vettig rubrik i framtiden.)

Kurt, Sweber: Vad är det för hållbarhet på hemgjort smör/margarin?

Anso: Om man gör egen ghee, vad gör man då med "restprodukterna"?


Det är samma hållbarhet som för smöret som det är gjort av

445
Allmänna diskussioner / SV: Vad gör grodan bland svampen?
« skrivet: 2007-10-27 08:26 »
Grodlår passar säkert bra till svamp, men då får man odla egna grodor och inte plocka vilda.

446
Eget bredbart margarin, med smörsmak gör lättast enligt:

"Tag ett halvt kilo smör  och låt det mjukna i rumstemperatur i en skål. Mät upp 2,5 deciliter majsolja eller solrosolja (neutral smak) eller olivolja (starkare smak). Blanda de bägge fetterna med en gaffel till en smidig konsistens, så har du ditt eget bredbara smörgåsfett. Lägg upp det färdiga smöret i en lerkruka eller annan fin smörbytta."

http://www.alternativ.nu/handbok/livsmedel/ost_margarin.html

447
Medieavdelning / SV: Svenska matbloggar
« skrivet: 2007-10-26 18:12 »
Det är ju aktuellt med jakt nu, och det kommer snart att vara aktuellt med slakt. Är det någon som sett en blogg (eller liknande medium) som beskriver slakt och styckning.? Det borde ju vara ett ämne som många saknar kunskap om, så det borde ju finnas intresse?

448
Konsumentfrågor / SV: Brist på kokkött?
« skrivet: 2007-10-26 13:30 »
Vart gör de av allt kokköttet? mal de ner allt till färs? Djuren kan ju rimligen inte bestå av 50%filé och 30% stek?

449
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=12113&epslanguage=SV


"Sojalecitin i margarin
Sojalecitin, E 322, används som emulgeringsmedel i de flesta margariner.
Det är ett ämne som gör att fett och vatten kan blandas.
Sojalecitin i sig är inget problem för den som är allergisk mot soja,
men i sojalecitin finns det oftast små rester av sojaprotein.
Dessa rester kan vara ett problem för den som är mycket allergisk.
I handeln finns det margarin utan sojalecitin."

450
Kurt: Du tänkte att det är mjölkproteinet som gör att det inte stänker om smöret? Men det stänker ju inte heller om margarin och där finns inget mjölkprotein..?

Roffekock: Jag känner inte till smörolja, men det låter läskigt att framställa olja ur smör, är det inte nån otäck kemisk process man använder för det? Men du menar hur som helst alltså att man kan man steka i smörolja utan att det stänker?

Jag tänkte att mjölkproteinet i smöret fungerar som emulgeringsmedel. De flesta margariner innehåller väl också emulgeringsmedel?

452
Medieavdelning / SV: TV4 startar matkanal?
« skrivet: 2007-10-25 06:31 »
Eftersom det är sponsorerna som styr hela innehållet i TV4:s program, så är de nog mera intresserade av "inspiration" än av kunskap!

453
Ghee gör man traditionellt i de länder där man har/har haft problem att hålla känsliga produkter kalla (t ex Indien). Hållbarheten ökar om man tar bort proteiner och vatten, och jag tror inte ens att man behöver förvara det svalt?

454
Medieavdelning / SV: Niklas mat
« skrivet: 2007-10-23 15:58 »
I ål programmet talade han om att han var stolt över svensk ål. Man undrar om han var stolt över att vi lyckats utrota 95% av ålen? 

Maten blir inte bättre tillagad av att man har ett tidtagarur, eller av att man slänger ingredienserna åt olika håll. Det finns många okunniga (TV)kockar, men Niklas Ekstedt är ett unikum!

455
Vad är det för läskigt med det, E. Coli går vi ju alla och bär på... och dödligt är det väl inte heller..?

Om du bär på E. coli EHEC så bör du nog söka hjälp. Det finns många olika stammar av E. coli[ och de kan orsaka många olika sjukdomar.

http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/enterohemorragisk-e-coli-infektion/

http://en.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli_O157:H7

456
Man bör alltså var lite försiktig med att t ex lägga in saker i olja, eftersom det blir en syrefri miljö. är det torra livsmedel så är det inget problem. Men livsmedel som innehåller vatten kan det blir problem med om man inte tillsätter något som t ex sänker pH.

457
Vetgirig, frågelåda / SV: Röd blomkål
« skrivet: 2007-10-23 14:23 »
Det är en variant av blomkål som upptäckes i Kanda på 70-talet:

http://www.ars.usda.gov/is/pr/1999/990707.htm

Sedan har den tydligen förädlats (avsikten var inte Haloween, utan att göra den nyttigare!)

http://www.nysaes.cornell.edu/pubs/press/2004/040412caulif.html

Det finns ju även lila och grön blomkål, inget konstigt alls.

458
Hmmmm kan det vara så att olja innehåller 100% fett, medan smör bara innnehåller 80% fett. Övriga 20% i smöret är bla vatten och mjölkproteiner som fungerar som emulgeringsmedel för vattnet i smöret.

Man borde kunna testa om det inte fräser likadant om Ghee (klarat smör),m där man avlägsnat vatten + proteiner?

Sidor: 1 ... 21 22 [23]
- Annonser -