En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - agnetasch

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 10
21
Råvaror, halvfabrikat / Limesalt
« skrivet: 2011-08-02 17:27 »
Affärskedjan Oil&Vinegar har ett limesalt; Fleur de sel with zest of lime (vilken språkmix) Det är ett salt med en lite unken limearom som jag bara älskar.
Nu finns tydligen inte O&V längre i Göteborg utan vill jag ha det limesaltet får jag åka till Malmö eller Jönköping. Eller skicka efter från USA. Båda varianterna verkar lite överkurs.
Nu funderar jag om jag ska försöka göra limesalt själv med hjälp av grovsalt o limeskal. Är det någon som har ett hum om proportionerna; hur mycket lime till hur mycket salt o hur länge ska skalet ligga i saltet? Ska man ha i limesaften?

22
Råvaror, halvfabrikat / Får man äta danskt griskött?
« skrivet: 2011-07-05 10:19 »
I sommar säljer Lidl något dom kallar Grillskiva. Det är skivad, benfri fläskkarré. Jag köpte ett paket på prov o det var jättegott att grilla! Det smakade precis som fläskkarré gjorde "förr i tiden"
MEN köttet är danskt. Då blev jag tveksam. Är det politiskt korrekt att äta danskt griskött nuförtiden? Jag hänger inte med i svängarna.
Svenskt, danskt, tyskt? Vilket är ok nuförtiden? Då menar jag griskött från olika länder o inte svenskt KRAV-kött.

23
Maträtter, recept, tillagning / Aroniasill
« skrivet: 2011-06-22 08:34 »
Jag läste på en restaurangmeny att dom serverade aroniasill. Eftersom jag har en massa aroniabär i frysen tänkte jag att det kunde vara kul att göra något annorlunda med dom. Men jag hittar inget recept. Är det någon som har det?

24
Köksredskap, utrustning och maskiner / Croc-Pot
« skrivet: 2011-05-05 16:34 »
JAG VILL OCKSÅ HA EN CROC-POT!! Det har jag önskat mig i 20 år. Jag visste inte att dom kommit till Sverige.
Kan man med o ge sin man en sån i födelsedagspresent? Det är ju han som släpar hem viltet som är lämpligt att lagas till i en sån ;D
Men vilken storlek ska man välja. Normalt är vi ju 2 personer som lagar kanske 4 portioner (äter 2, fryser 2) Ska man satsa på en större för kalas? Eller är det onödigt?
Varför valde du den storleken du valde Camilla?

(Hasse klippte ut detta inlägg från tråden Svenska Matbloggar och skapade en ny tråd.)

25
Maträtter, recept, tillagning / Estragonättika?
« skrivet: 2011-03-08 07:50 »
I en gammal kokbok hittade jag en sås man ska servera till spicken sill; Krogvärdens sås. Det ska vara etragonättika i den vilket inte finns längre. Är det någon som kan tala om för mig hur jag skall blanda den själv? Helst exakt, inte skvätt eller nypa utan tsk, msk eller krm. Så här ser receptet ut, är det någon som känner igen det som någon annan sås?

Krogvärdens sås:
1 msk smör
2 äggulor
1 msk estragonättika
½ tsk torrsenap
1 tsk riven lök
Peppar
½ tsk socker



26
Maträtter, recept, tillagning / Pillemat
« skrivet: 2011-02-02 10:09 »
Räkor, kycklingvingar o tunna revbensspjäll är min favoritpillemat = mat som man måste skala, rensa, gnaga av ben o.s.v Mat som tar tid att äta framför TV:n en fredagskväll.
Just nu LCHF:ar jag o har problem med att hitta på fler sån här pillemat i form av kött eller fisk. Grönsaker går bort, så kronärtskockor o majkolvar är inget alternativ just nu. Är det någon som har nån idé?

27
Maträtter, recept, tillagning / Helstekt kyckling i gryta
« skrivet: 2011-02-02 10:02 »
Jag har tänkt steka en hel kyckling i ugnen, men inte på plåt utan i en stekgryta med lock. Men vilken tid o temperatur ska jag ha? Det blir ju ungefär som i en lergryta, fast lergrytan ställs in i kall ugn o men det behöver man ju inte göra med stekgrytan o tiden stämmer inte heller.
Tror ni man kan bryna kycklingen först o sedan sätta in den i ugnen (i grytan)?

 ??? ??? ???

28
Jag har förlorat en sida som någon här på forumet (en tjej) tipsade om för rätt länge sedan. Det var en massa recept från världens alla hörn. Hjälp mig hitta den igen! :'(

29
Råvaror, halvfabrikat / Vol au vent
« skrivet: 2010-12-10 12:07 »
Jag hade fått för mig att jag skulle göra en vol au vent med svampstuvning som förrätt i julhelgen. Sen tänkte jag om o funderar nu på en smördegspaj istället där pajskalet är färdigt sedan dagen innan o den varma stuvningen hälls i strax innan serveringen.
Men jag hittar inget recept som är funtat på det viset. Jämt ska man grädda pajdeg OCH fyllning på samma gång.
Är det någon som vet hur man gör ett smördegspajskal som inte ska serveras i pajformen utan "fristående"?

30
Råvaror, halvfabrikat / Soja till sushi
« skrivet: 2010-10-07 10:57 »
Vilken soja är den korrekta sojan att använda till sushi? Jag har Kikkomans japanska soja hemma, men så läste jag nånstans om "lågsalt-glutenfri japansk soja" Vad är det?
Jag ska snart till Saigon Cash o handla, där har dom all världens soja, men vilken ska jag välja?

31
Nyheter uppsnappade från media / Så äter svenskarna
« skrivet: 2010-09-07 17:44 »
"En rejäl köttbit är manligt, medan sallad är en kvinnlig rätt. Den traditionella synen på mat kvarstår, enligt en ny undersökning utförd på uppdrag av Knorr.Däremot har kraven på matens innehåll ökat. Vi vill undvika halvfabrikat och ha så få onöda tillsatser som möjligt i vår mat. På vardagkvällar är det klassiskt svenska rätter som gäller. Kycklingfilé ( :-\) är den populäraste maträtten, följt av spagetti och köttfärssås på andra plats och korv på tredje plats"

Allt det här låter ju bra (förutom kycklingfiléen då) men sen kommer det:

"Storstadsborna lägger mindre tid på matlagning än småstadsborna – 15-30 minuter respektive 31-45 minuter, enligt undersökningen"

VARFÖR DÅ? Varför använder storstadsborna bara drygt en kvart till matlagning medan småstadsborna använder nästan en timme? (Liiite tillspetsat) Finns det någon förklaring till detta fenomen?

32
Restauranger / Bachus
« skrivet: 2010-08-09 11:38 »
I Szczecin (eller Stettin) bodde vi rätt centralt på den lilla gatan  Sienna. På nr 1-3 låg vårt hotell, på nr 6 låg vinrestaurangen Bachus. Krypavstånd hem ;D
Tack o lov hade denna restaurang en uteservering på torget, det var en varm kväll o vi hade försmäktat inomhus.
Vi startade med ett glas bittervodka o en bräda med "hemtrevliga" (googelöversättning) charkuterier, fortsatte med grillat griskött o hemlagad friterad potatis. Väldigt gott o väldigt mysig o lugn uteservering. Om inte ögonen fallit ihop hade jag suttit där än.

Behöver ni tips på en kul restaurang i Szczecin?
http://www.bachus.szczecin.pl/Winiarnia_Bachus/Bachus.html

33
Restauranger / Podewils Krag Castle
« skrivet: 2010-08-09 11:20 »
Nästa stopp på vår resa var för natten; vi hade bokat en svit på Krag slott som ligger lite nedanför Slupsk. 90 EUR för en natt! Billigt, billigt o bara helt underbart. Den absolut ursköna himmelssängen stod i ett tornrum. "Vardagsrummet" var fyllt med blekblommiga soffor o fåtöljer där man kunde vräka sig efter en lång bilresa (gärna ihop med något kylslaget från minibaren)
Matsalen hade en vacker utsikt mot en liten sjö o serverade mycket god mat. Vi startade med en svampsoppa som nästan var det godaste jag någonsin ätit. Troligtvis var det egenplockad svamp från de omgivande skogarna med en gnuttebit av traktens honung i.
Vildsvinsstek med en sås som inte heller gick av för hackor fick avsluta middagen, dessert tordes vi inte ens tänka på.
När vi släpade oss tillbaka till rummet svävade tonerna av ett vackert klassiskt musikstycke ut över sjön genom öppna altandörrar. Det var en gäst, en ung tjej, som satt i konsertsalen o övade på flygeln. Det var nästan overkligt. Sedan sov vi sött i vårt tornrum tills en senfärdig tupp väckte oss med ett diskret galande.

Behöver ni tips på bröllopsresemål?
http://www.venere.com/hotels/krag/schlosshotel-podewils-krag/#pictures;eur

Självklart blev det inga bra bilder på maten, men utsikten från matsalsfönstert kan jag bjuda på.

34
Restauranger / Karczma Pod Kluka
« skrivet: 2010-08-09 10:40 »
På vår lilla Polenresa blev vårt första stopp för lunch vid ett fynd på nätet; värdshuset Pod Kluka i staden Slupsk.
Korsvirkeshus alldeles vid vägen. Egen parkering. Lite allmogestuk på inredningen. God mat till rimligt pris + en tallrik med olika inlagda råkostsallader som var OTROLIGT goda. Jag ska träna hela hösten för att få till en rödbetssallad som jag förälskade mig i, den skulle passa utmärkt till julbordet.
Kör ni mellan Gdynia o Szczecin så rekommenderar jag ett stopp här:
http://www.podkluka.pl/

35
Restauranger / Kul ställen i Småland och Blekinge?
« skrivet: 2010-07-22 10:07 »
I augusti ska mannen o jag bila lite i Polen. Vi tar färjan mellan Karlskrona o Gdynia. Från Göteborg kör vi till Falkenberg där vi äter en sen lunch på Laxbutiken. Sedan svänger vi in vid Halmstad, kör via Simlångsdalen till Strömsnäsbruk, Älmhult, Karlshamn, Ronneby o slutligen Karlskrona.
Båten går 21.00 på kvällen så vi har gott om tid att dricka kaffe, äta glass o titta på vackra vyer på vägen.
Är det något man inte bör missa längst denna väg? Något trevligt fik? Nån udda sevärdhet? Extra god glass? Rolig butik? Någon som har ett tips?

36
Färdiglagade efterrätter, glass, godis, / Ploppglass
« skrivet: 2010-07-08 17:08 »
Är det bara jag som missade denna nyhet förra året?
Jag köpte ett 6-paket Ploppstrutar på Hemköp i morse. Ojojoj så goda! Jag gillar i vanliga fall inte chokladglass men den här glassen hade smak o konsistens av chokladmousse + att det här o var fanns lite Ploppsmakande kolasås. Grattis Cloetta o SIA som gjort denna goda glass som kommer att förstöra min viktkurva i sommar ;D

37
Allt om grillning & BBQ / Kolgrillad ostsmörgås
« skrivet: 2010-04-10 16:45 »
Vi ska ha en födelsedagslunch i mitten av maj. Förhoppningsvis är det vackert väder o man kan ha grillen igång. Men jag är trött på korv- o hamburgerkalas o planerar istället en sopplunch med tårtbuffé.
Till soppan (som man får i mugg för att kunna placera sig var man vill) hade jag tänkt mig en grillad ostsmörgås (grillad på gasol- eller kolgrill) Där tog det stopp. Hur gör man när man grillar smörgås utomhus? Vilket bröd är bäst? Ska man pensla smör/olja på utsidan? Vilken ost är bäst? Är det någon som vet något?

38
Kaffe, the, läsk, juice, saft, öl, vin, whisky / Apfelbier
« skrivet: 2010-03-19 11:35 »
När jag läste en tysk restaurangmeny i jakt på någon god dryck till lördagsmiddagen nästa vecka snubblade jag över Apfelbier. Vad är det? Det är tydligen inte alkoholfritt. Är det gott, någon som provat?

39
Restaurangrecensioner / Göteborg: Linnea
« skrivet: 2010-03-18 17:49 »
Restaurang Linnea brann sensommaren 2008 o det har varit en lång uppbyggnadstid, men den här veckan har dom öppnat igen. Igår var första kvällen som fine diningmatsalen var öppen o min man o jag hade ett bord väntande på oss där.
Men vad händer? Jag upptäcker att deras hemsida är öppen igen o att Bistron (deras enklare del av restaurangen) har en massa goda rätter som jag vill ha. Jag misstänkte också att min man som anser att persiljeklorofyll o liknande rätter är "fjant" skulle bli ett trevligare sällskap om han fick lite rejälare rätter. Det gick bra att byta o få ett bord i Bistron istället.
Lokalerna är trevliga, proffsigt belysta o dekorerade med en massa intressant glaskonst från KostaBoda o Orrefors. För sent fattade jag att man kunde köpa konsten. Hade jag vetat det hade en "tavla" med små huvuden av Bertil Vallien inte hängt kvar på restaurangen nu.
Enkla möbler bildar en lugn bakgrund till konsten. Porslin, glas, bestick o tygservetter (självklart!) är moderna, snygga o hela tiden adekvata för sin rätt.
De servitörer vi hade var gulliga, jag kan inte hitta ett bättre uttryck. De pysslade o månade om oss trots att restaurangen var fullsatt. Snygga, rena kläder hade alla (t.o.m hovmästaren ;)) Rena svarta vantar, kortklippt hår, frächt helt enkelt.
Så fort vi kom fick vi varsitt glas kallt vatten, en behövlighet eftersom vi mer eller mindre hade joggat sista biten.Sedan kom menyn o en brödkorg med surdegsbröd o knäckebröd + en skiva iskallt smör. Efter en liten stunds väntan (hela fyrarättersmåltiden tog två timmar,alldeles lagom) kom förrätten; löjromstoast. Två stora "ägg" med löjrom (Kalix) o creme fraiche, en driva hackad rödlök o ett par snibbar stekt bröd. Ooooh, så enkelt o så vanvettigt gott! Vi fortsatte med hängmörad entrecot, bearnaisesås o chips (oj, så originellt) men det var gott även om mannen hellre hade velat ha en grillad entrecot än en stekt. Sen kom lilla osttallriken; tre sorters ostar + en god o liksom både mosig o knaprig päronkompott med en doft av syltad ingefära. Två av ostarna var franska o rätt goda men den tredje blev favoriten; Sörmlands Ädel. Jag förstår att den är prisbelönt o medaljerad. Den måste jag bara köpa själv! Efterrätterna blev också lite traditionella; glass au four för mannen o chokladmousse för mig. Perfekta till en kopp nybryggt kaffe.
(Toaletterna var också mysiga, proppfulla med glaskonst o med egna små frottéhandukar för varje besökare)
Jag vill inte sätta något betyg eftersom det kan bli missvisande såhär i öppningögonblicket. Klart att allt är rent o fint o klart att hela personalen springer på tånaglarna innan slentrianen börjar göra sig påmind. Köket kan ju inte vara riktigt inkört heller,konstigt vore det.
Jag kan som sagt inte uttala mig om fine diningavdelningen men Bistron kommer jag att besöka igen fr.a som den ligger så bra till på Södra vägen, nära till alla teatrar o liknande. Priser o menyer:
http://www.linneaartrestaurant.se/

40
Konsumentfrågor / Varför ökar smörförsäljningen?
« skrivet: 2010-03-17 10:16 »
Igår fick jag en liten broschyr från min ICA Kvantumbutik innehållande en rabattkupong. Dessutom står det skrivet lite annat smått o gott i upplysningsväg. Under rubriken Utveckling Mejeri får vi veta att vi (svenska folket) har minskat vår mjölkförbrukning o ökat vår fil/yoghurt- o gräddförbrukning. OK, det har jag inget att säga om. Men den här förklaringen köper jag inte: "I kölvattnet av ökat intresse för matlagning, så ökade också våra inköp av smör - på bekostnad av margarin"
Jag tror smörökningen beror på konsumenternas längtan efter ett "naturligt" o tillsatsfritt livsmedel i största allmänhet, inte för att man plötsligt börjat laga mer mat (trenden verkar ju vara tvärtom)
Men inte vågar väl ICA reta margarinjättar som Unilever genom att skriva så? ;D

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 10
- Annonser -