En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Knivslipning olika alternativ
« Senaste inlägg av BjjörnLjungström skrivet 2018-05-09 17:56 »
Materialkostnad för jiggen är ca 400-500 inklusive det dubbelsidiga keramikbrynet.
12
Allt om knivar & skärbrädor / Knivslipning olika alternativ
« Senaste inlägg av BjörnLjungström skrivet 2018-05-09 14:56 »
Det känns som att det finns många åsikter om hur en kniv ska slipas / underhållas.
En del säger att japanska stenar är bäst andra hävdar att en elektrisk typ Tormek är det ända som gäller. Sedan finns de som tycker att en rullslip från Ikea är räcker gott. Andra säger att våtslippapper på en musmatta för konvex egg är bäst.
Åsikterna går som sagt isär och det är inte lätt att veta vad som är bäst.
Min tanke är dagligt underhåll och lättare slipning ska vara enkelt och det som behövs ska vara lättillgängligt.

Jag börjar med att slipa igen väldigt låg vinkel med en Kiruna slip. Funkar säkert minst lika bra på en Bandslip eller med flata vattenstenar eller diamantplatta eller något annat.
Det kommer förmodligen dröjaflera år innan det behöver göras igen så kanske enklast att lämna iväg knivarna och få det gjort av någon som redan har utrustning och kunnande förr detta.

Jag har byggt en enklare slipjigg där jag lägger en något trubbigare vinkel längst ut på skäreggen. Detta går på 5 minuter. Jag kan sedan sköta dagligt underhåll med den finare sidan på mitt dubbelsidiga keramikbryne i kombination med jiggen.

Oavsett om man tycker att någon grad hit eller dit på slipviklen inte spelar någon roll tror jag att följande resonemang är svårt att säga emot:
Att alltid hålla en konstant vinkel spara tid. Om vinklen är fast innebär det att oavsett vem som använder den så blir resultatet bra. Det gör även att det kommer dröja länge innan du behöver grundslipa igen.

Säger inte att detta är bättre än något annat sätt men hemma använder alla i familjen knivarna och även min näst yngsta son är 10 hjälper till med underhåll och lättare slipning. Knivarna är lika vassa 6 månader efter grundslipning.

Länkar till några videor som visar hur jag gör samt hur resultatet blir.
https://youtu.be/FaPoswljj24

https://youtu.be/croDVZ2eHME
13
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Porslinsbryne hur göra rent?
« Senaste inlägg av BjörnLjungström skrivet 2018-05-09 12:40 »
Det finns ett alternativ för brynstav som jag upplever håller skärpan bättre över tid. En enkel jigg som gör att jag alltid kan upprepa rätt vinkel. Till denna använder jag ett superfint keramikbryne för enklare slipjobb samt dagligt underhåll.
Videon visar en nyslipad Ikea kniv
https://youtu.be/croDVZ2eHME
14
Allt om grillning & BBQ / SV: Vegetariskt på grillen?
« Senaste inlägg av cc89 skrivet 2018-05-08 13:19 »
Jackfruit har jag hört att man kan göra en massa spännande med, kanske inkluderar det att slänga den på grillen också. Ingen aning, men värt ett försök  ;)
15
Köttbullar ... alla gånger! Blir aldrig detsamma med förlagade. Det blir det bara inte  ;D
16
Nä det stämmer att det är bra påslag... Men hutlöst vet jag inte, jag tycker inte att man kan säga hutlöst eftersom man inte måste köpa det. Det är ju fritt upp till vem som helst att sätta ett pris på något och om det finns kunder som är villiga att betala det priset så är det ju helt ok.

I Frankrike regleras brödpriset av staten (vet inte om det gäller allt bröd eller bara Baguetter) och det finns nog liknande regler i andra länder. Sen är bagerikulturen starkare i många länder än i Sverige och med mer konkurrens sjunker också priset.

"Bread prices in France have been deregulated since 1978."

https://www.theguardian.com/world/2007/aug/31/france.angeliquechrisafis

"The price of bread is not government imposed since 1978,"

https://www.frenchtoday.com/blog/french-culture/dont-buy-baguettes-in-france
17
Må så vara att Tjusiga Bageriet skummar grädden o tar ut ett kilopris för bröden som är 10 ggr råvarans pris. Men folk som inte har råd/tid/lust/fallenhet för att baka själva är ju ändå tvingade att köpa hutlöst dyra butiksbröd (om dom inte går till Lidl) ;)

Det konstiga är att när Brödinstitutet (på 70-talet) gömde sig bakom Socialstyrelsen o rekommenderade oss att äta 6-8 skivor bröd/dag sänktes inte priset på bröd. Här snackar man bara piska, ingen morot. Och svenska folket protesterade så klart inte utan bara lydde o tuggade i sig det fortfarande dyra brödet.

Ingen är tvungen att köpa bröd och om det skulle vara så att hela ens ekonomi faller med att man köper bröd så får man ju avstå från att äta bröd helt enkelt. Om det handlar om att inte har tid eller lust att baka själv, så kan man ju verkligen inte ha några åsikter, om man vill äta bröd men inte baka själv så får man ju köpa till det pris som finns.
18
Medieavdelning / SV: Svenska matbloggar
« Senaste inlägg av Jenny Kiderud skrivet 2018-05-01 20:44 »
Ugnstrull är gärna med: https://www.ugnstrull.se.
19
Må så vara att Tjusiga Bageriet skummar grädden o tar ut ett kilopris för bröden som är 10 ggr råvarans pris. Men folk som inte har råd/tid/lust/fallenhet för att baka själva är ju ändå tvingade att köpa hutlöst dyra butiksbröd (om dom inte går till Lidl) ;)

Det konstiga är att när Brödinstitutet (på 70-talet) gömde sig bakom Socialstyrelsen o rekommenderade oss att äta 6-8 skivor bröd/dag sänktes inte priset på bröd. Här snackar man bara piska, ingen morot. Och svenska folket protesterade så klart inte utan bara lydde o tuggade i sig det fortfarande dyra brödet.
20
Äh, jag tror inte ett ögonblick på att bagerierna "måste" ta ut så ohemult mycket för sina limpor. Men det är en nördstämpel ;) på typ surdegsbröd som gör att man kan höja priserna.

Hur kan det vara så billigt med bröd i andra länder? Redan på Lidl här i Sverige kostar ju bröden nästan ingenting ???

Nä det stämmer att det är bra påslag... Men hutlöst vet jag inte, jag tycker inte att man kan säga hutlöst eftersom man inte måste köpa det. Det är ju fritt upp till vem som helst att sätta ett pris på något och om det finns kunder som är villiga att betala det priset så är det ju helt ok.

I Frankrike regleras brödpriset av staten (vet inte om det gäller allt bröd eller bara Baguetter) och det finns nog liknande regler i andra länder. Sen är bagerikulturen starkare i många länder än i Sverige och med mer konkurrens sjunker också priset.
Sidor: 1 [2] 3 4 ... 10
- Annonser -