En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Det är något som är fel när korvbröd är dyrare än korv.
22
Äh, jag tror inte ett ögonblick på att bagerierna "måste" ta ut så ohemult mycket för sina limpor. Men det är en nördstämpel ;) på typ surdegsbröd som gör att man kan höja priserna.

Hur kan det vara så billigt med bröd i andra länder? Redan på Lidl här i Sverige kostar ju bröden nästan ingenting ???
23
Jag tycker inte att man ska underskatta den ekonomiska sidan; en påse mjöl kostar 10:- o ett butiksbröd 25:- Sanslöst! Som sovel gör man "lättsmör"=halva priset av Bregott. Man lagrar en 39 kronors-ost ett år o vips blir den värd en hundralapp. Julskinkor för 29:-/kg varmröks o blir prisvärt både som pålägg o middagsmat osv, osv Sätter man det här i system blir det en bra slant till slut.
Sen är det inte fel att få känna sig duktig. Jag är inte världens vackraste o jag är inte världens intelligentaste men jag är en hejare på att trolla i köket  ;D

Det är klart att det blir billigare att baka själv, men jag tycker att det blir lite fel att säga hutlöst om priset på butiksbröd (eller bageribröd som kan kosta bortåt 70 sek/kg och ibland mer). Om man kallar de priserna för hutlösa så får man nog tänka efter lite. För om priserna skulle ligga i paritet med vad det kostar att baka själv så skulle ingen kunna tillverka bröd eftersom det inte skulle vara lönsamt, det skulle innebära konkurs för den som försökte sig på det.
24
Om man gillar hembakat eller ej kan ju kanske vara en vana. Min man är uppvuxen på hembakat o mumsar glatt i sig mina alster; mycket godare än köpebröd tycker han. Själv bryr jag mig inte så mycket eftersom jag alltid äter knäckebröd o DET vägrar jag att baka själv.

25
Det finns en anledning till att dessa färdigrätter finns och säljs i stort antal. Målet för de som köper dom är nog att bli mätt för minsta möjliga kostnad, både i kronor och tid. Smak och kvalité är förmodligen inte något som prioriteras.

Håller med om argumentet att man vet vad maten innehåller när man lagar den själv, men främsta anledningen för min del är nog att det är kul.

Man har väl ätit en och annan macka på hembakt bröd som krävt mycket smör och inte allt för brett pålägget för att slinka ner. Men sen har jag också smakat butiksbakat som bara varit klibbigt och luktat jäst, inte gott.
26
Vad kul med olika åsikter, det här med dammsmak i hembakt bröd har jag aldrig hört nån säga förut! Jag som tycker industribröd är så erbarmligt enahanda både i smak och konsistens. Det enda köpebröd jag tycker är riktigt gott är från mer eller mindre småskaliga småbagerier. Och det kostar då inte 25:- utan 40-50-60 kronor på tal om ekonomin i att baka själv.

Sen om en pratar om ekonomi och att färdigrätter kostar 20 så är handlar det väl också lite om vad en får för pengarna, är inte de färdigrätter du får för 20 kronor rena skräpet, och är det ekonomi att betala 20 kronor för skräp?

Apropå korv så då ska man väl relatera den egna korven till hantverksmässigt lokalproducerad korv snarare än industrikorven i butiken? Då blir prisbilden lite annorlunda...

Bra anledningar Cathy! När du skriver om findus färdiga köttfärssås så funderar jag direkt på var köttet i den kommer ifrån. Så ytterligare en anledning att laga själv:
- Bättre koll på vilka råvaror som används
27
När det gäller bröd så tycker jag sällan att det är godare med hembakt (oavsett vem som bakar det), butiks- eller bageribakat smakar oftast bättre tycker jag. Jag tror att det har med ugnen att göra. Hembakat bröd får lätt en dammig smak som jag inte tycker man får i kommersiellt bröd (och ja jag menar allt från ultramegasupersurdegsbrö dfrån värstingekologiskabagare till superfabriksproducerat). :)
28
Jag tycker inte att man ska underskatta den ekonomiska sidan; en påse mjöl kostar 10:- o ett butiksbröd 25:- Sanslöst! Som sovel gör man "lättsmör"=halva priset av Bregott. Man lagrar en 39 kronors-ost ett år o vips blir den värd en hundralapp. Julskinkor för 29:-/kg varmröks o blir prisvärt både som pålägg o middagsmat osv, osv Sätter man det här i system blir det en bra slant till slut.
Sen är det inte fel att få känna sig duktig. Jag är inte världens vackraste o jag är inte världens intelligentaste men jag är en hejare på att trolla i köket  ;D
29
Fler anledningar att laga själv:
- Bristande tidsvinst. Det går inte så mycket fortare att laga sås från en pulverpåse att det är värt ett tråkigare slutresultat.
- Variation. Lagar du själv blir köttfärssåsen lite annorlunda varje gång. Findus är och förblir Findus.
- Det du vill ha finns inte att köpa. Rågkakor efter svärmors recept får man baka själv. Köttfärslimpa har jag inte sett färdig. Vill/måste man av någon anledning undvika vissa råvaror kan man också bli tvungen att laga själv.

Själv är jag rätt bekväm av mig, jämfört med många här. Färdig majonnäs är helt ok, jag gör den inte så mycket bättre själv att det är värt besväret. Bönor på burk är bekvämt, då behöver jag inte hålla på att frysa in resten av ett storkok. Men struvor är ohemult dyra att köpa, då får det vara värt besväret att göra själv. Soppor och såser är så enkla att göra själv, så pulverpåsar hittas inte i mitt kök. Och nån gång ska jag baka rågkakorna som salig svärmor brukade baka.

30
För egen del är det 1 och 3 som gäller.

Det kommer aldrig att bli ekonomi i att laga mat själv, inte när färdigrätter kostar 20:- eller lägre per portion, och om man skulle räkna ihop vad som inköpts för att laga maten lär man också gå back.

Prinskorv kostar mer för mig i råvaror än vad färdiga kostar men smaken är en helt annan. Mina smakar kött, vilket inte är så vanligt bland mina kommersiella kolleger i branchen.
Samma med både Matjesill och bacon, sillfiléer är ingen billig mat och sidfläsk är oftast dyrare än fläskfilé ???

Jag undviker kallrökt lax i butiken, de gångerna jag ätit köpelax har den varit mycket kostnadseffektiv med tanke på att jag ätit om den både två och tre gånger. Av någon anledning händer detta inte med den hemrökta.

Men det är förbaskat kul att laga mat, blir det sen gott också är det en ren bonus. Jobbar med stål dagarna i ända så att få röra i en gryta är bara ett trevligt avbrott  :)
Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
- Annonser -