En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-12-03 08:41 »
Vad man tycker är prisvärt är nog beroende på hur stor plånbok man har.
För egen del vill jag nog ha så hög kvalité det går till för mig ett rimligt pris. Bägge ändarna av prisspannet tycker jag sällan är prisvärda.
Om det är en liten producent av något brukar priserna vara högre, vilket är ok för de som handlar just de varorna. Men det är nog mer en psykologisk grej, man köper ju mer än bara varan. Inget fel i det, jag gör det också.
22
Konsumentfrågor / SV: Vilken olja ska man använda i sin mat? Rapsolja giftig???
« Senaste inlägg av webguide skrivet 2018-12-03 06:18 »
Om vi nu ska vara källkritiska, var kommer källan från? Kan vi lita på den?

Genmodifiering ör samma sak som växtförädling, något som människan har äågnat sig åt ända sedan vi lärde oss att odla något. Genmodifiering är ett modernare sätt, men man gör ju samma sak...
23
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« Senaste inlägg av webguide skrivet 2018-12-03 06:16 »
Men hur ska jag veta vilken som är en bra o vilken som är en dålig parmaskinka? De tre vinnarna i testet var:

Zeta: Prosciutto di Parma
Dulano Selection: Original Jamón Serrano
Garant: Jamón Serrano

Här var det alltså serranoskinkor från "billighetsaffärer" (Lidl och Willys) som spelade i samma liga som parmaskinkan. Var det en "dålig" parmaskinka eller hade testdeltagarna defekta smaklökar? Jag tycker detta är en snårskog. Det verkar ju inte vara så att bara för att man köper den dyraste skinkan får man den bästa. Själv vägrar jag att köpa skinka för 713:-/kg när jag kan handla en lika god på Lidl för 199:-/kg :(

Alla de tre skinkorna håller ungefär samma kvalitet, de är färdigföpackade och de kommer från stora varumärken där industriella tillverkningsmetoder gör att de kan hålla nere kostnaderna.  Det är hyffsad dåliga grejer helt enkelt och det är på gränsen till tveksamt om man kan kalla dem för parma/serrano.

En skinka av hög kvalitet ligger ofta (inte alltid)på från 1000 sek/kg och uppåt, man kan tycka vad man vill om priset men som sagt tillverkningskostnaderna för livsmedel av hög kvalitet är väldigt höga + att det ofta handlar om små producenter med begränsad tillverkning.
24
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« Senaste inlägg av webguide skrivet 2018-12-03 06:09 »
... eller håller ett högt pris. Det finns många smarta prissättare som lurar de flesta. Inte bara mat utan "märkes"-övrigt också. Välj klokt.
Väldigt, väldigt ofta får man vad man betalar för. Lågt pris = låga tillverkningskostnader, vilket ofta betyder bristande djurvård, hygien, arbetsmiljö, tillsatser (ofta socker) etc. "Smarta prissättare", ja, genom att sälja saker till "lågt pris" tror folk att de gör ett klipp.... Mat är inte billigt, livsmedelsindustrin (dem som du kallar för smarta prissättare) har dock fått oss att tro det för att vi skall välja deras produkter.
25
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Varför blev laxen blöt?
« Senaste inlägg av Zibi skrivet 2018-12-02 21:09 »
Nästa helg är det hög tid att röka på årets jullax, har en sida i frysen men behöver två så det blir till att köpa en färsk också. Det blir alltså en fullskaletest.
Förhoppningsvis var det en engångsföreteelse med oljig lax och gissningsvis var det själva laxen som var problemet. Har ju inte förändrat något vad det gäller hantering.


Ja med största sannolikhet är det nog så. Håller tummarna inför jullaxen :)
26
Det blev ett inköp av
http://www.prokok.se/gastrosus-stekpanna-40cm-chef.html

Den känns som den är av god kvalitet. Möjligtvis att botten är något konvex sett uppifrån. Men vi pratar om delar av mm.
Snygg ytfinisch och lätt att göra ren.

Pannan ger en jämn värme och har en hyfsat tjock botten.
Har givetvis samma egenheter som andra rostfria obelagda pannor har med att köttet gärna sitter fast en stund. Men det är mest en vana att hantera.

Rekommenderar köp om man vill ha en riktigt stor panna.

//J


Hej John,

Håller din Gastrosuspanna fortfarande måttet? Är på gång köpa en ny panna nu inför jul, men är lite osäker på vilken.

Går i tankarna på en Skeppshult efter att ha läst den här recensionen https://kockhuset.se/stekpanna/ men också Scanpan. Jag ser att många sidor rekommenderar Scanpan men har samtidigt läst att folk kritiserat non stick på den. Lite förvirrande. Vill gärna inte punga ut 1500 för något som inte ens är hälften så bra efter ett års användning..

Vore intressant att höra hur din gastrosus står sig idag. Skeppshult är nästan en tusenlapp billigare, om än mindre.
27
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Varför blev laxen blöt?
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-12-02 10:19 »
Nästa helg är det hög tid att röka på årets jullax, har en sida i frysen men behöver två så det blir till att köpa en färsk också. Det blir alltså en fullskaletest.
Förhoppningsvis var det en engångsföreteelse med oljig lax och gissningsvis var det själva laxen som var problemet. Har ju inte förändrat något vad det gäller hantering.

28
Temperatur i Fahrenheit verkar väldigt troligt. 180° F är drygt 80° C, och 270-280° F är runt 135° C, fortfarande väl svalt för fritering.
Innan man är uppe på 180° C så visar termometern 356° F.
Kul att det löste sig. En fråga: Har du varit utomlands?
29
Konsumentfrågor / SV: Vilken olja ska man använda i sin mat? Rapsolja giftig???
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-12-01 18:21 »
Men man måste vara källkritisk och fundera lite på vad någon/några skriver och varför. Många människor tenderar att tro mer på en person som t.ex. kategoriskt anser att GMO (genmodifiering) är farligt än på vetenskaplig bevisföring som säger att nej, man kan inte generealisera och påstå att GMO per se skulle vara farligt.
Om vi nu ska vara källkritiska, var kommer källan från? Kan vi lita på den?
30
Konsumentfrågor / SV: Surgubben reagerar
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-12-01 18:16 »
jag gärna såg att dom betalade motsvarande summa till radiohjälpen eller valfri hjälporganisation.
Kommer att hända? Nej!
Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
- Annonser -