En matbild

Guider

Matbloggat


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn:
E-post:
Ämne:
Meddelandeikon:

Verifiering:
Segt som?:
Allting har en ände, men vad har två?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Kari
« skrivet: 2009-04-07 11:45 »

Gör en surdeg på mitt recept (se tidigare inlägg)...

Blev nyfiken, men var? Tråden kanske har blitt avknoppad?
Skrivet av: roffekock
« skrivet: 2008-01-29 10:53 »

Gör en surdeg på mitt recept (se tidigare inlägg) men den ska vara lite fastare så att den blir hanterbar, platta ut den på bordet och låt torka ca 3 dagar sen kan du bryta den i småbitar och förvara i en burk eller om du mortlar den så får du ett pulver samma som du köper. :) Detta surdegspulver kan förvaras i tusentals år bara det hålls torrt.
Det andreas talar om är naturligtvis viktigt och helt rätt.

/rolf

Skrivet av: justrom
« skrivet: 2008-01-29 10:23 »

Göra sin egen surdeg är inte så svårt nej. Kanske därför som det inte finns i vanliga affärer.  Men jag är lat och lite oorganiserad så det skulle vara trevligt att bara fara till affären och köpa en surdeg som man startar och kan använda nästa dag.

Sen säger jag som annamaria. Torka, hur? Verkar som om en del kan gå fel om man bara lämnar den att torka.
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2008-01-29 09:23 »

Den stora fördelen med att beställa kulturer är att det går att få tag i kulturer med olika bestämda egenskaper. En surdegskultur är en kombination av vildjäst och mjölksyrabakterier och exakt vad du fångar ur luften eller ur mjölet när du gör din egen kultur beror på var du bor, vad du har för mjöl, vad du har för vattenkvalitet och slumpen.

Hur gör du din surdegskultur Rolf?
Skrivet av: annamaria
« skrivet: 2008-01-29 08:53 »

Rolf: hur då torka den?
Skrivet av: roffekock
« skrivet: 2008-01-29 06:50 »

Du kan väl göra din egen surdeg, en baggis. Torka den så har du alltid en färdig sådan.

/rolf
Skrivet av: justrom
« skrivet: 2008-01-28 20:31 »

Man tycker ju att surdeg borde kunna köpas i vanliga affärer. Det borde inte bli så mycket dyrare än jäst egentligen.
Men surdegspulver? Det är alltså torkad surdeg som pulvriserats?

Iaf så köpte jag för ett tag sedan Lantbrödsmjöl från Kungsörnen som innehåller surdegspulver. Men där har de ju redan gjort en egen blandning av mjöl.
Skrivet av: Tobias
« skrivet: 2007-12-26 13:46 »

Skrivet av: jelvis
« skrivet: 2007-12-26 13:34 »

I "The Bread Bible" (jo, jag vet att jag är en Rose fanboy :) så rekommenderar Rose köp av färdiga surdegskulturer för att spara tid. Är det någon som vet om man kan köpa något liknande i Sverige (pulverform eller annat)? Det hade varit kul att prova.
- Annonser -