En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - johannao

Sidor: [1]
1
Medieavdelning / Bokrean - dina bästa tips
« skrivet: 2008-02-26 16:28 »
Jan Heds "Chokladpassion" är ett bokrea-tips från en annan tråd.
Själv har jag inte riktigt kollat in sortimentet men råkade se att Nigella Lawssons "Fest" säljs på Bokus för 57:- så den hamnar nog i min korg. Andra tips på fyndböcker och fyndplatser?

2
Jag glömmer bort och blandar ihop. Är det någon som vet vad som är vad?

3
Råvaror, halvfabrikat / hur använda ärtmjöl?
« skrivet: 2008-01-23 20:13 »
Jag köpte en påse ärtmjöl på en marknad för ett tag sedan. Man fick nåt recept på ärtbullar som jag har tappat bort. Någon som har recept eller tips på användningsområde?

4
Övrigt om mat / laktosproblem!
« skrivet: 2008-01-14 22:14 »
Nu måste jag nog erkänna för mig själv att jag är laktoskänslig. Jag dricker aldrig någonsin mjölk och använder mjölkprodukter ganska sparsamt i maten. Jag har misstänkt mig vara överkänslig mot laktos men nu inser jag att det måste vara så. Jag kom på världens bästa sätt att göra iskaffe och stjälpte i mig två koppar gjorda på redigt mycket mjölk och jädrar i mig vilken magkramp jag har nu. Det jag bara måste få veta nu (har googlat utan svar) finns det något man kan stoppa i sig (förutom läkemedel som jag inte har) för att motverka denna akutkramp? Typ nåt som bryter ner laktosen åt en eller nåt? AJ! :'(

(det ni undrar nu är förstås, världens bästa iskaffe, hurdå?  :P Ja, inget revolutionerande kära vänner, bara det att jag tidigare har bryggt en kanna, ställt för kylning och sedan druckit med kaffegrädde. Nu blandade jag neskaffe med lite hett vatten och fyllde upp koppen med mjölk och isbitar. superbra för mig, säkert jätteäckligt för alla kaffekännare.)

5
min pojkvän vill värma rester av lite tempurafriterad mat. Hur gör man det på bästa sätt? Det är ju helt svampigt nu...går det ens?

6
Vetgirig, frågelåda / Sweet basil seed. Hur använda?
« skrivet: 2007-12-21 22:47 »
Jag köpte en påse i onsdags. Har för mig att jag har sett det i nåt recept nån gång.Jag inbillade mig att de skulle passa i min avokado/limeröra men när jag smakade på dem smakade de just ingenting. Vad är de bra för? Stoppa i jord eller? :P

Hur ska man få fram nån smak i dem? Någon som har tips?

7
Hej!

Jag tänkte käka lite ostbricka ikväll. Men jag behöver förslag på tillbehör (och för den delen, ostar). I stan jag bor finns en liten men ganska trevlig ostbutik. Sortimentet är inte det största men helt ok. Det enda jag vet att jag vill ha är manchego, för det har jag, skam till sägandes, inte ätit ännu. Jag har ingen speciell olivolja hemma så den blir nog inte marinerad på det viset, men andra serveringsförslag till just manchego?

I övrigt har jag ingen aning om vad jag ska köpa för ostar. Det visar sig vad som finns och ser gott ut. Men jag var mest på jakt efter tillbehören. Jag brukar göra nån slags marmelad, typ rödlöks- eller på torkade aprikoser. I färsk fruktväg blir det kanske ett par fikon och lite nötter...men sen då? Jag har tappat inspirationen!

Och vad gäller brödet, förslag? Jag vill ha något jättegott, bakar minibagels nu...det kanske inte är så passande egentligen men de är asgoda. Ska försöka hitta nåt gott surdegsbröd men det vette tusan om jag lyckas, jag har inte varit så förutseende att jag gjort eget.

Jag söker alltså efter spännande tillbehör som går snabbt att göra själv (till ikväll) eller råvaror som går att få tag på i en småstad. Hilfe!

just det btw, finns det någon ost som passar bra till glöggminglet (förutom mögel till pepparkakor och feta till dadlar)?

8
Här i Uppsala finns det en mycket trevlig affär med vegetariska, rättvisemärkta och kravmärkta råvaror som heter Tant Gröns skafferi
 http://www.skafferiet.com/. De har massor med trevligt, bland annat god choklad från t.ex Green & Blacks, ett av de få chokladsorter jag tycker om, snobb som jag är. Idag provade jag dock en ny sort, Divine dark mint http://www.divinechocolate.com/home/default.aspx en fair trade produkt från Ghana. Mycket misstänksam ska sägas, men också mycket intresserad av allt som har med mörk choklad och mint att göra. I mitt tycke en utmärkt kombination.

Och jag måste säga, att SÅ tokig var den inte! Med en snygg förpackning, ett hyfsat pris och små krispiga mintbitar var det utmärkt gott att knapra en bit till en kopp chokladte. prova gärna, detta var riktigt hyfsat om än inte överdrivet på något sätt.

9
Fikabröd, efterrätter och godis / pecannötter
« skrivet: 2007-10-18 16:13 »
Vad göra med dem? Har några hekto att baka med men vet inte vad.
Jag har ett recept på en kastanjepure och pecannötspaj, det låter ju gott. Men det går nu inte att få tag på kastanjepuré där jag bor så det är kört...
Man kanske skulle göra glass? Men då med lönnsirap, tveksamt om de ens har de på lokala ica.

Nu ska jag iaf. baka en kladdkaka med valnötter...väntar med spänning på kreativa pecanrecept! BTW, det blir väl godast om jag kanderar nötterna till kladdkakan...tycker att jag brukar misslyckas med det, hur gör ni?

10
Matbröd / Naan-bröd
« skrivet: 2007-10-18 15:57 »
Jag har ett recept (Cathrine Shucks) på naan-bröd. Jag tycker att det blir gott men undrar om det inte finns någon variant som kanske funkar lite, lite bättre. Jag skrev just ner receptet åt en väninna och då kan jag lika gärna dela med mig till er och efterlysa era naan-recept

Naan:
Till 6 bröd
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl yogurt
2 msk olja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
½ tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
7½ dl vetemjöl
matolja till pensling (ghi borde ju också funka, min anm.)
ugn 250-300 grader

Gör såhär:
Ljumma mjölken. Vispa upp ägget i en separat skål och rör ner olja, yogurt, salt, socker, bakpulver, torrjäst och ½ dl av mjölken.
låt blandningen stå en stund tills jästen aktiveras och blandningen börjar bubbla eller skumma.
Häll upp mjölet på ett bakbord. Gör ett hål i mitten och slå i jästblandningen. Knåda till en deg och späd med resten av mjölken tills degen blivit smidig.
Pensla degen med lite olja, lägg den i en bunke, täck med plastflm och låt jäsa 1 ½-2 timmar eller tills degen jäst till dubbel storlek.
Sätt ugnen på högsta värme 250-300, med plåten i ugnen så även den blir varm.
ta upp degen och arbeta den smidig. Kavla sedan ut den till sex avlånga kakor, 20-30 cm storlek.
olja den varma plåten och lägg på två naanbröd åt gången. Sätt in på mittfalsen. Om bröden blåser upp i stora bubblor så stick hål på dem med en vass kniv.
Bröden är klara när de fått lite ljusbruna fläckar, det tar ca 3 minuter.
Arbeta snabbt och förvara bröden på galler under duk. Godast nybakade.

Jag kan nästan inte göra dem utan att servera spenat boorani till:
stek tunt strimlad gul lök tills den är gyllene, lägg i spenat och låt fräsa med en stund. Låt kallna.
blanda matyogurt med pressad/riven vitlök och salt och peppar. Blanda med spenatröran. Låt stå kallt en timme innan servering.

11
Fikabröd, efterrätter och godis / tryfflar och praliner
« skrivet: 2007-10-15 00:12 »
Hemkommen från chokladfestivalen är jag full av inspiration igen. Innovationen hos alla chokladentausiaster slår nya rekord hela tiden. Några av mina smakprov från detta år:

vit choklad med:
basilika (tänk pestosmak!)
rönnbär och rosmarin (inte alls god faktiskt, tyvärr)
havtorn- ett av mina favoritbär, trots trendigheten

Mörk choklad med:
wasabi- ja, ta mej tusan, det funkade
ädelost- inte helt ny smak, men rolig ändå
getost och honung, även detta en oväntat bra kombo
stjärnanis och vinbär (nja, tycker dock att stjärnanis, hallon och mörk choklad brukar funka fint)
anchochili - osmakad än så länge, är inte ancho den rökiga chilin?

fröknarna kanolds (göteborg) (deras passionsfruktstryffel med hela kärnor var väldigt trevlig) och RC konditori (sigtuna) med sin fantastiska saltlakris/havssaltpralin är tillsammans med Annelie K i Uppsala (saffranspralinen är fin!)  fortfarande favoriter när det gäller pralinmakeri.
Jag tänkte bjuda på några tryffelrecept (Om ni bara provar ett enda, prova då mjölkchokladtryffeln, tror att receptet är vassa eggens, helt fantastiskt!!!) och samtidigt efterlysa era märkligaste chokladkomboupplevelser och kanske recept. 


CAPPUCHINOPRALINER från Femina
jag antar att namnet kommer sig av pralinens utseende
20-25 st.
150g. mörk choklad
3/4 dl. vispgrädde
2 msk kallt kaffe
garnering:
50 g vit choklad
ev. lite kakao
ischokladformar
Gör så här:
1, koka upp grädden, bryt chokladen i bitar och lägg i för att smälta ner.
2, tillsätt kaffet och rör om
3, häll upp i ischokladformar och låt stå kallt för att stelna.
4, smält den vita chokladen och droppa den ovanpå tryfflarna, pudra ev. med lite kakao
 
KAFFETRYFFEL från Femina
ca. 45 st.
250 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk snabbkaffe
1 msk konjak eller whisky
75g. chokladkaffebönor
ischokladformar
Gör så här:
1, koka upp grädden, bryt chokladen i bitar och låt den smälta ner.
2, dra av från värmen och blanda ner kaffepulver och sprit, blanda väl
3, fyll upp formarna och toppa med en chokladkaffeböna
4, ställ svalt och låt stelna.
 
BALSAMVINÄGERTRYFFEL från Femina
Ca 50 stycken
400 g vit choklad
1 dl vispgrädde
50g smör
2 msk vit balsamvinäger
½ dl florsocker
ev. knäckformar
Gör så här:
1, spara en ruta av chokladen till garnering. Den grovrivs.
2, koka upp grädden och lägg ner resten av chokladen i bitar och rör tills de smälter.
3, Dra bort från värmen, tillsätt smör och låt smälta ner, smaka av med balsamvinäger.
4, häll upp i en form, ev. med plastfolie i botten. låt stelna i kyl.
5, forma kulor, lägg ev. i knäckformar
6, ställ kallt och låt stelna, pudra florsocker över och garnera med choklad.
 
CHOKO-DROPS
ca. 30 st.
1 sats av basreceptet från leila Lindholm (nedan)
spritsa ut i små droppar och låt stelna på bakpappersklädd plåt,
utsökta små munsbitar som pudras med kakao innan servering.
BASRECEPT av leila Lindholm
Till 30 tryfflar
300 g. mörk choklad
2 dl vispgrädde
50 g. rumstempererat, osaltat smör
Gör så här:
1, finhacka chokladen
2, koka upp grädde och häll över chokladen så att den smälter
3, tillsätt det mjuka smöret i klickar och vispa lätt
4, häll upp smeten i en bunke eller långpanna (liten) täckt med folie.
5, låt stelna 5-6 timmar i kylen tills den är ullbar
6, rulla eller skär i fyrkantiga bitar
smalvarianten:
byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl kesella.
 
JORDNÖTSTRYFFEL av Leila Lindholm
Till 30 stycken
1 sats efter basrecept - smalare variant och med 50 g. jordnötssmör istället för vanligt smör
1 dl saltade jordnötter
dekor
kakao
Gör så här:
1, följ basreceptet, smalvarianten och rör ner jordnötssmör istället för smör.
2, blanda ner grovt krossade jordnötter
3, ställ tryffelmassan svalt 5-6 timmar så att den blir formbar
4, forma kulor som rullas i kako.
 
BJÖRNBÄRSTRYFFEL av Leila Lindholm
Till 30 tryfflar
1 sats efter basrecept
3 dl björnbär, 200g frysta
2 msk strösocker
dekor
florsocker
Gör så här:
1, mixa björnbären och sila ifrån kärnorna
2, koka ner björnbärspureén med socker tills bara hälften återstår
3, tillsätt 2 dl grädde från basreceptet  och koka upp
4, följ basreceptet och använd björnbärsgrädden som den vanliga
5, kyl massan 5-6 timmar
6, rulla med hjälp av teskedar och rulla dem i florsocker inför serveringen
VIT CHOKLAD MED KARDEMUMMA av Leila Lindholm
Till 30 stycken
1 sats efter basrecept efter smalvariant  och  med 350 g vit choklad
1 tsk kardemummakärnor
dekor
½ dl strösocker + ½ dl farinsocker
Gör så här:
1, följ basreceptet med med 350 g vit choklad istället för 300 g. mörk choklad och 1 dl. grädde + 1 dl kesella.
2, rosta kardemummakärnorna i torr stekpanna (de är klara när de doftar starkt)
3, Krossa kärnorna i en mortel och blanda dem i tryffeln
4, kyl tryffeln 5-6 timmar, tills det går att forma kulor.
5, rulla dem inför servering i sockerblandningen
 
ROMRUSSINTRYFFEL av Leila Lindholm
Till 30 stycken.
1 sats efter basrecept
2 msk mörk rom
100 g flagad mandel
2 dl russin
Gör så här:
1, gör efter basrecept och smaksätt med rom.
2, rosta mandeln i torr panna, bränn inte!
3,blanda tryffelsmeten med russin och mandel, låt den börja stelna
4, klicka ut på en plåt med bakplåtspapper eller i knäckformar
5, ställ att stelna i kyl över natten.
 
RALLYTRYFFEL av Leila Lindholm
Tryffelvarianten av radiokaka.
till 30 st.
1 sats tryffel efter basrecept
1 msk kakaolikör
2 dl kalaspuffar
2 dl cornflakes
10 mariekex
Gör så här:
1, följ basreceptet och smaksätt med likören
2, klä en långpanna med plastfolie och varva tryffelmassan med cornflakes,puffar och mariekex (krossade).
3, låt stelna i kyl (ev. över natten)
4, skär i bitar
 
LIME/VITCHOKLADTRYFFEL
Ca. 3 Timmar i kylen, något kletiga, ät snabbt.
till 16.st.
200 g vit choklad
2 msk limesaft (ca.2 st. lime)
4 msk vispgrädde
50 g. osaltat smör
garnering
fint strösocker
finrivet limeskal
gör så här:
1,riv limeskalet och bred ut på plåt för att torka. blanda med socker när det är torrt.
2, koka upp limesaft och grädde.
3, ta kastrull från värmen och rör ner bitar av chokladen, rör om tills den smält.
4, lägg i smöret, låt smälta och ställ i kyl tills smeten stelnat, minst 3 timmar.
4, rulla kulor, ta teskedar till hjälp, rulla i limesockret, ställ kallt till servering.
 
MJÖLKCHOKLADTRYFFEL
1 dl  grädde
80 g flytande honung (gärna akacia)
1 st. vaniljstång
250 g smält mjölkchoklad
50 g rumstempat smör
kahlualikör
 mjölkchoklad (ca 200 g) och kakao (att rulla tryfflarna i)
1, grädde, honung och vaniljstång kokas ihop.
2, blanda i den smälta mjölkchokladen, den rumstemperade smöret och smaksätt med kahlua till önskad styrka. ställ in i kylen för att stelna.
4. rulla till bollar (ca 15-18 g), kyl
5, temperera chokladen. värm hälften till 45 grader, blanda i resten tills det ör 26 grader, värm till 30 grader. rull a bollarna i den tempererade smälta chokladen, rulla dem i siktad kakao. förvara svalt.
Tips: kan också göras som en tårta, häll smeten i en ringform, ev. med mandel- eller annan botten och täck med choklad
 
TRINIDADTRYFFEL från Elle a la carte
150 g mörk choklad ( ex. vahlrhona pur caraibe)
1 dl grädde
1 msk honung
2 tsk rumstempererat smör
1-1½ msk mörk rom
lite smält mörk choklad ( att rulla tryfflarna i)
kakaopulver (att rulla tryfflarna i)
1, hacka chokladenoch lägg den i en skål. koka försiktigt upp grädde och honung, häll över chokladen och rör till smidig konsistens.
2, tillsätt smör och rör jämnt, rör ner rommen. låt smeten svalna tills den är fast i konsistensen ( ett par timmar i kylen)
3, ta ut små kulor med hjälp av en tesked och rulla till bollar, ställ tillbaka i kylen.
4, doppa i smält choklad och rulla i kakao. låt stå framme i rumstemperatur en stund innan servering.
 
MÖRK TRYFFEL
250 g mörk choklad
1 dl creme fraiche
1 msk konjak
 kakaopulver
 värm creme fraiche och konjak i en liten kastrull och smält bitar av chokladen tills du har en jämn smet. ställ i kyl tills smeten stelnat. rulla tills små bollar och täck med kakao.
 
VIT TRYFFEL
½ dl vispgrädde
250 g vit choklad
1 msk rom
kokosflingor
koka upp grädden, lägg ner chokladen och rör om tills den smält. smaksätt med rom. kyl. rulla bollar, rulla i kokosflingor.
 
CRISPTRYFFEL
200 g hackad mörk choklad
30 g smör
2 msk vispgrädde
1 pkt smulade chokladrån
 4 tsk mörk rom (eller konjak)
kakao att rulla tryfflarna i
1, smält choklad, smör och grädde i en kastrull på svag värme. rör blandningen slät.
2, smula rånen och häll smulorna i smeten. tillsätt rom och låt stå i kylen någon timme
3, forma bollar och rulla dem i kakao, lägg ev. varje tryffel i en papperform (ex. knäckform)


12
Jag vill alltid hitta nya produkter och smaker och är på ständig jakt. Därför är jag nu nyfiken på vad matnördars skafferier rymmer som jag ännu inte provat, er mest exotiska produkt alltså (eller flera för den delen)!

Jag vet inte om jag själv har så mycket konstigt men efter en resa till skottland i veckan återvände jag med bacos (vedervärdigt vegetariskt baconsubstitut), gojibär,maltdryck (söt välling egentligen), smakessenser av olika slag, qournprodukter som inte finns i sverige och vegemite (som marmite).

13
Jag vet att det här ser krångligt ut men jag tycker om den här pajen för att den är så superenkel att göra. Pajdegen kan göras i princip hur som helst. Fyllningen är det viktiga!
Jag tycker att det enklaste är att koka en burk kondenserad mjölk i vatten ca 2-3 timmar. Den får då en härlig kolakonsistens och är färdig att bres i pajen. Sedan blandar du bara smält choklad och grädde och låter allt stelna. Det blir då 3 ingredienser i fyllningen. Busenkelt va?

Men den ser mycket proffsigare ut, helt klart! Den kan med fördel garneras med frisk frukt, physalis är en klassiker, och vispgrädde eller chokladdekorationer av vit choklad. Lycka till!


 pajskal:
100 g smör
3 dl mjöl
½ dl kakao
1 msk socker
1 äggula
3 msk kallt vatten

kolafyllning:
alt.1 :
400 g kondenserad mjölk
alt.2:
 400 g. kondenserad mjölk
75 g smör
½ dl socker

tryffelfyllning:
2 dl vispgrädde
200 gram mörkchoklad

garnering:
kakaopulver

gör såhär:

pajskal:
rör snabbt samman alla ingredienser i matberedare. Låt det bara bli smuligt och fös ihop mularna för hand. låt vila i kyl 30 minuter.
grädda skalet 8-10 minuter i 200 grader.
låt svalna.

kolafyllning:
alt.1: koka burken i vattenbad 2 - 4 timmar. (ju längre du kokar, desto fastare konsistens)
alt.2 koka ingredienserna i 7 minuter. det bränns väldigt lätt. håll uppsikt.
bred i pajskalet och låt stelna

tryffelfyllning:
koka upp grädde och choklad. häll över kolafyllningen. låt stelna och dekorera med siktad kakao.

14
Mandelsorbet
försökte leta recept på granita di mandorla utan framgång så jag konstruerade efter eget huvud.
 5 dl. Sötmandelmjölk (200g mandel till 1l.vatten mixas ihop ordentligt, ställs i kyl några timmar, mixas igen och silas om man vill slippa bitar)
1-2 dl sockerlag (förlagan är extremt söt, man får smaka sig fram)
ev. lite disaronno om man har hemma/vill ha.

frys till granité (dv.s frys utan att röra om, skrapa loss med en gaffel till servering) eller under omrörning (glassmaskin) till sorbet. Gillar man mandelmassa funkar detta utmärkt. Har förresten ätit en variant gjord på marsipan och sockerlag - supersöt men rätt god. orginalet görs på italiensk "pasta di mandorla" som jag aldrig provat men som tydligen utklassar våra mandelmassor.

mandarinsoppa

2 apelsiner samt zest från dessa
12 mandariner
2 dl vitt vin
1 dl socker
½krm riven muskotnöt
2 msk maizena

koka skalen från apelsinerna 2 omgångar i vatten och en tredje i sockerlag tills de är genomskinliga. Serveras till soppan. pressa citrusfrukterna. Blanda med övriga ingredienser. Koka upp och låt koka 3 minuter. ätes varm eller kall med glass och kaka i detta inlägg eller pepparkaksstavar och kardemummaglass.

Nigellas clementinkaka

Jag postar ett recept med orginalversionen (inom parentes) och en variant som jag föredrar eftersom den blir mindre söt och mer besk. Men det är en smakfråga.

3 små citroner (4-5 clementiner, 375g)
5 ägg (6 ägg, jag hade bara 5 hemma)
225-250g socker (225g socker)
250g malen sötmandel
1 rågad tsk bakpulver

Lägg citronerna i kallt vatten. koka i 2h. låt svalna. Dela på mitten och ta bort kärnorna. lägg ner de hela frukterna (skal och allt) i en mixer och kör snabbt till puré. Lägg i övriga ingridienser, mixa ihop. häll över i en smörad och ev. papprad ringform (21 cm), jag bröade med kokos. Baka av i 190graderC, ca. 60 min (provstickan ska vara torr). Kakan kan behöva täckas med folie efter ca. 40 min för att inte bli bränd. Låt kakan svalna i sin form och därefter gärna vila ett dygn (om du kan hålla dig) innan du glufsar i dig den.


Sidor: [1]
- Annonser -