En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Tester av knivar  (läst 63704 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
Tester av knivar
« skrivet: 2007-06-14 09:21 »
I denna tråd postar vi länkar till jämförande tester av alla typer av knivar. Kommentera gärna testerna men glid inte över till knivar som inte ingår i något test såvida du inte kan presentera ett oberoende test där den ingår.

Här är några jag samlat ihop från andra trådar:

Erik Lallerstedt testar knivar från 69:- till 2420:-
http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,236105,00.html
[Okänd testmetod]

DN har låtit SP testa knivar (tre av varje) från 199:- till 1585:-
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=304&a=496731
[Ej slipade, skärpa: knivarna belastades med vikter skar sig genom en stapel av pappe, slitage: skära i ett papper med cirka 30 procent fyllmedel av krita]

Smartson testar knivar från 400:- till 1500:-
http://smartson.se/test/hushall/knivar.htm
[Tomater, paprikor, morötter, lök, mandel]

Cooks illustrated testar japanska kockknivar från $27 till $140
http://www.cooksillustrated.com/images/document/testing/JA04_SantokuKnives.pdf
[Lök, vitlök, morötter, kycklingbröst]

New York magazine testar 10 Santoku-knivar från $19.98 till $169
http://nymag.com/restaurants/features/16980/
[He tested ten straight from the box (no additional sharpening allowed) - lök, kycklingbröst, persilja, bakplåtspapper]

Choice testar 18 kockknivar från AUD $11,95 till $225
http://www.choice.com.au/viewArticle.aspx?id=104322&catId=100447&tid=100008&p=5
[We assessed the knives’ sharpness initially (as bought) - persilja, tomater, morötter, gurka, stek]

Cooking for enginners testar 11 knivar från $29 till $261
http://www.cookingforengineers.com/article/129/Chefs-Knives-Rated
[All of the knives were tested out-of-the-box - morötter, potatis, tomater, salladslök]

Känner du till fler tester? Utländska tester? Posta gärna!
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Tester av knivar
« Svar #1 skrivet: 2007-07-06 17:56 »
Ytterligare test: Råd & Rön nr 10, december 2002 med Jonas Borssén
http://www.radron.se/templates/test____2713.asp
(Som vanligt kortfattad nätversion, fullständig finns i tidningen.)
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Tester av knivar
« Svar #2 skrivet: 2007-07-08 19:58 »
Denna var postad på ett annat forum, där den fick kommentarer om att den var tillrättalagd för att passa politiskt:

http://nymag.com/restaurants/features/16980/

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Tester av knivar
« Svar #3 skrivet: 2007-07-09 13:40 »
På vilket sätt tillrättalagd? Något mer "fel" än "He tested straight from the box" jag skrev ovan menar du?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Tester av knivar
« Svar #4 skrivet: 2007-07-09 13:44 »
Att den hade anpassats för att inte stöta sig med leverantörer...

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Tester av knivar
« Svar #5 skrivet: 2007-07-09 14:18 »
Ajdå. Ja en sådan test blir ju inte mycket värd.

Tycker annars att det borde gå att hitta mycket fler tester gjorda av opartiskt konsumentupplysande organisationer och institut liknande Råd & rön och SP fast från andra länder, ja Australiensiska Choice jag länkar till ovan är väl också en sån, men det måste ju som sagt finnas många fler...
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Tester av knivar
« Svar #6 skrivet: 2007-07-09 14:33 »
Hmmm, inte förren nu inser jag att den fanns länkad till tidigare.... My bad!


Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Tester av knivar
« Svar #7 skrivet: 2007-07-09 14:55 »
Nja så bad var det ju inte, du tillförde ju bra info! Håll som sagt gärna ögonen öppna efter fler tester.
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Tester av knivar
« Svar #8 skrivet: 2007-07-11 09:08 »
Tyvärr så fokuserar det svenska testet i DN på rena felaktigheter som "Att dyra, rostfria knivar rostar, om de inte sköts minutiöst, kan också bli en obehaglig överraskning." Det finns inga rostfria knivar...

Tycker nog att Smartson's test som utgår från hur knivarna är att arbeta med är det som verkar bäst för konsument.

[Andreas klippte bort de google-sökord skribenten tipsade om eftersom de leder till skribentens egna butik.]
« Senast ändrad: 2007-07-11 12:30 av Andreas »
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Tester av knivar
« Svar #9 skrivet: 2007-07-11 12:11 »
Välkommen till forumet Fredrik!

Nu är jag inte med, vad menar du är det felaktiga i att nämna att vissa knivar rostar väldigt mycket lättare än andra?
« Senast ändrad: 2007-07-11 12:29 av Andreas »
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Tester av knivar
« Svar #10 skrivet: 2007-08-01 17:32 »
Att knivar kan få missfärgningar av ex syror, att brunrost uppstår när stålet är blött under en längre tid och helst ligger mot en annan metallyta osv är inte det minsta konstigt. Vissa av dessa tester känns ungefär lika meningslösa som att ta reda på om en bil går sönder om man kör in den i en bergsvägg.

Jag skulle vilja se ett test som fokuserar på de bra egenskaperna, användarvänligheten. Naturligtvis bör man skriva om brister och fel, men de bör vara konstruktivt beskrivna, DN's artikel tex har grova fel när det gäller ren fakta.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
SV: Tester av knivar
« Svar #11 skrivet: 2007-08-03 16:47 »
Jag håller med dig Fredrik. Jag tycker att många av dessa tester är fullständigt bortkastade!.
Om du fick chansen att göra ett knivtest på låt oss säga 7 olika kockknivar.. Hur hade du velat göra testet om du fick bestämma?.
 

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Tester av knivar
« Svar #12 skrivet: 2007-08-22 12:54 »
Ge dem till ett antal kockar; allt från novis till proffs, och låta dem arbeta med knivarna ett par veckor. Ge kockarna uppgifter; hacka 3 kg lök, parera kött, filea fisk mm anpassat efter typ av kniv och utöver det vanliga arbetet de utför med sina knivar. Dokumentera uppgifterna och intrycken; de rent fysiska aspekter som balans, känsla att arbeta med/utformning, upplevd skärpa mm. De är nog viktigast men också de tekniska; Är det ett mjukt/hårt stål? Egenskaper? Sist spelar naturligtvis priset en viss roll; är det en prisvärd kniv för pengarna? Man skulle också ge varje kniv en "profil" typ: "En bra kniv för dig som är nybörjare därför att..". Jag tycker man måste kunna motivera i minst tre steg varför tex den här kniven är bra/dålig för novis/matintresserade/proffset (tre profiler som känns relevanta...man kan också vara proffs även om man inte är yrkesmänniska. Och "novis" även om man ska vara proffs, hehe. In the Eye of the Beholder....) På så sätt kunde man få fram "Bästa kniven att hacka lök med", "Mest prisvärd", "Bästa filékniv" mm mm kanske även indelat i "Så tyckte noviserna, så tyckte proffsen". Och resultatet borde vara rätt tillförlitligt om man blandar alla typer av kockar och har ett brett utbud varumärken på knivar.
« Senast ändrad: 2007-08-22 13:01 av Fredrik Goldhahn »
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Tester av knivar
« Svar #13 skrivet: 2007-08-22 13:31 »
Fredrik,
Du har ett bra uppslag! Det hade varit mycket intressant att följa ett sådant test. Att bara ge Lallerstedt ett antal knivar som han bedämer efter hur väl han känner igen dem känns sådär...

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Tester av knivar
« Svar #14 skrivet: 2007-08-23 11:03 »
Ja...för när höll Mäster Erik i en kniv "på riktigt" senast!??? =) =) =)

Skämt åsido...det är så tidningar fungerar "vi måste ha någon som folk känner igen". Om man kunde göra ett test med 1000 kockar skulle de fortfarande inte ha "samma trovärdighet" i tidningarnas ögon som om en "stjärnkock" uttalar sig.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Tester av knivar
« Svar #15 skrivet: 2007-11-23 08:15 »
I senaste Råd & rön testas knivset, de har testat Duka Kobe, Fiskars Functional Form, Global, Ikea 365+, Ikea Skärpt, Obh Nordica Oden 8410 samt Porsche Chroma Type 301. http://www.radron.se/templates/test____7421.asp

Tyvärr kan man inte läsa testet på nätet men en TT-notis i Hallands nyheter http://www.hn.se/m_other.php?id=772012&avdelning_1=161&avdelning_2=247& sammanfattar kanske det viktigaste "Glocal (tidningens eget stavfel) ... "Bäst i test", bland annat tack vare att knivarna hade bäst skärpa.  ... Ikeas knivar ansågs ... slöa och ha dålig balans. Som testets mest prisvärda alternativ utsågs Fiskars Functional Form för 357 kronor. Kniven fick toppbetyg för skärpan, men håller sig inte vass lika länge som de bästa knivarna..."
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Tester av knivar
« Svar #16 skrivet: 2009-02-06 23:58 »
Jag tror iinte att detta hamnar rätt men kanske du andreas kan flytta?

I alla fall till er som diggar knivar. Titt på länkar inte trodde jag att det var så omfattande.............. . det va det j :D

http://www.worldknives.com/info/knife-links-1.html
Matforum är bäst

Tjockakockan

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
    • Tjocka kockan
SV: Tester av knivar
« Svar #17 skrivet: 2009-03-10 21:23 »
Råd och rön tror jag det var som körde ett test för några år sen där alla mina favoriter fick skitbetyg

när man läste det finstilta framgick det att det var en SLAKTARE som testat användarvänligheten på knivarna - slakare som håller kniven i 90% mot underarmens undersida
klart att en vanlig kockkniv ger skärskador på handen under lillfingret!

så läs testerna ordentligt och skapa er en egen uppfattning om knivarna istället
testa olika när ni får chansen och känn vad som är rätt för er.

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Tester av knivar
« Svar #18 skrivet: 2011-03-18 07:50 »
Nytt test i DN, metodlogin ger jag inte mycket för.
http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/vassast-i-ladan-inte-alltid-dyrast

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Tester av knivar
« Svar #19 skrivet: 2011-03-18 17:13 »
Vad menar du att de gör för fel?
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -