En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vad diskar du INTE i diskmaskinen och varför?  (läst 27985 gånger)

Mattias H

 • Kökspraktikant
 • *
 • Antal inlägg: 11
  • Visa profil
SV: Vad diskar du INTE i diskmaskinen och varför?
« Svar #20 skrivet: 2009-11-12 19:24 »
Knivar ska inte diskas i maskin eftersom maskindiskmedlet är väldigt basiskt (känns halt, liksom en blöt tvål) och det fräter på eggen så kniven blir slö. (Det är det som kallas "våtblästring" lite populärvetenskapligt antar jag).
Basisk eller en bas är ju den kemiska motsatsen till syra, som ju också är frätande (fast mera känt?). Handdiskmedel är inte så basiskt eller surt och därför skonsammare mot knivens egg.

Maskindiskmedel fräter också på handen/huden och därför ska man inte handdiska med detta, för då får man lätt sår...  :o Fast det vet du väl redan...  ;)
Tias

JC

 • Diskare
 • **
 • Antal inlägg: 54
  • Visa profil
SV: Vad diskar du INTE i diskmaskinen och varför?
« Svar #21 skrivet: 2009-11-23 22:04 »
Jo fast det är mycket som står på många ställen som inte alls är sant. :)

Ja då kanske det ligger något i det, men du har väl knappast bara diskat dem utan också använt dem, vem vet om du också skar något olämpligt? Det hade varit intressant med experiment med en helt nyslipad kniv som utan att användas fick ligga i diskmaskinen låt säga 5-10 diskar för att sen undersöka skärpan.

Gjorde ofrivilligt ett liknande experiment: fick en liten Global-petty under en affärsresa till Japan av en kille som jobbar med marknadsföring åt Yoshikin och min fru, som inte observerade att det inte var ett bestick (ungefär samma storlek och utseende, hon är effektiv men något för snabb i vändningarna allt som oftast) hyskade in den i diskmaskinen. Helt ny, använd några sekunder till en vitlök endast.
   När den kom ur diskmaskinen hade ca 70% av skärpan försvunnit, och det är ingen överdrift. Jag kunde slå den i handflatan - inte jättehårt men inte fjäderlätt heller - utan att den gick igenom huden. Dessutom fick den lite små fula fläckar av brunrost och trots upprepade slipningar på mina våtslipstenar har den egentligen aldrig blivit bra igen.
Diskmaskiner dödar bra köksknivar. Ju bättre de är, desto mer skada tar de. Jag har återkommande mardrömmar om att min fru råkar slänga in någon av mina riktigt bra knivar. En Global är väl skitsamma, men tänk om min Nenox åker in nästa gång? Så sedan dess är jag mer noggrann med att alltid diska och stoppa undan mina knivar direkt efter användning. Vilket i och för sig kan ha varit en smart strategi från min fru för att slippa. Ungefär som män som tvättar sönder kläder medvetet ...
/jc

Mickan

 • Mästerkock
 • ******
 • Antal inlägg: 1532
  • Visa profil
SV: Vad diskar du INTE i diskmaskinen och varför?
« Svar #22 skrivet: 2009-11-24 18:32 »
Jag diskar inte det som är skrymmande då det känns som slöseri. Gäller grytor och pannor. Inte heller det jag använder nästan varje dag och ändå bara har en av. Microplanerivet åker inte heller i liksom slickepotten. Definitivt aldrig knivar eller saxar. Kristallglas? Icke!
Video meliora proboque deteriora sequor

Boogieman

 • Gäst
SV: Vad diskar du INTE i diskmaskinen och varför?
« Svar #23 skrivet: 2012-02-05 13:32 »
Jag diskar ALLTID:
- talkrikar, knivar, glas...ja det vanliga
- kristallglas (har hört man skall va försiktig men det funkar fint om de bara får stå utan att "gnugga i något" under disken)
- fläktkåpans filter (just nu för första gången...de börjar bli lite gula av fett)
- Alla rostfri skarpa knivar...blir de slöa tar jag bara fram slipjärnet o sen är de som rakblad igen :) Global kan de som har för mkt pengar och inte kan slipa knivar hålla sig till  :).
Köp ett vanligt knvibryne (ser ut som en rillad pinne) och en uppsättning bra köksknivar med knivställ som även har ett hål FÖR BRYNET (de behöver inte kosta flera tusen styck men man behöver ej heller gå på rusta  ;) ).
Sen är det bara att öva på att slipa dem. Efter ett tag gör man det av rutin inför varje "skärsession" och det tar 5-10 sekunder och du sparar massa tid då det bara smälter genom det man skär.

Jag diskar ALDRIG:
- Ätpinnar av trä (råkade av misstag slänga in ett par handgjorda från thailand och limmet släppte så vissa dekorer föll av samt trämaterialet blev blekt).
- Talrikar av trä...ja allt som är gjort av trä egentligen (träskräbrädor, Bestick med trähandtag o.s.v.)
- Teflonbelagda pannor eller andra artiklar (skulle man diska dem skall man inte glömma att göra som när de var nya - dvs behandla dem med en omgång matfett då detta drivs ut i en maskindisktvätt). Det bästa receptet att diska teflonpannor är att skölja dem under varmt vatten direkt när man använt dem och 5-10sek senare dra runt med en vanlig diskborste. Smutsen lossnar direkt och de håller för evigt så länge man använder plastverktyg när man lagar mat i dem)
- Saker gjorda av natursten som tex mortel. Natursten "fräts upp" och missfärgas av saker som är sura och även om diskmedel är basiskt så har det inge bra inverkan på natursten.
- Delar som innehåller elektronik (ganska självklar men finns säkert någon som diskar sin eltandborste tex :p)

vilsjin

 • Kallskänka
 • ****
 • Antal inlägg: 298
  • Visa profil
SV: Vad diskar du INTE i diskmaskinen och varför?
« Svar #24 skrivet: 2012-02-05 19:34 »
Skulle teflon absorbera matfett?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Segt som?:
Allting har en ände, men vad har två?:

- Annonser -