En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vilken är absolut bästa kniven som går att köpa för pengar?  (läst 47907 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
Vi har pratat lågbudget under 300 kronor och vi har pratat om mest prisvärd kniv. Men låt säga att jag har obegränsat med pengar att köpa en riktigt riktigt bra kockkniv för. Vad köper jag och varför?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Oj, det var inte lätt....

Får man dela det i rostfritt / kolstål i alla fall?
Högt bland de som gillar japanska knivar bör dessa två komma:

Rostfritt (och dessutom "off the shelf"):
Hattori KD Gyuto 210 ($860), kärnstål av Cowry X (som kan härdas till HRC67) och damaskerat blad. Handtag i svart linne micarta.

Customversioner av dessa används i "Iron Chef Japan". En kniv tillverkad av en legend och det bästa han kan göra, med ett mytomspunnet pulverstål. Tunn, lätt och välbalanserad.

http://www.japanesechefsknife.com/KDSeries.html

Kolstål:
Murray Carter International Pro med White steel No1 och Damascusidor, flera alternativ på handtag. pris gissningsvis $1000-1300.
En av världens bästa knivmakare och ensam kaukasier som blivit upptagen i en japansk knivtillverkarfamilj. Det bästa han kan tillverka och gjort i hans favoritstål, känt som det stål som kan slipas tunnast. Handgjort in i minsta detalj utav honom själv.

http://www.knifeforums.com/uploads/1139616042-carter_kitchen_2.jpg
www.cartercutlery.com (finns nästan ingen info ännu)


Egentligen är jag inte mycket för damaskerade knivar, mest för att det är en i huvudsak kosmetisk förbättring (om man gillar sådant), men det blir ju dyrare och exklusivare.

Om man gräver bland de mindre tillgängliga japanska tillverkarna så finns det säkert bättre knivar än dessa, men jag kan inte komma på några just nu.
« Senast ändrad: 2007-08-14 13:29 av Rob »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
5700 riksdaler för en Hattori KD Gyuto 210 lät inte så farligt med tanke på vad vissa betalar för sina grillar. Och en kniv använder man ju oftare. ;)

Vad är det som gör den så bra? Allroundkvalitet? Eller just hårdheten? Blir inte en så hård kniv skör? Klarar man att slipa den själv?

Ser att den är "SOLD OUT" hoc JCK, är den väldigt omtalad som kvalitetskniv eller har den vunnit nån test nyligt?

Murray Carter-kniven med trähandtag var väldigt snygg tycker jag. Har du själv provat någon kniv från något av dessa två fabrikat?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Jag har inte testat Hattori, men de skall ha fina material, god kvalitet i hopsättningen samt bra material. Cowry X är mytomspunnet just för att det klarar mkt höga hårdheter utan att bli sprött. Man kan slipa den på vattenstenar som vanligt, men det tar längre tid eftersom stålet är så hårt.

Har en Carter (av billigare snitt) och den är suverän!! Geometrin är super och utförandet är fantastiskt för priset.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
Har man bara tillräkligt med pengar och ett brinnande intresse för knivar o kvalité så är nog en kniv för 5000 och uppåt högintressanta.
Kan tänka mig att det finns människor som köper knivar i dessa prisklasser som samlarobjekt också.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Visst är många samlarobjekt, men då oftast den längre typen av japanska fiskknivar (Takohiki, Yanagiba, Fuguhiki m.fl) endel finns i långa länder (uppåt 400 mm har jag sett).

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6535
    • Visa profil
    • Matforum
Murray Carter International Pro med White steel No1 och Damascusidor ...

Handgjort in i minsta detalj utan honom själv.

Utan honom själv? Har han lärljungar som gör sina knivar?

Apropå samlarobjekt: är sådana där handgjorda knivar numrerade/signerade också? Begränsade upplagor osv.? Ungefär som tavlor tänkte jag.
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
utav honom själv borde det vara, han har inga lärjungar...

De riktigt unika brukar rista in sina Kanji på bladen...

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Jag har haft möjligheten att få låna en Hattori och första intrycket är att den egentligen inte ser annorlunda ut annat än finishen, visst ser den maffig ut. Men när du tar den i din hand så känns det på en gång att det är en mycket speciell kniv du håller i kompaktheten,balansen och skärpan som är otrolig näst intill sagolik. Detta trots att du inte slipat in den som man i regel måste göra med tex Global. Nu köpte jag inte denna kniv för jag tycker att det är överkurs för mej trots att jag använder kniv i mitt jobb daglidags. Men jag skulle inte tveka en sekund att investera i den till mitt privata hem.
Frågan om vilken kniv som är den bästa som kan köpas för pengar låter jag stå öppen. Men jag har hört viskas om att samurajsmederna är väldigt duktiga på detta men jag har även träffat en byasmed i Jämtland som hade koll på grejerna. En kniv blir ju som en förlängd arm.  Jag är väl ägare till ca 35 bra knivar alla har sina uppgifter beroende på jobb alla har sina speciella egenskaper. ;D ;D
Matforum är bäst

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
Knivar är vackra; helst damaskerade. För mig är det viktigaste när jag väljer kniv stålkvalitet i samband med vad jag ska använda den till men råkar den vara damaskerad i ett snyggt mönster; inte mig emot. Kan jag köpa en kniv för runt 2000 kr som jag vet kan bli "en kompis resten av livet" väljer jag den. Och roffekock...OJ vad knivar =) Har svårt att se 35 olika (ca) knivar med 35 speciella användningsområden. Rent krasst behöver man kanske 5 olika för att egentligen utföra "allt" du kan använda en kniv till i ett kök...ok, ostronkniv, ostkniv mm mm...räknar du med sådana knivar också? =)
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Jag väntar nu på 2 nya knivar från en familj som heter Moritaka.
Knivsmeder sedan 700 år och anses vara fullt i klass med Takeda som anses vara en av de bästa. Det skall bli mycket spännande att se dem. Blått super i kärnan och polerat "vanligt" stål på sidorna. Åttakantigt traditionellt handtag.

http://www.moritakahamono.com/

Om det är världens bästa knivar vet jag inte, men de blir unikt tillverkade för mig och de fotograferar tillverkningen så jag kan följa den även om ett par år.


Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Roffekock förresten var det en KD eller en HD som du testade?

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Rob det kan jag faktiskt inte svara dej på. Men det var en kockkniv ca 35 cm lång.
Roffekock förresten var det en KD eller en HD som du testade?
Matforum är bäst

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Det finns i båda varianterna....
Nåväl, det var bara nyfikenhet.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Rob jag var inne och tittade på bilderna och dom såg ruggit fina ut ett hantverk.Ska med nöje se fram emot en kommentar från din sida när du testat dom. Det enda som var smolk i bägaren var att det är stört omöjligta att tyda bokstäverna och på så vis inte kunna tillgodogöra sej texten men bilderna var talande.
Jag väntar nu på 2 nya knivar från en familj som heter Moritaka.
Knivsmeder sedan 700 år och anses vara fullt i klass med Takeda som anses vara en av de bästa. Det skall bli mycket spännande att se dem. Blått super i kärnan och polerat "vanligt" stål på sidorna. Åttakantigt traditionellt handtag.

http://www.moritakahamono.com/

Om det är världens bästa knivar vet jag inte, men de blir unikt tillverkade för mig och de fotograferar tillverkningen så jag kan följa den även om ett par år.


Matforum är bäst

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Det finns en liten "english-knapp" högt upp på höger del av sidan.

I den engelska versionen erbjuder de dock inte versionen med polerade sidor, men den finns på den Japanska.
Moritaka är ytterligare en av de Japanska leverantörerna jag stött på med ypperlig kundservice, snabb, trevlig och korrekt.

Som info har jag beställt en 165 mm Nakiri (rektangulär grönsakskniv) och en 270 mm Yanagiba (för att skiva fisk och kött med)

Är man intresserad av knivtillverkning så finns det endel skisser och text kring det.

På You-tube finns ett antal videoklipp från en amerikan som var och hälsade på dem (och tittade på när hans kniv tillverkades)
http://www.youtube.com/watch?v=XuSO46vbu8I

Knivmannen

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 50
    • Visa profil
Trevligt! Sånt här gillar jag. Jag har personligen kontakt med ett företag som heter Takefu Knife Village. Det är en sammanslagning av ca 10 smeder som gemensamt arbetar och smider i gemensamma lokaler. Takefu är en välkänd knivstad i Japan och där tillverkar de knivar i absolut toppklass. Även här kan man specialbeställa knivar efter eget behov. Du kan alltså rita en egen kniv och få den exakt som du vill ha den!
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

kockis

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 2
    • Visa profil
jag har jobbat med knivar dagligen i över tjugo år.
Det finns bara ett svar på din fråga.
Det är, den kniven du trivs med!
En kniv som jag tycker är helt överlägsen kan en annan person tycka e helt värdelös.
när det är svart är det klartt!

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Kockis du är rätt på det tycker jag.Men det är en viss skillnad om man skär en tomat, torkar av den och lägger den i lådan eller om du hanterar den i jobbet hela dagarna. Det kan du bara se på mina iranier som jag diggar i jobbet, men tror du att ett knivfreak gillar den?
För ett freak är det ju halva nöjet att äga den och speciellt om den kommer från Japan och ruva över den som en äggsjuk höna.Varför finns det inga brudar som skriver om knivar? Har ni inga eller spelar det ingen roll vilken kniv el knivar ni har? 8)
Matforum är bäst

Jan

  • Gäst
Inget fel på IKEA;s knivar. Hur bra som helst

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
Inget fel på IKEA;s knivar. Hur bra som helst
IKEA har knivar i prisklassen 25 kronor för tre till 499 kronor för en så vad du säger är rätt meningslöst.
Ja, IKEA säljer en del prisvärda knivar, men de är knappast mest prisvärda.

Om den ursprungliga frågeställningen: "bästa kniv som går att köpa för pengar" vill jag säga att den är lika meningslös.
Det är som att fråga efter den bästa skon som går att köpa för pengar.
Allt handlar om din fot, hur du skall använda den och hur den kommer att skötas. Skall den bli riktigt bra måste den specialtillverkas för just dig.
Inga frågor om "bästa kniven" går att besvara utan info om till vad kniven skall användas, hur du sköter den, hur du använder den och vad du är beredd att betala.
Det går ju inte ens att säga vilken den bästa skruvmejseln man kan få för pengar är.

kayaker

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 123
    • Visa profil
Om den ursprungliga frågeställningen: "bästa kniv som går att köpa för pengar" vill jag säga att den är lika meningslös.
Det är som att fråga efter den bästa skon som går att köpa för pengar.
Det är relativt enkelt när det gäller skor. Då går du bara hit:
http://www.johnlobbltd.co.uk/main/main.htm
 :)
/F

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
När jag var hos Sundqvist huvudkontor här i Göteborg och klämde på deras Yaxell Gou serie så pratade jag lite med en säljare som berättade om köksknivar som tillverkades enligt samma principer som katanasvärd (samuarjsvärd). Med priser på flera hundra tusen kronor per kniv fick det helt plötsligt den 101 lagers damaskuskniv jag höll i handen att framstå som lite mindre exklusiv..

..och nej, de har inga planer på att ta in dessa knivar i sitt sortiment ;)

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Karl Erik Schough

  • Gäst
I båten har jag en Morakniv (laminated).

Matand

  • Gäst
Går inte att svara på, en kniv som passar dig tycker din kompis är riktigt dålig och vice versa. Den bästa kniv jag hållit i min hand är en Bob Kramer by Zwilling, Euro Stainless. Rakbladsvass och relativt lite underhåll, det gillas. Om någon vänlig själ hade gett mig en original Kramer hade man ju inte tackat nej men att köpa en själv för 20- till 30000 känns bara onödigt

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -