En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Svarta ringar från konservburkar  (läst 3066 gånger)

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
Svarta ringar från konservburkar
« skrivet: 2012-02-19 22:18 »
Köte en ny skärbräda idag, en WMF i ek. Jag gjorde en chilie och ställde burkar med tomater på den, de lämnade svarta ringar efter sig. Vad beror detta på, det ser ut som brännmärken.

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Svarta ringar från konservburkar
« Svar #1 skrivet: 2012-02-20 12:48 »
Det är rost.

TjodhildTredsk

  • Gäst
SV: Svarta ringar från konservburkar
« Svar #2 skrivet: 2013-04-10 19:54 »
Som jag har förstått det, så är det garvsyran i eken som reagerar med metallen och skapar de svarta fläckarna.

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Svarta ringar från konservburkar
« Svar #3 skrivet: 2013-04-11 19:55 »
Som jag har förstått det, så är det garvsyran i eken som reagerar med metallen och skapar de svarta fläckarna.

Aha, OK, då är det ju iofs rost. Bra att veta dock.

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Svarta ringar från konservburkar
« Svar #4 skrivet: 2013-04-14 19:39 »
Garvsyran spelar nog ingen roll. Sura råvaror (tomat, paprika och liknande) och fukt kombinerat med plåt i burken skapar ganska gynnsamma förutsättningar för rost.

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 961
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Svarta ringar från konservburkar
« Svar #5 skrivet: 2013-04-15 08:05 »
Garvsyran spelar nog ingen roll. Sura råvaror (tomat, paprika och liknande) och fukt kombinerat med plåt i burken skapar ganska gynnsamma förutsättningar för rost.

Det gör ju garvsyran också och den komemr ju dessutom i kontakt med burkens utsida vilket innehållet inte nödvändigtvis gör.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -