En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Våra medlemskort avslöjar nog mer än vi tror  (läst 1960 gånger)

Andreas

 • Forumvärd
 • *****
 • Antal inlägg: 6582
  • Visa profil
  • Matforum
Varje gång vi handlar med våra Ica- eller Medmera-kort så registreras alla våra inköp, varenda liten vara, i en stor databas. Genom att analysera inköpen kan butikerna sedan skicka riktade erbjudanden. Att ge den som brukar köpa chokladkakor rabatt på chokladkakor är ganska självklart. Men det är bara början.

I en krönika för i PC för alla berättas hur den amerikanska butikskedjan Target räknar ut vem som är gravid för att i god tid kunna skicka rabatter på blöjor och babykläder: "Genom att kika på nyblivna föräldrars konsumtionsvanor och följa dem några månader bakåt i tiden kunde man snart se vissa mönster hos i synnerhet kvinnliga kunder. De började exempelvis köpa parfymfria varor och mjukgörande krämer. Med andra ord kunde Target snart testa sin teori genom att blanda ut sina traditionella erbjudanden med rabatter på barnprodukter – för att några månader senare fascinerat konstatera att försäljningen ökade på den typen av varor. Markant!" http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.523038/sa-blir-du-kartlagd--av-din-matbutik

Undrar just vilka fler såna här samband det går att se..?
Den som inte frågar får inga svar.

Cathy

 • Gäst
SV: Våra medlemskort avslöjar nog mer än vi tror
« Svar #1 skrivet: 2013-09-19 19:17 »
Det finns mycket som kan gå att avläsa i inköpen: Ungefär hur många och hur gamla hemmavarande barn är, vilka veckor de bor hos dig, hur ofta släkt/vänner hälsar på och hur länge de stannar, hur många och hur stora fester du har, om du bor i villa eller lägenhet, vilka husdjur du har, vart du åker på semester, om du har sommarstuga och i så fall hur ofta du är där och ungefär var den ligger(om du handlar på vägen dit), vilken väg du åker hem från jobbet(om du handlar på vägen hem), om du följer någon diet eller har någon allergi. Och säkert en massa mera som jag inte kommer på just nu.

Man behöver nog inte ens ha Ica- eller Medmera-kort för att registreras. Det räcker bra att betala med samma Visa-kort varje gång, så har de full koll på vad du köper. Om du sen använder självscanning med handterminal där du scannar varorna efterhand så kan de dessutom se hur lång tid du tar på dig, och hur du rör dig i butiken.

Det kan rentav räcka att ha en mobiltelefon i fickan, så kan signalen den sänder ut för att hålla kontakt med basstationen följas runt butiken, och sedan kopplas till ett visst inköp när du kommer fram till kassan.

webguide

 • Mästerkock
 • ******
 • Antal inlägg: 1055
  • Visa profil
  • Vassaknivar.se
SV: Våra medlemskort avslöjar nog mer än vi tror
« Svar #2 skrivet: 2013-09-20 15:23 »
Google har ett par hundra "läspunkter" som gör att de kan identifiera dig när du surfar, alla andra i branschen gör likadant.

Man är mycket sällan anonym, ICA och andra kedjors datalagring är ingenting mot det som sker på nätet. Jag jobbar med internetmarknadsföring och man kan göra (och gör) MYCKET med de spår man lämnar efter sig.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stockholm i mitt hjärta, en blandning av sött och?:
Allting har en ände, men vad har två?:

- Annonser -