En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Varför stänker det fett när man steker i olja men inte i smör?  (läst 15935 gånger)

pipopp

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 18
    • Visa profil
    • Pipopps bludder
Helt rätt Hasse, du har förstått grundpoängen!

Jag tolkar (kanske felaktigt) frågan hur hemmakocken till vardags upplever situationen. Min uppfattning är att de flesta steker med högre temperatur när de använder olja än när de använder smör - ergo, det stänker mer pga av vattnet.

Vid exakt samma temperatur - se svaren om lecitin ovan. Om de stämmer vet jag inte, jag är inte kemist, mer åt det fysiska hållet.
« Senast ändrad: 2007-10-30 19:54 av pipopp »

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
Kul! Då är vi på "samma håll"!    ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
Fast kan man alltid säga att det stänker mer ju mer vatten råvaran innehålller - nångonstans borde det finnas en brytpunkt där det blir så mycket vatten att temperaturen sänks och det faktiskt stänker mindre..? Just vattenuppblåst kycklingfilé som du nämner pipopp känns som en sådan produkt som ibland innehåller så mycket vatten.
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -