En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Brödböcker  (läst 19212 gånger)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Brödböcker
« Svar #20 skrivet: 2008-02-20 00:14 »
Tack för tipset Hasse men dom har funnits i mitt bibliotek sedan ett eller två år tillbaks, mitt bibliotek som innehåller mer än 600 volymer där jag tycker att den finaste är Dinera med Gala av Dali, numrerad. Ni kan väl skriva lite om era bibliotek vad ni har för kokböcker.

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6576
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Brödböcker
« Svar #21 skrivet: 2008-02-20 11:14 »
Kul idé Rolf, men inte i den här tråden om brödböcker utan i så fall i en ny tråd "Mina kokböcker" i medieavdelningen, tack!

Ingen som hört talas om "Jorden runt på 80 degar" jag nämnde här ovan då? Tycker det låter som om det kunde vara ordentlig variation på de recepten.
Den som inte frågar får inga svar.

Norfdas

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 16
    • Visa profil
SV: Brödböcker
« Svar #22 skrivet: 2008-04-02 23:17 »
Köpte Hedhs bok, Bröd.
Bakade med hjälp av recepten i den men alldeles för ofta blev degen för styv och trist bröd som slutresultat
Köpte tom. en digital våg istället för min gamla viktbaserade, men resultaten blev väldigt ojämnt.
Bakade hamburgerbröden i den och det blev fågelmat av hela baket.
Trist nog så skulle sonen och jag testa grillstället på Umedalen i Umeå vid namn Garaget och där äta grillade hamburgare, tyvärr så var vad jag anser hamburgerbröden bakade från Hedhs bok.
De var i samma klass som de jag bakat, torra och trist konsistens, dags även där för att utfodra fåglar istället för människor.
Jag har återgått till att baka bröd ur diverse olika böcker men hamnar oftast i "Baka matbröd" från ICA bokförlag, min upplaga är från 1997 och vet inte vilka skillnader som finns mot de ex jag hittat på bokbörsen, där är det tidigare årgångar.
Man misslyckas aldrig om man följer recepten, gäller för de jag har testat.

Johansson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 31
    • Visa profil
SV: Brödböcker
« Svar #23 skrivet: 2008-04-13 20:45 »
Håller med Norfdas om Heds bok, en del recept är omöjliga att få till. De som jag lyckats bäst med är Italienare (det blir utsökt), tekakor, Zopf samt några till. Men jag har lättare att få till de flesta andra bröd med en del saker jag lärt från hans bok så helt bortkastade pengar är det inte.
Tackar för tipsen i den här tråden, får nog bli en shoppingrunda och testa några nya böcker..

Glenn

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
SV: Brödböcker
« Svar #24 skrivet: 2009-04-10 12:27 »
Mycket intressant ämne det här. Jag får prova fram och tillsätta lite vanlig jäst också.

Från det en atill det andra.. Jag är som jag skrev nybörjare på det härmed brödbakning, men tycker det är väldigt väldigt kul. Jag undrar om någon har tips på en bra bok med brödbakning och recept.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Brödböcker
« Svar #25 skrivet: 2009-04-10 21:43 »
Riddarbageriets bröd tycker jag fortfarande står sig, den har ett liten antal recept inom varje kategori men urvalet är utmärkt liksom själva recepten är väl beprövade och utan tvetydighet. Du får bra grundrecept för ljusa och mörka bröd med och utan surdeg.

Jan Hedhs bok om bröd är mycket omfattande men många av recepten har tveksamma proportioner vilket uppmärksammats då och då i detta forum. Personligen blir jag inspirerad av boken men jag tar alltid mängderna med en nypa salt. Bilderna är vackra, han är verkligen en brödkonstnär.

Om man verkligen är intressad och hygglig på engelska är Ruth Berenbaums The Bread Bible en verklig guldgruva.
Hon skriver mycket utförligt, intressant och pedagogiskt om världens alla bröd. Dessutom verkar hon mer noggrann än Jan Hedh.

Glenn

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
SV: Brödböcker
« Svar #26 skrivet: 2009-04-11 08:59 »
Jag köper nog riddarbageriets och testar lite.

EDIT: Var kan man köpa boken? Verkar vara defintivt slut på bokus och adlibris...
« Senast ändrad: 2009-04-11 09:02 av Glenn »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6576
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Brödböcker
« Svar #27 skrivet: 2009-04-11 10:12 »
Riddarbageriets verkar vara rent allmänt slutsåld. Kanske finns den begagnad på antikvariat eller Blocket/Tradera. Annars finnas den säkert på biblioteket.
Den som inte frågar får inga svar.

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Brödböcker
« Svar #28 skrivet: 2009-04-11 14:42 »
min favoritbok när det gäller bröd är Tassajaras Brödbok... lite udda kanske men väldigt inspirerande.
man kan prova allt -minst en gång!!;)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -