En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Dags för egeninlagd matjesill!  (läst 2069 gånger)

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 471
    • Visa profil
Dags för egeninlagd matjesill!
« skrivet: 2016-12-25 19:00 »
Blev med 2 kg sillfiléer på lillejulafton. Den lokala butiken hade missbedömt hur mycket som skulle säljas så nu reades den ut för 9:90/kg.

1 kg stektes efter att ha vänts i rågmjöl/ströbröd (rysligt gott med tunnskivad lök på knäckebröd) Det andra kilot ligger nu i en burk med kryddblandning som jag hittade på meny i P1 och ska förhoppningsvis bli den godaste matjesill jag ätit. Det ska ta en månad för att bli klart och hålla i upp till ett år. Då blir det kanske egen matjesill till midsommar :)



agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4466
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #1 skrivet: 2016-12-26 08:19 »
Så spännande! Hoppas sillen blir god :)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1439
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #2 skrivet: 2016-12-26 16:20 »
Skogis, håll oss informerade om processen.  :)

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 471
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #3 skrivet: 2016-12-27 09:07 »
Får ju visa hur skapelsen ser ut nu :)



Enligt receptet skulle man använda ett höganäskrus, det fick bli en glasburk istället. Burken var för snäv för att kunna lägga filéerna ner så det fick bli stående lagring.
Ursprungsreceptet är på 6kg hel sill med totalt 2kg salt/socker/kryddor och 25gr salpeter. Är det inte i lite väl mycket salpeter? Rädslan för nitrit är stor, men är man medveten om att matjesill kanske är en stor källa av nitrat? Eller är nitrat ofarligt?

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 471
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #4 skrivet: 2017-02-04 19:28 »
Då är mästerverket avsmakat och vackumpaketerad för sommaren.
Får se vad som händer med smaken när sillen lagras.


Smakade................m atjesill :)

Inte så salt som matjesill brukar vara, klarare i smaken och med frisk kryddsmak.
Detta kommer nog att göras igen om jag springer på billig sill. Nästan tvunget för jag har en del sandel som behöver användas :)

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 471
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #5 skrivet: 2017-06-18 18:53 »
Smaken blir ännu bättre av att lagras!
Har bara en påsen kvar och nu ångrar jag att jag inte köpte mer sill :)

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 471
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #6 skrivet: 2017-11-13 08:30 »
Det har blivit mer matje här.
Men det är inte säsong för sill och potatis just nu så jag får se om den klara sig till sommaren.

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 471
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #7 skrivet: 2018-06-23 13:01 »
Det har den gjort med glans. Betydligt fastare och inte så salt som köpesill.
Bara en påse kvar nu så jag har spanat efter sillfilé till bra pris ett tag nu.

19:95/kg på City Gross gjorde att det blev 3kg den här gången.
Nu blir det till att leta efter receptet, har ju inte sparat det :-[

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 67
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #8 skrivet: 2018-06-25 17:01 »
Hur gör ni för att vacuumförpacka något med vätska i? Min HB Nordica vill suga ur allt vatten och sedan misslyckas med förslutningen.
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 471
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #9 skrivet: 2018-06-26 00:14 »
Det funkar med en kammarvakuummaskin.
Den suger inte ut luften bara i påsen utan i ett utrymme som påsen ligger i. På så sätt påverkas inte vätskan, vakuumet är lika stort både i och utanför påsen som svetsas i vakuum. Sen släpper man in luften i utrymmet och påsen får ett undertryck mot omgivande luft.

En betydligt dyrare maskin än konsumentmaskiner men också mycket bättre.

Ett tips är att frysa vätskan innan du vackar den.

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 67
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #10 skrivet: 2018-06-26 09:38 »
Misstänkte något sådant. Tack för svar.
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 471
    • Visa profil
SV: Dags för egeninlagd matjesill!
« Svar #11 skrivet: 2018-07-23 20:24 »
Nu har sillen legat och gonat sig i 1 månad, dags för provsmakning!
Kan gott ligga längre men är god redan.


 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -