En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Mitt rödkålsavkok blir blått - är brunnsvattnet då farligt?  (läst 7823 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Den här bilden är inte Photo Shopad eller något, men hur blev innehållet så här? Någon som känner igen?  ;D

Det är helt naturligt. Inga akvariemedel eller sånt.

Som koncentrerad Virablåtira, om nu någon minns...

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Ingen som fått denna effekt? Jag kokade vatten, sedan hade jag i XX i 1-2minuter och vattnet hade färgats mörkblått.

XX=för Er okänd produkt. Du åt kanske sånt i julas..

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
För mej ser det ut som metylenblått.

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
Skulle kunna tänka mig att det är rödkål. Rödkål kan användas som indikator för pH, och om jag inte minns fel från gymnasiekemin så blir den blå vid basisk (eller om det var sur?) lösning.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Hasse! GRATTIS! Visst är det rödkålsavkok ;D

Vad säger detta om vårt vatten?? Ska man vara orolig??

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Elka: har du inte kommunalt vatten?
« Senast ändrad: 2008-01-20 14:46 av Andreas »
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Andreas: egen grävd brunn..

[Andreas editerat vid flytt från "gissa matbilden"]
« Senast ändrad: 2008-01-20 14:45 av Andreas »

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Jag lärde mig att om man har egen brunn så kan håret färgas grönt (om man är blond....)...också något med pH... ;D

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Men det har nog att göra med utfäld koppar från ledningarna till din kran beroende på surt vatten i din brunn.

/rolf
Matforum är bäst

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Farligt?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Om du har enskild brunn och inte gjort ett vattentest så är det något jag rekommenderar. Sök på ordet "vattentest" på nätet så hittar du diverse företag.
« Senast ändrad: 2008-01-20 14:45 av Andreas »
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Vattenanalyser görs per 18månaders intervall. UA senast.

[Andreas editerat vid flytt från "gissa matbilden"]
« Senast ändrad: 2008-01-20 14:46 av Andreas »

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
Jag frågade en kollega idag, och rödkål blir blått i basisk lösning. Är lösningen kraftigt basisk så blir färgen grön eller gul. Jag kan fråga på måndag vid vilket pH lösningen blir blå. Men jag kan väl inte tänka mig att det skulle vara farligt.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Vad hade du för pH på din sista vattenanalys då Elka?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
Jag hittade en färgskala på
http://school.chem.umu.se/Experiment/4
Bläddra nedåt tills du hittar skalan.

Där kan man se att Elkas vatten har pH c:a åtta. Mitt kommunala vatten har pH = 8,5 så vad gäller pH så är Elkas vatten helt normalt.

Andreas, det är kanske dags att lyfta ut pH-diskussionen till en egen tråd?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Ja det gör jag gärna, men det är inte så tvärenkelt... exakt var klipper jag i en så här insmetad diskussion..? Och vad ska tråden heta?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
Insmetad, var ordet!    ;D

Det är kanske slutdiskuterat om pH för den här gången, så att det inte behövs några insatser med "kvasten".

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Allt går ju... men det är enklare om man försöker undvika att smeta från början. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -