En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Hur ofta bör man bryna kniven?  (läst 21907 gånger)

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Hur ofta bör man bryna kniven?
« Svar #20 skrivet: 2008-09-26 08:16 »
Jag har en Victorinox "penna" som alltid är med på resor och så, imponerar var man än kommer där man lagar mat och hittar hopplösa knivar.;D  Dock ej på rostfria knivar..
Man hör på ljudet direkt om det är någon idé att ens försöka.
Tråkigt då att de flesta köksknivar idag är rostfria ;). Jag är dock säker att du kan bryna alla typer av stål eftersom "pennan" är (om jag minns rätt) tillverkad i keramik. Keramik är avsevärt hårdare än stål. Det är egentligen bara stålsorter mättade med vanadinkarbider som kan vara lite knepiga. Där är det på sin plats att köra med diamantbryne i stället.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Hur ofta bör man bryna kniven?
« Svar #21 skrivet: 2008-09-26 10:59 »
Aha, tack för det tipset! Det är ju keramiskt i andra ändan där man som bara drar bladet igenom.
Ska ta en bild på den och lägga upp snart!

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Hur ofta bör man bryna kniven?
« Svar #22 skrivet: 2008-09-26 12:01 »
Aha, tack för det tipset! Det är ju keramiskt i andra ändan där man som bara drar bladet igenom.
Ska ta en bild på den och lägga upp snart!
Det finns en allmän förvirring som råder angående ollika hårdhetsgrader. Rent allmänt går allting att bryna mot allting. Frågan är bara hur länge man orkar ;).

Några jämförelser:

Maskros

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 34
    • Visa profil
    • Speck! Speck!! Speck!!!
SV: Hur ofta bör man bryna kniven?
« Svar #23 skrivet: 2008-09-27 19:12 »

Summerat: Ett stål är inte till för att slipa/bryna kniven utan för att primärt räta ut eggen till så lite stålåtgång som möjligt. Ett bryne däremot är till att bryna kniven med en viss metallåtgång, beroende på grovleken på kornet.

Tack. Fullständigt korrekt.
Skilled professional since 1979

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Hur ofta bör man bryna kniven?
« Svar #24 skrivet: 2008-09-29 09:53 »
Är det ingen som har erfarenhet av att slipa med en vattenkyld slipsten typ tormek el dyl. Det borde väl ändå vara det mest efektiva sättet att slipa en kniv.

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Hur ofta bör man bryna kniven?
« Svar #25 skrivet: 2008-09-29 10:10 »
Är det ingen som har erfarenhet av att slipa med en vattenkyld slipsten typ tormek el dyl. Det borde väl ändå vara det mest efektiva sättet att slipa en kniv.
Jovisst är dessa system effektiva men lite bökiga samtidigt. För att snabbt återställa skärpan på mina knivar så skulle jag inte drömma om att ta fram min Kirunaslip och jobba mig med slipstöd, jiggar, slipvinklar och andra inställningar. En sharpmaker gör det på en halv minut ;).

Kirunaslipen tar jag fram om jag är i behov av seriös omprofilering eller slipning av väldigt slöa knivar. T ex sådana som jag köpt på begagnadmarknaden.

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Hur ofta bör man bryna kniven?
« Svar #26 skrivet: 2008-09-29 16:11 »
Har egen erfarenhet av sk slipsten. tycker ju att det är absolut det bästa sättet att få en bra och vass kniv, sen vet jag inte om det tar så lång tid att slipa med en slipsten kontra en bryn sten men å andra sidan så kanske det beror på vad man är van vid. Har aldrig hållit på och böka med jiggar och mothåll, jag kör på fri hand och tycker att
det blir bra. Stålar gör jag bara när man ska räta på eggen.
depaul -  Har Kirunaslipen en sk brynskiva? och i såfall vad är den gjord av?

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Hur ofta bör man bryna kniven?
« Svar #27 skrivet: 2008-09-29 19:13 »
Allt man behöver veta om Kirunaslipen: http://www.kirunaslipen.com/Kiruna-Slipen.htm

Personligen har jag ingen speciell extrautrustning. Inte ens en läderstrigel. Det fixar jag manuellt.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -