En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Bayonneskinka  (läst 12467 gånger)

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
Bayonneskinka
« skrivet: 2008-09-02 19:44 »
Vart har bayonneskinkan tagit vägen?
Har den bytt namn? Förr fanns alltid denna i skivad form som t.ex smörgåspålägg.
Men var är den nu?

Maskros

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 34
    • Visa profil
    • Speck! Speck!! Speck!!!
SV: Bayonneskinka
« Svar #1 skrivet: 2008-09-02 20:40 »
Det som i Sverige såldes under namnet "bayonneskinka" bytte för några år sedan namn i och med att "Jambon de Bayonne" fick IGP-status. Om du vill ha tumlad kokt skinka med syntetisk rökarom så finns det  mycket att hitta i kyldisken, men det kallas för "Rökt skinka" numera.

http://www.jambon-de-bayonne.com/boutique/en/index.htm


Skilled professional since 1979

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Bayonneskinka
« Svar #2 skrivet: 2008-09-04 17:27 »
Ursprungsskydd är bra. Men går inte äkta bayonneskinka att köpa i Sverige då?
Den som inte frågar får inga svar.

Maskros

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 34
    • Visa profil
    • Speck! Speck!! Speck!!!
SV: Bayonneskinka
« Svar #3 skrivet: 2008-09-06 00:01 »
Jag känner till en importör, men dom är inte inriktade på butik. Varför inte köpa på nätet?
Skilled professional since 1979

PerAnd

  • Gäst
SV: Bayonneskinka
« Svar #4 skrivet: 2012-08-08 15:39 »
Jag hittar inte bayonneskinka, ens i delikatessdisken - och har inte gjort på flera år. Trist, självklar ingrediens i sallad m m pga den syntetiska saftigheten.....;-)

rikard.t

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 23
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #5 skrivet: 2012-08-08 22:34 »
bor ni i malmö så finns det på möllans ost.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #6 skrivet: 2012-08-09 07:42 »
Är det ingen av Lidls kallrökta skinkor (till rimligt pris) som kan passa? Där finns Schwarzwaldskinka, hel o skivad, med o utan fett, Ardennerskinka m.m Alla lika saftiga o fina.

Hankki

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 177
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #7 skrivet: 2012-08-09 10:18 »
Är det ingen av Lidls kallrökta skinkor (till rimligt pris) som kan passa? Där finns Schwarzwaldskinka, hel o skivad, med o utan fett, Ardennerskinka m.m Alla lika saftiga o fina.
Lidls skinka borde säljas opackad på saluhall för 5-10 ggr högre pris för att den ska duga :-)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Bayonneskinka
« Svar #8 skrivet: 2012-08-10 16:48 »
Förstår jag det rätt nu, ni vill alltså ha den bayonneskinka som förr såldes i Sverige, inte den äkta franska lufttorkade bayonneskinkan?

I inlägg #1 så står ju att den bayonneskinka som förr såldes i Sverige bytte namn när den äkta fick PGI status. Så frågan är vad den bayonneskinka som förr såldes i Sverige heter numera?
Den som inte frågar får inga svar.

Asa

  • Gäst
SV: Bayonneskinka
« Svar #9 skrivet: 2018-11-23 12:10 »
Ja jag vill hitta denskinka som förr såldes som bayonneskinka men vet ju inte vad den heter nu. Det var en speciell smak.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1035
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Bayonneskinka
« Svar #10 skrivet: 2018-11-27 07:22 »
Lidls skinka borde säljas opackad på saluhall för 5-10 ggr högre pris för att den ska duga :-)

Jag förbehåller mig rätten att vara ytterst misstänksam mot skinka som håller lågt pris. En skinka som håller hög kvalitet är dyr att tillverka.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #11 skrivet: 2018-11-27 07:51 »
En skinka som håller hög kvalitet är dyr att tillverka.
Jag läste ett test på lufttorkad skinka i GP nyligen. Där kommer tre skinkor i topp; en parmaskinka o två serranoskinkor. Mellan dyrast och billigast av de tre skiljer det drygt 500 kronor per kilo: "Ett intressant resultat, eftersom parmaskinkan anses vara exklusiv och kostar därefter, medan den spanska serranoskinkan inte är högst rankad ens i sitt eget hemland" säger GP
Då kanske man inte bara ska gå på den image som italienarna lyckats skapa. Eller är parmaskinkan dyrare att framställa än serranoskinkan?

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1035
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Bayonneskinka
« Svar #12 skrivet: 2018-11-28 08:57 »
Jag läste ett test på lufttorkad skinka i GP nyligen. Där kommer tre skinkor i topp; en parmaskinka o två serranoskinkor. Mellan dyrast och billigast av de tre skiljer det drygt 500 kronor per kilo: "Ett intressant resultat, eftersom parmaskinkan anses vara exklusiv och kostar därefter, medan den spanska serranoskinkan inte är högst rankad ens i sitt eget hemland" säger GP
Då kanske man inte bara ska gå på den image som italienarna lyckats skapa. Eller är parmaskinkan dyrare att framställa än serranoskinkan?

Ja, det tror jag, Serranoskinkan är lite enklare. Mer korrekt är ju att jämföra med Pata negra. Dessutom skriver  ingenting om vilken serranoskinka eller vilken Parmaskinka det handlar om. Det är ju en enorm skillnad mellan en bra och dålig parmaskinka.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #13 skrivet: 2018-11-29 07:42 »
Men hur ska jag veta vilken som är en bra o vilken som är en dålig parmaskinka? De tre vinnarna i testet var:

Zeta: Prosciutto di Parma
Dulano Selection: Original Jamón Serrano
Garant: Jamón Serrano

Här var det alltså serranoskinkor från "billighetsaffärer" (Lidl och Willys) som spelade i samma liga som parmaskinkan. Var det en "dålig" parmaskinka eller hade testdeltagarna defekta smaklökar? Jag tycker detta är en snårskog. Det verkar ju inte vara så att bara för att man köper den dyraste skinkan får man den bästa. Själv vägrar jag att köpa skinka för 713:-/kg när jag kan handla en lika god på Lidl för 199:-/kg :(

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 85
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #14 skrivet: 2018-12-01 15:54 »
Jag förbehåller mig rätten att vara ytterst misstänksam mot skinka som håller lågt pris. En skinka som håller hög kvalitet är dyr att tillverka.
... eller håller ett högt pris. Det finns många smarta prissättare som lurar de flesta. Inte bara mat utan "märkes"-övrigt också. Välj klokt.
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1035
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Bayonneskinka
« Svar #15 skrivet: 2018-12-03 06:09 »
... eller håller ett högt pris. Det finns många smarta prissättare som lurar de flesta. Inte bara mat utan "märkes"-övrigt också. Välj klokt.
Väldigt, väldigt ofta får man vad man betalar för. Lågt pris = låga tillverkningskostnader, vilket ofta betyder bristande djurvård, hygien, arbetsmiljö, tillsatser (ofta socker) etc. "Smarta prissättare", ja, genom att sälja saker till "lågt pris" tror folk att de gör ett klipp.... Mat är inte billigt, livsmedelsindustrin (dem som du kallar för smarta prissättare) har dock fått oss att tro det för att vi skall välja deras produkter.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1035
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Bayonneskinka
« Svar #16 skrivet: 2018-12-03 06:16 »
Men hur ska jag veta vilken som är en bra o vilken som är en dålig parmaskinka? De tre vinnarna i testet var:

Zeta: Prosciutto di Parma
Dulano Selection: Original Jamón Serrano
Garant: Jamón Serrano

Här var det alltså serranoskinkor från "billighetsaffärer" (Lidl och Willys) som spelade i samma liga som parmaskinkan. Var det en "dålig" parmaskinka eller hade testdeltagarna defekta smaklökar? Jag tycker detta är en snårskog. Det verkar ju inte vara så att bara för att man köper den dyraste skinkan får man den bästa. Själv vägrar jag att köpa skinka för 713:-/kg när jag kan handla en lika god på Lidl för 199:-/kg :(

Alla de tre skinkorna håller ungefär samma kvalitet, de är färdigföpackade och de kommer från stora varumärken där industriella tillverkningsmetoder gör att de kan hålla nere kostnaderna.  Det är hyffsad dåliga grejer helt enkelt och det är på gränsen till tveksamt om man kan kalla dem för parma/serrano.

En skinka av hög kvalitet ligger ofta (inte alltid)på från 1000 sek/kg och uppåt, man kan tycka vad man vill om priset men som sagt tillverkningskostnaderna för livsmedel av hög kvalitet är väldigt höga + att det ofta handlar om små producenter med begränsad tillverkning.

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 486
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #17 skrivet: 2018-12-03 08:41 »
Vad man tycker är prisvärt är nog beroende på hur stor plånbok man har.
För egen del vill jag nog ha så hög kvalité det går till för mig ett rimligt pris. Bägge ändarna av prisspannet tycker jag sällan är prisvärda.
Om det är en liten producent av något brukar priserna vara högre, vilket är ok för de som handlar just de varorna. Men det är nog mer en psykologisk grej, man köper ju mer än bara varan. Inget fel i det, jag gör det också.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #18 skrivet: 2018-12-03 09:01 »
Hur mycket man är villig att betala beror väl också på vad man ska ha skinkan till. Tapas till matnördiga vänner kräver väl en dyrare variant än vad man har på frukostmackan.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1035
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Bayonneskinka
« Svar #19 skrivet: 2018-12-04 06:15 »
Hur mycket man är villig att betala beror väl också på vad man ska ha skinkan till. Tapas till matnördiga vänner kräver väl en dyrare variant än vad man har på frukostmackan.

Det tycker inte jag, mat skall vara gott. Frukostmackan blir ju lika god som sitt pålägg.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #20 skrivet: 2018-12-04 07:31 »
Jag tycker inte min frukostmacka är äcklig bara för att jag köper skinkan hos von Lidl ;D

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1035
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Bayonneskinka
« Svar #21 skrivet: 2018-12-04 10:25 »
Jag tycker inte min frukostmacka är äcklig bara för att jag köper skinkan hos von Lidl ;D

Men nu handlade det ju om att det var godare med en dyrare. Jag köper inte sämre kvalitet bara för att det är frukost det handlar om.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #22 skrivet: 2018-12-05 07:29 »
Men nu handlade det ju om att det var godare med en dyrare
Men är det så? Det verkar vi ju inte vara överens om. Du (och den italienska lobbyn) har bestämt att ju dyrare en skinka är desto godare är den. Vi andra dödliga är öppna för andra förslag och en dag hittar även en blind höna ett korn ;)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1035
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Bayonneskinka
« Svar #23 skrivet: 2018-12-05 09:02 »
Men är det så? Det verkar vi ju inte vara överens om. Du (och den italienska lobbyn) har bestämt att ju dyrare en skinka är desto godare är den. Vi andra dödliga är öppna för andra förslag och en dag hittar även en blind höna ett korn ;)

Nej, jag föredrar Pata negra framför Parmaskinka så den italienska lobbyn kan intevara inblandad :)
Men du säger ju själv att den finare skinkan är bättre men att du tycker det är för dyrt att ha på frukostmackan.

Jag vet hur den färdigskivade och förpackade skinkan som utgjorde grudnen för testet som du hänvisar till smakar och det är väldigt, väldigt långt från smaken av en välproducerad skinka, svensk, italiensk, fransk, spansk eller var som helst ifrån.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #24 skrivet: 2018-12-06 07:10 »
Det är bara att konstatera att jag har defekta smaklökar :'(

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 85
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #25 skrivet: 2018-12-09 18:57 »
Det är bara att konstatera att jag har defekta smaklökar :'(
Det har jag förstått att jag har sedan länge. En skinka från Lidl duger bra ... :). Billigt blir det också. Inga pärlor för svin på min tallrik ...
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Zibi

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 11
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #26 skrivet: 2018-12-10 08:44 »
Det har jag förstått att jag har sedan länge. En skinka från Lidl duger bra ... :). Billigt blir det också. Inga pärlor för svin på min tallrik ...

Haha, väl talat! Tidigare blev jag avundsjuk när någon beskrev vilka enorma skillnader de känner i mat och dryck. För mig finns det sällan stora skillnader mellan den dyra och billigare varianten. Idag ser jag det som en ekonomisk välsignelse :)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1035
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Bayonneskinka
« Svar #27 skrivet: 2018-12-11 06:19 »
Det finns en tendens att fnysa åt dyr mat som om det är "fult" att vilja köpa något som är dyrt. Samma tendens finns bland människor som envisas med att kalla mousserande vin för Champagne, något som är en förolämpning inte bara mot Champagne men också mot alla andra sorters mousserande viner, Cava, Prosecco och så vidare som förtjänar att bedömmas utifrån vad de är för produkt.

De så förhatliga dyra produkterna är ofta dyra av en anledning och den anledningen är väldigt ofta hårt arbetande, passionerade små producenter som med små medel producerar produkter som håller hög kvalitet. Det blir ledsamt när storproducenter som mha mer eller mindre ohälsosamma tillsatser, tillverkningsmetoder och arbetsförhållanden. Kan producera stora mängder av en "liknande" produkt som de sedan marknadsför hårt som en högkvalitativ produkt genom att skapa ett marknadsföringsunderlag som bygger på att skapa samma kännsla för produkten som de tidigare nämnda små producenterna åstadkommer. Resultatet, de små producenterna som ofta jobbar med ekologiskt/biodynamiskt hållbart jordbruk slås ut eftersom de inte kan konkurrera med den storskaliga livsmedelsindustrin.

Självklart finns det undantag, men generellt anser jag att man skall dra öronen åt sig om något är billigt. Jag tycker också att det är ledsamt när de här producenterna beskrattas som någon slags fult snobberi. Det skulle adrig hända om det handlade om en liten metallindustri som riskerar att slås ut av en storskalig konkurrent (tvärtom, folk skulle demonstrera för den lilla industrin). Men det går uppenbarligen bra att bespotta någon som producerar livsmedel av hög kvalitet.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Bayonneskinka
« Svar #28 skrivet: Igår kl. 06:48 »
Stackare, jag riktigt ser dig smyga fram till delikatessdisken när det är folktomt där. Jag ser tjejen i kassans hånfulla blick när du radar upp dina ekologiska varor på bandet. Livet är grymt sa grisen ;)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1035
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Bayonneskinka
« Svar #29 skrivet: Idag kl. 06:01 »
Stackare, jag riktigt ser dig smyga fram till delikatessdisken när det är folktomt där. Jag ser tjejen i kassans hånfulla blick när du radar upp dina ekologiska varor på bandet. Livet är grymt sa grisen ;)

Deth änder aldrig faktiskt, varken det ena eller det andra av det där.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -