En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"  (läst 34364 gånger)

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
Jag gör gärna egen bearnaisesås men jag är annars såld på Lohmanders bearnaise om jag inte gör själv (frugan tycker det tar för lång tid att göra själv)

Aioli, hummus, guacamole, köttbullar alla såser typ brunsås, bechamel, bearnaise mm, det mesta faktiskt. Jag tycker inte om halv och helfabrikat för man har ju ingen egentlig aning om vad som finns i. Mina barn hata färdiga köttbullar de tycker att det är seniga bitar i, det gör ingenting tycker jag :)

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Köpta köttbullar är otjänligt som människoföda! Lukten när man öppnar paketet! Jag tycker att det går ganska fort att göra köttbullar, laddar rejält och fryser in. Jag steker mina i ugnen.
Video meliora proboque deteriora sequor

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
Köpta köttbullar är otjänligt som människoföda! Lukten när man öppnar paketet! Jag tycker att det går ganska fort att göra köttbullar, laddar rejält och fryser in. Jag steker mina i ugnen.
Är benägen att hålla med. Enligt "den hemlige kocken" friteras industribullarna i talg.
Undrar hur man tänkte på produktutvecklingen.... kanske så här:

"Ska vi steka köttbullarna i smör?"
- "Nä, aldrig i livet, på tok för dyrt och tar för lång tid!"
- "OK men steka i margarin?" -
 "Nä, vet du vad, tar också för lång tid!"
- "OK men fritera i vegetabilisk olja och tillsätta smörsmak?"
- "Nä, visserligen snabbt och effektivt men oljan blir för dyr"
- "Hmmm, vad gör vi nu då? Undrar om det finns någon annan fettprodukt som skulle funka? Kanske grisflott som man stekte i förr? Då skulle vi till och med kunna kalla dem gammelmormors köttbullar!"
- "Ja det var en bra idé! Men flott kostar ju några kronor också, varför inte ta fettet på nötkropparna som vi ändå styckar bort?"
- "Ja det borde funka med smörsmak i smeten"
- "Äsch skippa smörsmaken så sparar vi lite till. Ungarna skiter i det ändå."

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
Håller med! Hellre utan köttbullar än äta såna!... Tyvärr har väl nån köttbullemacka från något fik åkt ner i obetänksam stund, men då är smaken kraftigt gömd pga rödbetssallad, gurka och att de är kalla så man inte upplever det likadant.. ;)

Köpta köttbullar är otjänligt som människoföda! Lukten när man öppnar paketet! Jag tycker att det går ganska fort att göra köttbullar, laddar rejält och fryser in. Jag steker mina i ugnen.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Talg? Kan det vara ett steg i förklaringen till att Willys sålde färdiga köttbullar, Scans, för 19 kr kilot vid jul. Blandfärs kostade 49...
Video meliora proboque deteriora sequor

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
Jag håller med. Färdiga köttbullar är oätliga. Men jag har faktiskt smakat ett undantag, från det lilla företaget Johans Kök AB*) i Kalmar. Riktigt god, naturlig smak och med konsistens som hemlagade med riktigt kött. Inte alls som svampiga industriköttbullar med seniga klumpar.

För att återgå till topic, så försöker jag göra det mesta själv. Något jag tveklöst aldrig köper som halvfabrikat, är såser. Visst, någon gång i ungdomen hände det att jag köpte någon påse pulverbearnaise, men det är så många år sedan att det måste vara preskriberat nu.

*) http://www.johanskok.se/

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Jag instämmer - Johans kök är dem enda ätbara och hyfsat goda köpebullarna jag har ätit. Dem andra köper jag aldrig. Tårtor köper jag aldrig, dem gör jag själv. Inte heller köttfärssås på burk men lite fiskbullar i hummersås kan slinka ner i vagnen ibland. Färdiga salladsdressingar på flaska köper jag inte, egen är så mycket godare och det går ursnabbt att göra.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
Fiskbullar gör jag alltid själv enligt norskt recept. Det går rysligt snabbt. Recept till fyra vuxna, ordentligt tilltaget:

- 800 g blandad fisk, mina favoriter är 50/50 kolja och sej
- 2 ägg
- 3 dl grädde + mjölk valfri proportion
- knappt ett halvt knippe dill
- salt och vitpeppar

Kör alltihop i matberedare tills det är en lös färs.
Hetta upp skirat smör i panna
Klicka ut färsen med sked
Stek några minuter per sida
Varmhåll i ugn under lagningen och servera med citron alt. stuva i vit sås med räkor och dill

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
Hemlagade fiskbullar lät spännande! Det måste jag testa nån dag, speciellt som jag får ont i magen av dom köpta.

Kvasthilda: Menar du att man kan köpa färdig bechamelsås?! Vem säljer det?

Blå band har (eller har haft) ostsås på pulver och Knorr har en färdig bechamel:

http://www.knorr.se/#/produkter/fardiga-saser/201

Klart, sitter man där i fjällstugan och är sugen på bechamel kanske man inte går och handlar mjölk, vetemjöl och smör. Men annars.....njäää. Och till lasagne?? Inte förslår det med 500 ml då!!
Det gör inget om det är enkelt.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Tack för fiskbullereceptet. Ska göra i helgen tror jag. Kommer nog köra 100 % grädde som jag brukar. Lite andra proportioner än jag testat tidigare. Dom här ser ut att bli sammetslena...
Video meliora proboque deteriora sequor

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
Kvasthilda: Är det Abbas bullar i hummersås? Är du allergisk mot skaldjur möjligen? Enligt Abbas hemsida är fiskblandningen vanligen kolja, torsk och sej, ungefär samma som jag använder själv...

Mickan: Ingen orsak -  bara kul att dela med sig! Du har rätt, dessa blir verkligen sammetslena!
Om du väljer grädde (alltid rätt) så snålar du säkert inte på smöret i pannan heller, och då kan du se fram mot en smakupplevelse utöver det vanliga. Hör gärna av dig med resultatet.

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
Kvasthilda: Är det Abbas bullar i hummersås? Är du allergisk mot skaldjur möjligen? Enligt Abbas hemsida är fiskblandningen vanligen kolja, torsk och sej, ungefär samma som jag använder själv...

Ja faktiskt så har jag brukat köpa fiskbullar i hummersås!  Men jag äter både räkor och kräftstjärtar utan att få ont i magen så jag vet inte? ??? Min mage står just nu på utredning hos farbror doktorn så vi får väl se......
Det gör inget om det är enkelt.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
Ja det behöver ju inte vara allergi.
Annars noterade jag på Abbas hemsida att fiskbullar i hummersås innehåller mycket "jox" medan fiskbullar i buljong (naturell) har en tämligen kort innehållsförteckning nästan utan tillsatser.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4460
    • Visa profil
Men jag äter både räkor och kräftstjärtar utan att få ont i magen
Min mamma var likadan, hon klarade inte hummer o insjökräftor, röda skaldjur alltså.

groucho

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 17
    • Visa profil
Eller så kan man servera min goda citronsås till bullarna (inte abbas alltså). Den e fet & go men de e ju inte farligt längre :-)
Såsen funkar utmärkt, särskilt som dip till kronärtskockor, olika grönsaker (sparris) men även till kokt fisk som lax etc. Jag har faktiskt kommit på den helt själv men säkert har jag bara uppfunnit "hjulet" igen:
Pressa saften av en halv citron (eller mer). Reducera med sådär 2/3-delar med lite nymald vitpeppar i en tjockbottnad kastrull. Tag av den varma kastrullen och vispa ner kallt smör i klickar. Värm då och då på kastrullen bara jämt så att värmen räcker att långsamt smälta smöret. Klicka i så mycket du behöver för ant portioner. OBS! blir värmen för hög skär sig såsen men håller ihop annars. Kallnar den helt har du citronsmör. Serveras vid lagom tjockhet, drygt kroppstemp.
Samma procedur kan man göra med rödvin, scharlottenlök, grönkryddor som efter reduktion silas till en klar vätska. Antingen låta såsen kallna till rödvinssmör (kanske blandad med hackade färska grönkryddor) eller servera varm, hälld över en grillad entrecôte, t.ex.


Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil

Mickan: Ingen orsak -  bara kul att dela med sig! Du har rätt, dessa blir verkligen sammetslena!
Om du väljer grädde (alltid rätt) så snålar du säkert inte på smöret i pannan heller, och då kan du se fram mot en smakupplevelse utöver det vanliga. Hör gärna av dig med resultatet.

Ja, himmelriket har haft besök. Underbara... Gjorde dem på kompisens egenfiskade torsk från norra Norge. Inget prat om äta torsk eller inte när vi talat om denna fina matupplevelse. De blev verkligen sammetslena. Snåla på smör? Nää! Serverade med broccoli och en varm sås med dill och citron. Lite timjan åkte också i. Inte klassiskt men ville inte att den skulle bli dålig. Det var en höjdare. Alla borde prova!
Video meliora proboque deteriora sequor

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
Ja, himmelriket har haft besök. Underbara... Gjorde dem på kompisens egenfiskade torsk från norra Norge. Inget prat om äta torsk eller inte när vi talat om denna fina matupplevelse. De blev verkligen sammetslena. Snåla på smör?
Härligt! Måste prova med ren torsk också, det är verkligen en av våra allra främsta fiskar. Egenfiskad torsk behöver man inte ha dåligt samvete för, om alla fiskade så skulle det inte råda någon risk för utfiskning.
Timjan låter spännande, då skulle jag som kronan på verket också prova att dekorera med knaperstekt sidfläsk som gifter sig bra med både torsk och timjan. Då får det allt bli ett glas rödvin till!

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
Oh vad härligt att höra att fler dricker rödvin till fisk!
Det gör inget om det är enkelt.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
Vita matfiskar som torsk, kolja, hälleflundra (tyvärr X-listad) blir utmärkta med rödvin om man halstrar dem och har vinvänliga tillbehör till. Timjan och knaperstekt fläsk är de jag känner till, har även ätit torskrygg med rödvinssås på restaurang.
Däremot har jag svårt för lax + rödvin men det beror mest på färgen... tycker inte det ser vackert ut med rosa + vinrött ihop.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Marmelad och sylt. Just nu är citrusfrukt billigt och hemkokt är så gott. Man vet vad man äter och kan variera sötma och syra efter tycke och smak. Det är också lätt att behålla lite bitar som jag råkar gilla. Även helt slät är gott. Min marmeladspecialare är kvitten med vanilj. Mormor har massor av kvittenäpplen. Oj, vad pektin det är i dom.
Video meliora proboque deteriora sequor

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -